Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, August 7, 2012

Al Qadr , Eid countdown,

Salam sejahtera,
Terasa cepat masa berlalu. Setelah minggu kedua saya demam, mr hubby nak menyusul pulak. Kami terlalu banyak benda nak difikir, dirancang, dan nak dibuat. Saya, "Abang, kita pindah lepas raya, ya, bila-bila la.... bang ". Hubby pulak cakap lagi cepat kira lebih bagus. Hurm,  start dari bulan 5 kami struggle nak lepas loan dan berderet kerja kena uruskan peguam, ambik kunci semua, bajet renovation. It is rasa berbaloi kalau  cepat-cepat merasai suasana di rumah sendiri.  Agaknya.. (dgn jiwa yg pasrah).

Planning raya? Tidaklah tak ada langsung... ada bajet.. cuma dikurangkan. Banyak yg kena 'cut'. :)
Maafla kalau mood nak buat kuih raya tak seriang mana. Tahun ni Insya Allah beraya kat Banting lagi. Dgn bajet yg ada, tidak mampu nak berjalan jauh sampai ke Besut . Even, minyak kereta full pun company boleh beri, tetapi kereta kami tak boleh jalan jauh... Insya Allah, step by step improve kehidupan kami.

Selamat menyambut 10 Ramadhan terakhir! :))







Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam "Lailatul-Qadar",
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam "Lailatul-Qadar" itu?
Malam "Lailatul-Qadar" lebih baik daripada seribu bulan.
Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut)
Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!
Source: http://www3.pmo.gov.my/

  


Kaifiyat Solat Tahajud dan doa dari kak Ummihumaira:

SOURCE Solat tahajud: kak ummihumaira.blogspot


SIMPLE EID COUNTDOWN
rujukan dan diubahsuai dari: happymuslimah.com. Thanks sis. :)

Ramadhan

Khatam al quran sedaya boleh.
Iftar sesimple mungkin dan berkhasiat supaya badan ringan dan bertenaga nak beribadah.
Bersedekah banyak-banyak
Bayar zakat fitrah


15 Ramadhan/2 minggu sebelum raya

Bangun setiap malam meskipun sekejap untuk menunggu Lailatul Qadar. Baca doa bertemu lailatul Qadr.
Baking - Last minute buat kuih muih raya.
Jika buat rumah terbuka, plan semuanya.
The big clean up - Last minute touch up, deco rumah, membersihkan rumah.
Eid basket - memuatkan barang2 yang dah dibeli untuk hari raya.
Hantar kad raya?


5 hari sebelum Raya

Plan Menu keluarga untuk hari raya, pastikan ada semua bahan untuk memasak.
Boleh rebus atau froze sehari sebelum raya.


Malam Hari Raya

Solat sunat pada malam hari raya
– Don’t let the good habits you have picked up during Ramadan fall away, give thanks for the blessed month and engage in the nafl prayer for this night:
The Prophet (PBUH), is reported to have said: "Whoever stands up (in worship) in the nights preceding the two Eids expecting rewards from his Lord, his heart will not die when the other hearts will die". (Ibn Majah)
"Sesiapa yang berdiri (dalam ibadah) pada malam sebelum dua Eids mengharapkan ganjaran dari Tuhannya, hatinya tidak akan mati apabila hati yang lain akan mati"


Hari Raya

Lakukan sebanyak mungkin perkara sunat semasa menyambut hari raya.
Last minute- bayar zakat firah sebelum solat sunat hari raya.
Menziarah rakan dan kaum keluarga.
Enjoy - keseronokan berhari raya, dan jauhi perkara yg dilarang.


Selepas hari raya/1 syawal

Berpuasa sunat 6 hari di bulan Syawal.
- Set aside days for the six fasts of Shawwal
Our beloved Prophet (PBUH) is reported to have said: "Whosoever observes fast in Ramadan and then follows up with six fasts in Shawwal, will be regarded as though he had been fasting every day." (Reported by Ahmad, Muslim, Abu Dawud and At-Tirmidhi)
hadis daripada Abu Ayub RA, sabda Rasulullah SAW bermaksud:
"Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan, diikuti dengan puasa enam hari dalam bulan Syawal, dia seolah-olah berpuasa sepanjang tahun" (Riwayat Muslim dan lain-lain)
Membayar Fidyah: "Dan wajib atas orang-orang yang tidak berdaya (berpuasa kerana keuzuran dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan kepada orang miskin." (Surah al-Baqarah: Ayat 184)
Open House --bagi yang mampu :D





 Copyright © 2012


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

6 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Indah. Semoga Allah permudahkan segala urusan. Saya ni pun mood riang nak raya tak muncul-muncul.. sedih puasa tinggal lagi dua minggu..

indahhouse said...

Salam kak Sari,
Subhanallah. benar,kak. Saya rasa macam banyak lagi yg ibadah yg tak terbuat sepanjang ramadhan ini.. yalah, masa ni jer nak dapat double triple pahala.
Harap-harap saya boleh berjaga sepanjang 10 malam terakhir, badan ni rasa lelah.. Moga Allah berikan kita kekuatan nak kejar pahala, kak sari. Amin!

che mid said...

Salam Indah.. bulan Ramadhan sepatutnya menjadi bulan paling sibuk utk kita.. tapi kesian pada yang bekerja kerana malam berjaga mencari lailatul qadar, siang kena pergi bertugas.. namun ganjaran teramat besar menanti.. itu pasti!

indahhouse said...

Salam chemid,
Benar kak.. kesibukan kita tidak setanding mereka yg bekerja. Seletih kita, ada oranglain yg lebih letih.. *insaf*

Insya Allah, pahalanya sama, berjihad di medan rezeki atau rumahtangga. Kita sama-sama mengharunginya, sama-sama berpaut bahu satu sama lain utk mnjayakan Ramadhan. Saya tak mahu ramadhan tahun ini sama sprt tahun yg lalu, Insya Allah! Kita semangat,kak :)

ibundo said...

Hidup bukan terus senang. Kita menapak dari bawah. Ada kala cepat tetapi selalunya perlahan. InsyaAllah Dia akan memberi rezki pada kita yang sabar.
Kami menapak dari bawah.

Selamat menjalani ibadah ramadhan. Semuga kita semua bertemu dengan lalilatul qadar.

indahhouse said...

Salam kasih,ibundo,
Kami masih perlukan bimbingan dalam soal penghidupan. Ada saja yg kalut kami buat.:) Ada apa-apa, tegur kami,ya ibundo. :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────