Ke pasar 2 hari lalu, tidak sprt selalu. Saya mmbeli 2 ekor ayam. 1 ekor dipotong, satu ekor lagi tidak, untuk simpanan dlm freezer. Saya rasa ayam lebih manis kalau tidak dipotong kalau sekadar nak masak kemudian. penjual kat gerai tu, siap tanya, nak bakar ayam ya? hehe... nice idea tuh! Tapi tak larat la sekor makan 2 org.. :))
Kemudian, saya pergi gerai ulam kampung. Hurm, jantung pisang cuma RM 1 seketul. :)) Teringat rancangan Dapur Nyonya, yg mana Florence Tan buat kerabu jantung pisang. Saya ikut jugalah mmbeli jantung pisang, tapi trlupa kelapa parut pulak! haha... Kalau dulu masa di kmapung, kami potong dahulu baru rebus. Tapi Florence cakap, kopek dan rebus jer. Spy jantung pisang tdk hitam di dalamnya. :))
Teringat prtanyaan My Mertua sama ada saya suka makan budu. hehe... Yup! Dah lama tak makan budu. Selain budu, saya suka tempoyak. Hurm... Jadi kelmarin menu kami, di antaranya jantung pisang dan budu! :)) My Hubby pun hulurkan tangan sekali dlm mangkuk budu tu! Sedap tak bang? :)) Roommate dia masa belajar dahulu orang kelantan. Masa blaja kan susah, jd dia pernah nampak kawannya makan nasi dgn budu jer.
'___^
Sedapnya!
Sayur kobis pun ada, utk mr hubby. Bendi masak bening dan Sambal tutok tu menu lama, sajer tayang. :)

Aduhaiii sedapnye jantung pisang, dapat cecah ngan air asam sodap ni...
ReplyDeleteSalam Lieya,
ReplyDeletehehe.. suka air asam ya. Sedap, kan? sayur ni pun bukan komersil, jadi agak murah brbanding ulaman lain. ulaman lain dah mahal2..