Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, March 28, 2012

Personal Nature

Love This. From Nayzak.

Bismillah. Salam sejahtera,

Pernah baca satu cerita rakyat? dari buku rakyat dari seluruh negara. Dulu, hampir semua jenis saya baca, hatta sastera lama sekalipun. Buku cerita Oxford yang kat library, hampir semua saya baca dan cuba translate guna kamus. Tidak tambah dgn buku library bergerak perpustakaan negeri.

Saya dahulu suka berkepit dgn buku. Sesuailah dgn title pengawas perpustakaan masa tu. Tugas saya, ha, mengecop peminjaman dan penghantaran buku. Jadi pengawas ni untung, sekali pinjam dapat 3 buah. hehe.. Tapi saya tak lalai membayar denda kalau lambat hantar. Meski, buku rujukan yang saya pinjam 3 buah lambat hantar, ketiganyalah saya akan bayar denda. Ya, saya amat bergantung pada buku rujukan perpustakaan. Nak beli buku rujukan sendiri.. mmg tak mampu la :) Guru pusat sumber selalu kesian pada saya, kadang2 dia bagi diskaun. Namanya teacher Zaleha, dia guru BI kami. (Moga Allah rahmatinya walau di mana berada )

Saya teringat sesuatu tadi. Bab REZEKI. Yang kita tahu, rezeki kita dah ditentukan oleh Allah di Loh Mahfuz kan? Allah tidak turunkan DUIT dari langit. Allah turunkan hujan, dari hujan suburkan tanaman. Kalau tiada orang yang menanam padi dan menghasilkan beras, macam mana kita dapat makan nasi kan? Allah tunjukkan jalan, kitalah yang harus berusaha mendapatkannya. Begitulah bab kerja dan rezeki.

Pernah seorang teman sekerja mmberitahu saya. Masa tu saya masih kerja tadika.  Suaminya satu kilang dgn suami saya, tapi tak pernah terjumpa di tempat kerja rasanya. Si Isteri bagitau saya  macam nada kurang puas hati, sebab suaminya komen bahawa pihak Atasan boleh keluar makan di gerai kat luar pada masa Rehat, sedangkan pekerja lain tak dibenarkan keluar, dipaksa makan kat kantin  (kot kurang sedap).

Dia tak tahu, Suami saya pun sebahagian dari yang disebutkan itu.  Saya menyeringai dalam hati jer...  'hai... hal suami-suami pun nak masuk campur'.

Saya pun jawabla bersahaja pada teman saya tu ," Kalau kita nak capai kebebasan macam tu, kenalah Level macam mereka, barulah boleh makan kat luar."   Sekadar nak ingatkan my friend, supaya jaga Hati.  Suaminya pun masih junior. Kita kan, kalu rezeki kita isteri dengan suami tak sama sekalipun, janganlah cemburu. Macam tu jugalah kalau kita tengok rezeki oranglain.  Hati wanita memang begitu, berbolak-balik saja.  Saya faham tu. Jadi, kita tutup mata kan senang..

Saya dah tanya suami, kata suami, untuk level Atasan, mereka dibenarkan keluar. Dulu masa kena deal dgn vendor,  mereka selalu juga kena keluar dengan vendor beli  barang ke ape. Memang senangla masa tu nak minta pelepasan keluar, meskipun untuk hal peribadi. Dan hal lain saya tak ambil tau dah.


TERKENA

Saya pernah terkena bila saya lihat seorang kawan rapat Hubby, dari awal kawen lagi dah belikan katil, tv baru dan handset yang ada 3G untuk isterinya. Begitu juga saya lihat ada teman Hubby yang asyik tukar kereta atau beli kabinet dapur, isterinya housewife juga. Sedangkan kami, hanya ada tilam dan  barang dapur masa tu. Kereta dah usia dekat 15 tahun pun taknak tukar. Rate gaji pun hampir sama saja.  Memang berkali-kali saya membandingkan Suami saya berbanding teman-teman dia. ' Bodoh betul saya masa tu' . One day, saya sedar.... dua benda. Pertama, Sikap suami kita lain-lain... ada yang amat pemurah dan suka tunjuk loving. Ada yang amat berjimat dan tunjuk ketegasan di depan orang tapi loving di belakang.  Kedua, Rezeki suami kita lain-lain...  Begitulah juga rezeki kita sbg isteri, nak buat camana.
Dapat suami pemurah, kita cari salah dia yg lain. Dapat  suami kurang pemurah, kita tak puas hati juga. Maybe betul kata My Hubby... isteri mudah nak cari salah suami.  'Akur...' 

Jadi sejak itu, saya tidak sibuk dah melihat oranglain. Saya belajar tutup mata :D  Kalau ada, adalah, kalau takde rezeki saya, tak usah  nak merungut. :)  Sebab saya tau, antara semua tu... saya pilih Kasih suami. Buat apa dapat semua barang dan kesenangan, sedangkan kita haus kasih-sayang?

Tahun ini, My Hubby dah tersangat sibuk dah. Nak keluar untuk urusan luar pada masa rehat pun tak sempat. Apatah lagi nak cuti hari biasa.  Dengan peraturan baru bahawa semua Staf kilang tak boleh keluar waktu rehat, vendor ke, orang atasan ke, operator ke,  kena makan kat kafeteria. Pastinya... kelihatan Adil. Sesiapa pun tak perlu nak cemburu ape dah  :D     ' Sejak peraturan baru tu, my hubby kerap cakap nak bawa bekal lunch. Kesian dia. Insya Allah, saya cuba sediakan'.


CERITA RAKYAT

Oh... cerita rakyat tu? :)

Hurm, ada 3 orang sedang berada di dalam sampan. Ini ala orang asli la, sebab tengok gambar dalam buku tu dia pakai cawat, heheh. Tapi orang asli yang level-level orang kaya.  Dan bahasa bukunya pun dah translate bahasa melayu. Seorang tu, Ketuanya. 2 orang lagi orang suruhan ketua tersebut.

Sepanjang perjalanan, orang suruhan A asyik tidur. Ketuanya tak cakap apa pun. Malah mengizinkan lagi. Pelik, fikir orang suruhan B yang disuruh mendayung sepanjang hari. 'Kenapa si A dibenarkan tidur? Aku pula disuruh mendayung penat-penat. Mana adil?"  Si B ni kuat merungut.  Jadi rungutannya terdengar pada  Ketuanya yang sedang berehat dalam sampan tu.

Ketuanya geram si B asyik merungut dan bising-bising.  Mereka berhenti dekat satu kampung dan letakkan sampan mereka di tepi sungai. Tiba-tiba bunyi igiau-ngiau... .  Ketuanya berkata pada si B.  " Ha... kamu B pergi cari bunyi binatang apa tu?. " Dengan rasa hairan, si B pergi juga cari di mana anak-anak kucing tu berada .  Dia terjumpa anak-anak kucing itu berada dalam kawasan sebuah kuil bersama ibunya. Dia berlari ke arah ketuanya. " Ada ibu dan anak-anak kucing di sebuah kuil". 

"Berapa ekor anak kucing tu?"tanya ketuanya. Si B terus ke kuil tadi lalu mengira. Bila mendapatkan ketuanya semula, si B berkata, " Ada 4 ekor. " 
" Berapa jantan, berapa betina? . Si B berlari semula ke kuil.  " Ada 3 ekor betina, seeekor jantan".
" Ada tompok-tompokkah?". Si B berlari semula ke kuil. Termengah-mengah dia. " Tuan, ada seekor hitam, yang lain bertompok putih."

Ketuanya senyum, lalu menyuruhnya duduk. Dia membangunkan si A. " A, kamu pergi tengok bunyi apa tu dekat kuil."  orang suruhan A terpisat-pisat bangun dari tidurnya lalu mencari di mana kuil. Tidak lama kemudian, dia kembali.

"Bunyi apa itu? Tanya ketuanya.
"Ada anak-anak kucing yang baru lahir dengan ibunya di bawah timbunan kayu. "
"Berapa ekor?"
" Ada 4 ekor. seekor jantan, 3 betina."
"Berapa jantan, berapa betina?"
"Ada seekor jantan, 3 ekor betina. Yang betina ada tompok putih. Yang jantan semuanya warna hitam". Jelas orang suruhan A dengan lancar. Orang suruhan B terlopong.

Ketua itu memandang orang suruhan B. " Sekarang kamu tahu kenapa  kamu yang kena mendayung sampan ini dan A dibenarkan rehat. Jadi, jangan merungut lagi."



Nota Nurindah: Terpulanglah pada penafsiran kita apa.  Dari sudut awal, kita lihat ketuanya lebih menghargai orang yang bijak dan cekap. Dari sudut lain pula, kita lihat Ketuanya tahu di mana level kualiti kerja orang suruhannya. Jadi, jika keistimewaan itu diberikan, ia juga beserta tanggungjawab yang besar yang tidak boleh main-main. Begitulah juga dari sudut pandangan orang berilmu. Makin tinggi ilmu kita, makin besarlah tanggungjawab kita berbanding orang yg kurang berilmu. Kita perlu beramal terlebih dahulu dan kesannya ada pada diri kita. Barulah kita rasa layak untuk mengajak oranglain. 'Allah...' Dari sudut harta pula, makin banyak harta kita, makin banyaklah soalan yang akan ditanya di akhirat kelak tentang di mana kita habiskan harta kita tu berbanding orang-orang miskin.....

Nature:  Also means a kind or sort, the essential characteristics and qualities of a person or thing http://www.thefreedictionary.com/nature


Copyright © 2012


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

No comments:

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────