:) Saya nak mula cuti lagi dah. Macam biasa, Insya Allah balik banting jer. kalu sempat, bersahur kat sanalah. Tak mo lagi jadi macam hari tu. Tengah rushing nak balik bersahur waktu malam, tiba2 tayar keta poblem. trpaksa bw keta slow2 sampaikan makan kat kedai mamak siap2 tu, takut tak sempat sahur kat rumah banting. hahaha...
Lusa atau tulat dah nak mula pose kana? Kat sini saya mohon ampun maaf ya, kalu terkasar bicara, tersilap bahasa, tak tersopan cara sepanjang kita kenal-kenal secara maya. Moga kita semua dapat keberkatan Ramadhan terutama malam Lailatul Qadar. Sebenarnya, kalu kita melambat-lambatkan keinginan kita beribadah kepadanya, yakni bertangguh-tangguh, jangan kecewa bila Allah tangguhkan Doa dan keinginan kita. Itu jerla yg saya mampu pesan pada diri sendiri dan pada semua teman yg dikasihi.... Selamat menyambut bulan Ramadhan al mubarak :))
www.365greetings.com
Saya tinggalkan ini ya, buat sementara. Jemput... jemput. :)
Mee yang dimasak bersama isi kerang, sedikit air kerang campur air secukup kuah yg disukai, guna sayur kobis dan kucai jer. Pes perencah bihun Adabi. Saaangat puas hati! ;)
Segar betul minum air ni :)
UDANG SALUT TEPUNG
Udang - potong kepala, kopek kulitnya bahagian atas. Tinggalkan bhg ekor.
Tepung beras
Telur
Air kapur makan
Garam secubit
serbuk kunyit sbg pewarna
Air secukupnya
serbuk lada sulah
serbuk kari
serbuk cili kering babas
Campur tepung beras, telur ,garam, serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili kering babas, serbuk lada sulah dalam satu mangkuk.
Masukkan air kapur.
Tambah air sedikit-sedikit sambil kacau adunan.
Dapatkan batter cair utk menyalut udang. Tandanya batter menyalut sudu dgn cantik.
Panaskan minyak, dan udang dicelup ke dalam batter lalu digoreng sehingga nampak keemasan.
Inilah durian yang saya bawa balik dr banting last Week. Dapat jadikan tempoyak. Ikut resipi chef norzailina. Dah dua ari peram kat luar. Skrg masuk dlm fridge pulak. Sebanyak ni, banyak stok ya. Esok2 bolehla bagi kat jiran.
RESIPI TEMPOYAK HOMEMADE
Sumber: Chef Norzailina.blogspot
Tempoyak juga mudah disediakan sendiri. Selalunya, ia diperbuat daripada isi durian yang tidak begitu elok atau sudah mulai masam. Gunakan pisau yang kering. Basuh tangan dan lap kering-kering. Ambil isinya saja dan bubuh di dalam bekas plastik. Untuk 1 cawan isi durian, campurkan 1 camca besar garam.
Jika tempoyak dibuat dengan isi durian yang elok, rasanya lebih sedap dan harum. Anda juga tidak perlu menunggu hingga tempoyak bertukar menjadi terlalu masam sebelum menggunakannya.
Gaul rata isi durian dan garam. Kemudian tutup kemas. Simpan di tempat yang gelap dan sejuk sedikit seperti di dalam almari atau kabinet dapur. Esoknya, gaul semula dan tutup. Biarkan selama 3-4 hari sebelum diubah ke dalam peti sejuk. Letak di atas rak paling bawah.
Anda boleh gunakan atau simpan tempoyak selama beberapa bulan. Anda juga boleh menambah dengan isi durian yang baru ke dalam tempoyak yang lama. Dengan cara ini, tempoyak juga akan berasa kurang masam.
Dah jadi agaknya. Nantilah nak buat resipi tempoyak2 pula.
Assalam Dik Nur...Selamat menyambut Ramadhan ya Dik...moga kita sentiasa diberi kesihatan yang baik untuk terus beribadat kepada nya...Amin!...andai ada salah silap Akak minta maaf ya Dik!
ReplyDeleteSalam kak watie,
ReplyDeleteSalam ramadhan kak. mohon maap salah silap jg. huhu.. moga kak jg diberi kesihatan utk beribadah.
Selamat menempuh madrasah Ramadhan,semoga Ramadhan ini leboh baik dari sebelumya.
ReplyDeletesalam ramadan nur n famili..ada kat kg eh..bestnya puasa n bbuka dgn keluarga..:)
ReplyDeleteSalam makbonda,
ReplyDeleteInsya Allah makbonda. moga saya belajar banyak kali ini..
Salam Del,
ReplyDeletesalam ramadhan. Belum lagi Del. ada mslh kat kilang, belum dpt sahur ngan family lagi..