Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, September 22, 2011

Mood masih ada

Salam sejahtera,
Ada yang masih beraya?  Saya pun masih ada semangat tu, walaupun sehari dah puasa kelmarin.
Hari ni dah tak lalu nak pose, sbb kelmarin sakit kepala sampai termuntah. Insya Allah sambung esok. Open house taun ni pun, ramai yg buat waktu malam.

My hubby dah takde mood nak raya-raya. Dia sibuk nak buat Report yg masa outstation haritu. Tinggal saya jerla, masih bersemangat waja. Cuma tak buat open house je.  :)

Apa ya yang saya buat sejak Seminggu lebih balik dari kampung?


1. Hias dan kemas rumah. Takut ada tetamu express.


First, langsir. Sebab kain langsir tu, dah berzaman nak sangkut, tapi ada masalah ukuran. Saya nak buat double railing.  Mmg tempah langsir simple tu, tapi saya bagi salah info ukuran rasanya . Jadi, dgn hati kering, saya oter setakat boleh dan jahit sendiri.   Langsir malam sebenarnya  saya nak beli yg satin wane perak skit biar kilau-kilau dan sepadan dgn langsir siang wane hitam tu. Tapi My Hubby takmo beli dah.

Katanya raya nak abes.  hu...


Lepas tu, buat sarung utk kerusi ni. Kenapa? Sebab saya kesian, tetamu2 yg pernah datang, macam tak selesa nak duduk kerusi tu. Satu span dia nipis, satu ia kurang lebar tmpt duduknya. Jadi, saya buat la sarung dia.

Maap Mak, sya oter kain langsir Mak yg mula2 mak bagi kat kitaorang.  Saya tampal span pada kain dia je, pastu cantum setiap sudut.hu.... tak sabar masa buat ni, rasa nak cepat2 abeskan.  Tapi better than curtain.  Jahit langsir sangat  boring..... hu....


Jadi macam ni. My Hubby kata macam tempat duduk pengantin.  Hentam jerla bang. Dekat bape hari dah menjahit sampai tak tido malam nih.... hu..

Saya cuma ada asas menjahit. Mesin jahit pun yg murah-murah je. Jahit benda lain tak lulus lagi. Buat benda macam ni, herot pun orang tak pandang sangat . Tapi kalau baju herot-berot, masalah besar tuh!

^__^



2. Satu masalah rumah apartment ialah, kehadiran makhluk brnama kucing. 2 minggu saya takde, bermaharajalela kaum dia kat depan koridor rumah tu. Berak, kencin... hu.. Jadi, dalam kaki masih trhencot sikit lepas kena sengat tebuan, saya gagahkan diri basuh koridor tu. Jgn tanya berapa baldi saya siram, siap clorox lagi. Hu....


Inilah depan rumah saya...  ^__~


Nasib baik orang bawah tak marah sbb air mengalir. Sebab petang tu hujan lebat. ngeee...


3. Satu lagi, nak keringkan pakaian.  Terutama kalau baru pulang dari Bercuti. Hu..... nak basuh cadar, basuh selimut, campur pakaian lain. Membasuh pakaian bukanlah masalah besar. Tapi nak keringkan tu masalah dunia. Jemur kat koridor dekat sliding door tu, mmg matahari terus. Tapi matahari pun tak nampak kalau hujan lebat.

'__`

Mmg kat rumah mertua, ada basuh baju. Tapi hari last2 tu tak sempat kering. cuaca mendung petang jer hujan. tapi baju pakai setiap hari. hu.... tak sempat kering yg itu, yang ni dah basuh pulak. Seminggu juga la, saya berperang dgn hujan, sbb koridor tmpt jemur kain tu, takde AWNING, jadi tempias wo...


Nak dok, apartment, ada bajet... beli la Dryer kain. hU... kesian bini you..

^__^



Di bawah ni special, bantal baru kita.... Saya gunakan balance langsir yg saya oter tu. Jadikla, sebagai penghias sofa.....  Cara ukur kain utk bantal ni. cara mudah, letak jer bantal atas kain, balut bantal tu, bagi lebih keliling dia, dan semat dgn peniti. Jadi kita tau ukuran sebenar bantal tu. GUnting.


Ini hasilnya.  Saya jahit tepi 3 sudut je. Satu sudut lagi, tempat sarungkan bantal. Ingat nak butangkan jerla.

Buat 2 keping.  Jahit keliling dia.  Kalau ada balance tepi yg cantik, jadikan  utk renda, potong selebar 1 jari lebih campur basi jahit. Kita cantumkan  pada satu keping.

Kita jahitkan yg untuk renda tu, macam di atas. Jahit tangan jer, besar-besar, asalkan melekat dan mmbentuk kedut renda.

Pastu cantumkan dgn sekeping lagi, jahit mesin pula. Jahit 3 sudut je. Satu sudut lagi utk masukkan bantal. 

10 comments:

che mid said...

Menjahit pulak dah cik adik aku ni...

izahdaut said...

nur.. seriyes comel comel kemahiran yg ada tu.. rumah pun dah jadi cantik n menarik kan

Mas said...

rajinnya adik sorang ni...

Deliah's Deli said...

cantik2,rajinnya..kreatif pula tu..sy bg A++ :)

Juwita Jamaludin said...

rajin dan kreatif nur ni sebenarnya.. ada bakat menjahit lagi.. bagus

indahhouse said...

Salam che mid,
sekali-sekali kak. dulu berhabuk juga mesin tu

indahhouse said...

salam kak izah,
Saya pandai-pandai je buat. Asal jadi spt saya bayangkan, dan siap 6 set. hu. :))

indahhouse said...

Salam kak mas,
Tgah semangat berkobar. :)

indahhouse said...

Salam Del,
Maceh.. bagi support. :D Moga saya dapat mahirkan lagi. :)

indahhouse said...

Salam kak Juwita,
setakat oter kain lama yg ada, kak. hu.. thanks for supporting :))

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────