Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, July 29, 2011

Celoteh, price list pasaraya NSK


Jamu mata dulu dgn cempedak luar pagar. Perak punya. Beli ondaway balik dr banting kat olak lempit. Kata adik yg menjual, buah cempedak tu dari perak sbb katanya buah cempedak yg dr banting lambat sangat masak. Buah macam kurang menjadi tahun ni. It's ok for me.  Kelantan, Trg pun  yg selama ini penuh dgn buah durian bulan 6-7, tak 'galak' berbuah.  Kata Mama saya, banyak durian perak yg sapot permintaan. Sape yg dok perak, seronokla ya? :)).

Oh ya, saya buat guna batter tepung beras, campur telur, air kapur makan, garam dan kunyit. Bagi saya, kalau goreng separuh dari buah cempedak tu, cukupla 1/2 biji telur yg dikacau. ia tak trlalu kembang, malah rangup sedang-sedang. Nak goreng semua, taruk je sebiji telur. Sekejap jer abes tu.. :D


CELOTEH

Siapa kata bila dah merancang, kita tak diduga? Makin kita cuba perbaiki hidup kita, makinlah banyak dugaan yg datang. Mcam sibuk sangat saya ni kan?

Inilah bendanya....

haih .... haih.... kecian my hubby. Bulan ni jerk (tak baik mengeluh ;)

Tayar kancil pancit - abis 100 ++ (bunga tayar elok lg, tp takleh tampal dah, kena tukar gak)
Baiki aircond kancil dll - abis 700 ++

* Kata hubby kalu aircond rosak, time hujan lebat cermin berkuap, susah nak nampak jalan. dahla mr hubby pakai spek.. dan nak masuk musim hujan dah ni.
Belt pun dah loose biarkan je.

Skarang,
Gigi mr hubby pulak yg sakit lagi. Memang kalu kat klinik kerajaan, dah lama kena cabut tu. Tapi sayangkan gigi. geraham tu. Belum pun 40 lagi. Jadi usahakan jugakla buat rawatan.

Dlm bulan yg sama... mau tak menangis?
Semua tu takde dalam plan bulan 7-8 lor..

Setiap kali keta rosak, my hubby akan bincang ngan saya dulu. Yalah, sebb sekali hantar bengkel cajnya lebih dr duit belanja dapur sebulan!

Seperti biasa, saya kena pandai-pandai kurangkan belanja dapur bulan akan datang dan tidak minta itu ini. hurm... biasalah musim raya, orang perempuan berkehendak itu ini. It's better management. I hope...

Even 'duit sampingan' pun tak mampu nak sapot kalu 'masalah sampingan' pun, dah dkat seribu sebulan. you'll know when it is the right time to use a C.card. Dah syukur tu, takdela trpaksa meminjam sana sini when you really need it.

Even belanja dapur kat pasaraya pun dah dekat setaun kami guna CASH lepas abes pay c.c akhir taun aritu. kalu terguna c.c pun, saya akan tolak dr duit dapur . Punyalah tekun ikut plan. :p. It's a tough plan, you know...

Dugaan menjelang Ramadhan. nak kata apa.
Saya nak balik ke besut skejap minggu lepas pun dah tak sampai hati. Nengok mr hubby berkerut muka je. He needs someone.

Untuk gigi, Sekarang pun saya tak masak benda keras2 sangat atau mudah terselit. Ketam nak skip dah. Daging pun blom beli lagi. Mudah sangat hubby berkerut muka bila giginya sakit. aduh... saya tak ble bayangkan. Saya pun dah larang hubby makan kacang ke, kerepek. Kata org dok kunyah benda2 tu, kita mudah sakit gigi. Even kita gosok gigi 3 kali sehari campur listerine dan floss lagi.

Orang lelaki selalu bertindak ikut Keadaan. Bila masalah datang. Ikut mana lebih penting.

Orang perempuan walau suka merancang, tapi duit susah nak lekat kat tangan. :P ye ke?


PRICE LIST

Tmpt yg pling parah dan menggalakkan guna c.c ialah tesco dn giant. ada jer trlebih, yg sepatutnya RM100 jadi 200. Sbb tu tahun ini, muka kami asyik prgi NSK rawang je skrg. Borong Mall... kalu rm100 (barang basah jer), dah penuh troli. barang tin dsbg usah cakapla, rega sama jer mana2 cuma trkurang waktu sale jer.

Ini pricelist Pasaraya NSK rawang. rasanya sama dgn selayang.

Resit Jun- Julai 2011:

Weetameal jacob's biscuit - sangat sedap. utk bulan pose. rm12.50/tin
Gula 2 kg - utk buat kuih muih dan minum teh, dll rm4.60
dutch lady full cream - 1lt rm5.79
fruit tree apple with aloe vera 1 lit rm3.89
maggi tomyam rm4.50
Susu tepung everyday 600gm - rm14.30
susu sejat fn rm2.60 (mahal skit, tapi suka susu ni)
susu pekat fn rm2.85
santan kotak ayam brand 200ml rm2.50 - bila trdesak untuk buat kuih.
santan kotak besar ayam brand 1 lit rm8.50 (ayam brand ni baunya elok, ada setengah jenama bau semacam)
laici uro rm3.20 - untuk trifle, air teh laici, soda brlaici, puding laici . Suka laici nih!
fruit cocktail choice rm3.80 - utk trifle, koktel buah
kawan paratha plain - rm3.69
ayamas chicken ball 850gm - rm9.69, sedap dibuat sambal tumis.
ramly daging kisar 400gm rm5.50, rancang nak buat karipap.
kulit popiah KG - rm3.99
ramly frankfurter ayam 1kg - rm9.99
KG mixed vege 500gm rm3.19
laksamana Mee 450gm rm0.90 (utk mee atau kue teow saya guna jenama ni sbb kualiti mee elok)
adabi asam jawa 200gm rm2.40
ladies choice mayonis 230ml - rm4.80
sabun top 3lit- rm14.90
premier kitchen towel 6 pcs- 9.90
minyak saji 5kg- rm13.35
sardin ayam brand 425gm- rm6.10 (sadin mahal sedapla..)
sardin king cup 425gm 4.70 (yg ni bagus juga kualitinya. org meniaga kuih pakai)
sardin ayam brand 230gm - rm4.10
beras wangi - 1 kg rm4.50, saya beli 3 kg sj
cili kering - 1 kg rm14.90, 200gm dah banyak kalu utk org bujang.
bawang putih - 1 kg rm2.80, 500gm dah cukup 2 minggu
ubi keledek - 1 kg rm1.89
bawang kecil india - 1 kg rm3.50, 500 gm cukup 2 minggu
bawang besar - 1 kg rm1.50, 500gm cukup 2 minggu biasanya.
udang besar - 1 kg rm18.99, beli 500gm dah byk. yg sederhana dlm rm16-17
Kerang - 1 kg rm1.80, 1.5-2 kg cukup 2 kali masak.
ikan kembung - 1 kg rm7.99, ambik yg elok, jangan yg dah pecah perutnya, 600gm adalah dlm 5-6 ketul yg saiz sederhana.
ikan bawal hitam - 1 kg rm14.99, 600gm kira-kira 2 ekor ikan
ketam bunga 1 kg, rm4.34

Ini jerla. Kalau ada perubahan, rasanya saya akan update.


No comments:

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────