Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, March 27, 2014

Konflik isteri macam saya, how we handle that.


Bismillah,


Tengok kiri kanan, ada orang tak? hehe. Bila lama memendam di dada, ia jadi sangat berat  semata-mata menjaga hati orang sahaja.  Dan saya tidak lekang dgn kata2 sinis orang yg saje nak buat me feeling down, padahal saya sendiri bercakap lembut saja. What we give kadang2 that's not what  we get. Pastu orang kata kaffarah la, and so on.... buruk benor tanggapan. :)  Kita sandarkan balik dgn kuasa Allah, dia berhak menentukan segalanya, not we.  Jangan mendahului kerja Tuhan.  Jika ia kaffarah, cakaplah dgn hikmah. Jika ia ujian, cakaplah sabar dan memaafkan.


Satu benda yang pelik bagi masyarakat kita ialah apabila isteri tak bekerja. Sometimes, saya bertemu dgn orang yang asyik nak tanya pasal kerjaya saya. Bila nak kerja, bila nak kerja. 

They make me feel so awful. Macamlah saya tak kerja akan menyusahkan hidup mereka. Dan macamlah my hubby sangat terbeban dgn isterinya ini.

Hubby selalu buat saya terdiam apabila katanya, sepatutnya saya bersyukur tak keluar bekerja hanya kerana cakap2 orang . Bukannya kami tak cukup segala, cuma ada setengahnya TAK bertukar baru je... mengikut kaca mata orang.

Saya dah bersyukur apa!


Kami tak pilih brand sangat, dan at least mr Hubby trying to catch up 3 assetts before his 40th!
Dan his wife yg catch up rumahtangga tertunggang terbalik. Manage all things. That's the way I backup this family. :)

Salah apa kalau takde kereta baru, salah apa kalau sentiasa berbaju kurung lama...  Sekali kami beli baju brand kat Jusco pun dah rasa kaya sangat dah...hehe.


Now, we have 2 house and 1 shoplot, dengan gaji hubby bermula 2,500 10 years ago..  Ada insurans medical for both.  Takde ansuran kereta, takde ansuran sofa dan ansuran barang letrik.
We, mampu bercuti kat hotel atau resort meskipun sekitar selangor. And, we still can pay the credit card sebab most guna utk besar2 sahaja with no interest.

 Kalu sakit apa boleh lagi guna tanggungan company.   Apa lagi yg kami nak merungut? Thank you Allah.

-------------------


Konflik bila perempuan yang duduk rumah tetapi tiada anak ni, orang akan espect kita MUST jaga budak-budak. Itu jer tahap kita.

Bukanlah tak mahu menolong jaga anak2 dorang. They just don't know our routines.

Hubby ambil cuti pada hari bekerja dan menjadi tugas saya utk menemani dia, bukan saya saja2 nak mengekor.  Dan satu perkara lagi, sampai sekarang 50% barang belum kemas sebab takde tempat nak susun. Hubby yang sebelum ni beli 2 asset, memang tak terkejar nak settle rumah baru yang kami duduk ni. Bilik air tetamu pun lantainya tidak rata dan perlu dipecah balik, susah nak mandikan budak-budak.

Berdikit-dikitlah! Baru setahun duduk. :)

Memang rumah ini, we all tak prepare pun suasana utk child friendly sebab memang takde budak2 kat rumah ni. (Even awal2 kahwin dulu saya amat menjaga kekemasan rumah sewa di taman mawar, kerana fikirkan bakal anak-anak). Taman mawar itu memangla ada landskap, tetapi banyak kes denggi.

Pindah kawasan baru ni, belum adala kes denggi. Alhamdulillah.

--------------------------------------------------

Orang selalu tersebut pasal  parents, pasal takut terjadi something pada pasangan, we must have backup.

Pasal parents atau my adik2, of coz kadang kala ada juga keperluan mereka, tetapi macam yg saya cakap, masa arwah abah masih hidup dgn my mama, my Hubby tidak pernah menidakkan apabila saya meminta sedikit pemberian utk mereka yg sekali2 masa musim raya. Of coz saya bukanlah anak mithali yg mampu bagi bulan2... dan setengah parent tak suka saya cakap macam ni.

We have to think of TWO PARENTS unlike orang bujang....

Jadi most of the time, tentang sara hidup parent, my adik2 yang bantu bagi bulan2 pada ma abah.... Saya sangat bersyukur tentang itu dan balasannya saya dan hubby bagi lebih pada musim ramadhan dan setiap raya, jadi mereka tak perlu tanggung apa2 . Of coz, pemberian pada parent Hubby MORE THAN THAT. :))


Tentang bergantung pada suami, itu skeptikal orang. Macamlah saya tak beware.. :)  Pergantungan kepada Allah more than that. Hati manusia sentiasa ada pasang surut, seperti iman kita. Tetapi at least saya bermujahadah mengikut visi suami, gaya hidup suami .

Semuanya dgn perancangan. Dan kadang2 tidak dirancang, tetapi masih kami boleh handle.

--------------------------------

Sebab itulah sekarang ini saya terpaksa menjauhkan diri dari orang sprt itu yang buat saya rasa awful, teruk dan feel down.  Saya kena bertegas supaya takde konflik dalaman sebab nak menjaga hati orang je sentiasa.

Macamlah saya dan hubby tidak pernah berbincang soal ini. Hubby sendiri lebih suka saya tidak mendengar cakap-cakap orang . Kami bincang dan prepare segala yang kami mahukan, sesuai dgn cara hidup yang my Imam nak, bukan sebab apa yang orang lain nak.

Dan sebab saya sering turutkan apa yg Hubby nak, sebab itulah dia mudah turutkan permintaan saya..  Dan dia tahu mana yang lebih penting or not.

Kita isteri harus saling menjaga hati gitu.. Tidak terikat dgn ADAT  keluarga masing2 yg memang berbeza jauh, bahkan kami suami isteri juga mempunyai impian ingin mencorak visi tersendiri. Insya Allah, tak menyusahkan sesiapa, bahkan kami yang tidak susah utk menghulur...


And to my neighbours, jangan marah kalu i'm not socialable person, sebab i don't want to think anything sapaan atau kata-kata, yang boleh merosakkan mood my hubby or me . :) Kalu nak kata janggal, janggallah, setiap keluarga itu berbeza visi. Dan Insya Allah, kami tidak lokek dalam apa jua. Jika kita memudahkan urusan orang, Allah akan mudahkan urusan kita. I TRUST THAT.



 Copyright © 2013


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

No comments:

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────