Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, January 21, 2014

Apa Khabar Cinta?, Anniv dinner


Apa khabar Cinta?
di hari anniversary kita.

meredah ombak gelora,
cinta dalam meniti usia pernikahan,
diulik impian, diusik harapan...

Seloka takdir sering membuatku rebah,
Seloka suamiku membuat sering kucium alis matanya.
tidakkan pudar kasih selagi hati ini masih berdenyut.

Ke mana Cinta?

meski dalam lesu,
sering.. apabila aku hanyut dalam tawakkal kepadaNya,
Dia sering memberiku hati,
yang merekahkan senyum di bibirku.

Alangkan,
Kukutip harapan yang berderai,
Kutimang-timang, kususun pecahan laksana puzzle,
Rupanya ada rupa yang berlainan dr yang diharapkan.
Rezeki datang bentuk berbeza-beza.

Masihkah jatuh Cinta?

Tuhan,
meski dalam suka, dalam duka,
Tidak lalai daku dari bersyukur,
agar mencambah RahmatMu dgn lebih banyak.

Gelora,
Bersamaan dgn waktu yang tidak putus,


Apa khabar Cinta?

Tidak lelah daku memeluk bahumu,
harap... dikau suamiku tidak penat menahan berat kepalaku di dadamu
selamanya...

Sepatutnya kelmarin entry ini... 20 Jan
Selamat Ulang Tahun Pernikahan.. Juga Selamat hari lahir... Suamiku.



Tiada kek, hanya ini.... Chilled cheese berlapis-lapis.  Hahaha... entah apa nama saya letak .
Dahulu saya pernah mix  cream cheese utk buat 'cheesekut'  (resipi internet), guna Graham cracker celup nescafe, bubuh susu pekat, rasa dia creamer sangat.  Pastu ada buat cheese cake resipi chef zam kalu tak silap, bawahnya biskut kisar dgn mentega, topping cheese dgn blueberry filling, kena bakar.
Saya gabung ikut suka, pastu sejukkan dalam chiller. Malas pergi bakery cari biskut Graham, saya gantikan dgn biskut jacobs, sebab biskut jacobs ni pun cepat lembut bila celup air panas, rasa dia pun tak jauh beza. Biskut jacobs ni pun, kita ngap sekali dgn nescafe panas tu, ;)


Chilled mini cheesecake with weetameal and bluberry.  (sesuai kot nama ni, hehe)

1. Biskut weetameal jacobs  (sebagai ganti graham cracker)= 1 lapis 3 keping x 3 lapis.
2. Cream cheese 1 tiub
3. Gula aising 
4. Blueberry filling  (ada kat bakery - blueberry filling ni rasa dia kurang manis, biasanya ada dlm peti sejuk dan ada buah sikit-sikit)
5. Nescafe 3 in 1 (original)
6. 1 cawan air suam
5. Mangkuk aiskrim
6. Mixer -   semestinya! Lenguh nak kacau by tangan... :)

CARANYA:

Cream cheese yang sedikit sejuk dipukul sekejap, masukkan gula aising setakat manis yang kita nak, pukul lagi sehingga cheese ringan.
Bancuh nescafe di dalam mangkuk kecil.
Ambil 3 keping biskut utk lapisan bawah, celup sekali sahaja dan susun dalam mangkuk aiskrim.
Lapisan kedua letak cream cheese yang dipukul tadi.
Lapisan ketiga letak blueberry filling
Ambil 3 keping biskut, celup lama sikit dalam bancuhan nescafe . Susun di lapis keempat.
Letak cream cheese
Letak biskut dicelup lagi.
Last cream cheese saya campur filling blueberry 3-4 sdb.... Yum! Pastu saya letak sebagai topping atas.
Dah. :) Sejukkan 1- 2 jam sebelum makan.


Tak taulah saya pukul cream cheese ni cantik tak, asal boleh makan jer. But this definitely not yogurt! :D



Konon sebagai Dinner anniversary. Ayam bakar blackpepper.


Kentang (direbus separuh masak dahulu), dan tomato digaul dengan mixed herbs, oregano, sertablackpeper ajishio + garam. Bakar dalam tray lain, bersama ayam bakar  di atas.

Satu lagi, sebenarnya ada buat kuah sup, bubuh daun sup banyak2, sebagai penyegar rasa.

 REZEKI PETANG: Hubby berpuasa kelmarin, kebetulan waktu nak balik, Hubby dapat rezeki nasi  dari department.

beserta ayam masak merah


Juga nasinya. Di sebelahnya, nasi yang saya masak. ;)




Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. 
Surah Ar-Ruum ayat 21.






 Teringin sangat ada foto baby kat sini...



Copyright © 2013


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

4 comments:

Anonymous said...

Akak ucapkan selamat ulangtahun perkahwinan. Muga berkekalan hingga ke syurga firdaus.....

Teacher Basariah said...

Selamat ulangtahun perkahwinan indah!semoga berkekalan sehingga ke syurga Allah..cikgu doakan kalian dikurniakan cahaya mata penyeri rumah tangga..amin (^_^)

indahhouse said...

Subhanallah,
Alhamdulillah, kak, terima kasih banyak2 atas doa yg menyentuh hati.

indahhouse said...

Salam teacher,
:) Terima kasih banyak2 teacher atas doa teacher. Ia sangat touching... Rahmat jua saya doakan buat teacher dan juga kakak di atas.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────