Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, August 31, 2012

I do..


Assalamualaikum wr wbkth,

Kebingungan. Hubby dah matikan internet di rumah sewa, sebab dah takde masa nak pegi TM. Tambah bingung, kawasan rumah baru takde takde talian TM? Oh, jangan terbingung juga macam saya. Kami dalam proses nak survey talian telekom.

Ini guna broadband henpon Hubby yang tersedut-sedut juga.

Tadi, Hubby ajak saya ke masjid. Agaknya kalau saya nak mengikut. Entahlah, saya rasa segan, sebab pagi-pagi camni hanya makcik-makcik yang ada, orang sebaya saya mana ada. Saya sering ditenung semacam je. Masa terawikh haritu, ramai perempuan atau waktu ada majlis ceramah di masjid, bolehla, tak nampak sangat. Serba salah bila diajak, bila pergi pun serba salah.

Perempuan manalah sunat atau wajib ke masjid, bahkan 'digalakkan' solat di rumah. Untuk mendapat pahala, Insya Allah, afdhal dengan dirinya. Kita pun tak boleh sekat suami dari ke masjid semata-mata nak dapat pahala Jemaah. Kalau ada anak perempuan, lebih baik untuk si ibu berjemaah. Hubby tentu lebih arif...


Hari ini, hari terakhir kami ke rumah sewa. 31 Ogos, tinggal nak cuci ruang bilik air saja, yang lain dah sental dah. Sayu... siapa yang tak sayu... 6 tahun kami diami, dari tahun 2007. Ia bermula dari ajakan kawan hubby yang baru berkahwin dan pindah ke situ. Sehinggalah mereka berpindah ke ruymah sendiri, kami masih di situ. Saya bertahan meskipun hubby rasa tak berpuas hati dgn maintenance apartment, banyak juga rungutan keluarga yang datang ke rumah kami. Tapi saya bertahan, takmo pindah randah. Nak pindah juga, mesti rumah sendiri. Bila impikan begitu, perlahan-lahan... ia jadi begitu. Nampak je ada jualan rumah kat kawasan BB ni, terus kami try. Alhamdulillah jadi juga pindah rumah sendiri. Biarlah... biarlah rumah tak sebesar mana. Ada 3 bilik, cukup-cukup untuk keperluan kami suami isteri. Jika ada komen sesiapa, biarlah, biarlah... jika bilik tak cukup untuk keluarga yang menziarah, takpelah... dah itu yang ada. Kami beli setakat 'keperluan' kami suami isteri..

Buat apa nak malu dengan orang? Meskipun kawan-kawan Hubby semuanya rumah 2 tingkat? Hati saya pun terdetik juga, tetapi saya tepis semuanya. Godaan tuh! :) Sepatutnya saya mendapat semangat yang begitu dari orang sekeliling. Kita dengan 'keperluan' kita, bukan keinginan kita.

Rumah teres setingkat dengan 3 bilik, Alhamdulillah, tercapai impian memiliki rumah kami berdua. Saya bangga, suami saya mahu juga belikan untuk keperluan saya, isterinya. Selain rumah apartment Hubby yg disewakan orang di botanic.

Saya sebagai isteri MESTI berpuas hati atas apa yang ada ^____^
I DO LOVE YOU, SAYANG...











Copyright © 2012


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

10 comments:

Anonymous said...

Tahniah, pindah rumah baru. Jeles, memang saya sangat jeles dgn org yg beli rumah setingkat.mudah kemas, dan tak buang banyak masa nak belek rumah. Masa tersisa boleh buat benda yang lebih berfaedah. Sebesar besar rumah dan seramai ramai anak bila dah tua pasti tinggal berdua sahaja. Alahai, itulah lumrah hidup.

Teacher Basariah said...

alhamdulillah dah dapat masuk rumah sendiri..cikgu rumah dah 2 tahun siap tapi dok biar bersawang saja sebab tak dapat pindah lagi ke kedah..dugaan..tahun ni try mohon pindah lagi..moga Allah mudahkan..

Shah Sulong said...

Alhamdulillah.. seronok dengar kawan2 da ada rumah sendiri..

saya stay kuarters kerajaan je. walau bayar mahal, mudah nak ke tempat kerja.. dulu stay apartment jugak, pastu da dapat rumah landed. ok la, cukup la untuk family even though bersesak-sesak gak bila semua ada berkumpul di Putrajaya ni.. takpelah, diorang pun faham, sesak2 kejap je, pastu masing2 balik tpt memasing, sunyilah kembali..

Salam Aidilfitri Ariza. moga rahmat dan kasih Allah bersama kalian.. Mohon maaf atas kesilapan dan kekhilafan jika ada..

Makbonda said...

Alhamdulillah,itulah rezeki yang tersurat.

rumah...satu keperluan,janganlah berhempaspulas untuk memenuhi kehendak.

Selamat Hari Raya,Taqabbalallohuminnawaminkum.

indahhouse said...

Salam ano,
maaf ano sebab lama menunggu. terima kasih atas ucapan. ah, saya cuba menepis kata negatif orang, memang memeningkan. bukan mudah, ya? :)

indahhouse said...

Salam teacher,
Alhamdulillah. kalau dapat pindah mesti melompat girang tu. :D

indahhouse said...

Salam shah,
Dah lama saya cuba reply, tapi tak dapat line. broadband handset suami susah nak masuk blog. Kami dah pindah shidah, TM belum ada di kawasan kami :)

indahhouse said...

Salam makbonda,
Terima kasih atas ucapan itu.
kata orang, harus berjimat dahulu sebelum membeli. yup, adakala terpaksa membeli dahulu baru berjimat, sebab ia keperluan.
Moga perkara indah sentiasa bersama makbonda.

Mekar said...

Seronok sgt kan dapat duduk rumah sendiri. tak kisah ada 3 bilik pun janji kita mampu nak byr bulanannya.

indahhouse said...

Salam kak Mekar,
3 bilik pun dah pening camana la saya nak susun barang, haha.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────