Salam petang,
Hari ni, post sampai 3. Punyala nak cover. hakhakhak. Oklah, ini Mee suah. Saya pun tak kenal. Cuma pernah tengok kat buku handy chef hanieliza, senangnya mee dan kuetiau. Jumpa paket ni kat NSK, ada cop halal jabatan agama islam perak. Tapi malasla nak ikut semua resipi. Jadi, saya masak macam buat sup sayur.
Tumis bawang putih yang dicincang halus.
Masuk air, biar mendidih
Tambah kiub ayam megi.
Masukkan mee suah kejung macam tu jer. Cepat jer, ia kembang (ala meggi)
Buh garam kalau nak. Pastu, tutup api, tabur daun sup ke, daun bawang.
Ada ayam goreng, memang sedap diletak bersama.
Dah... cara nya dah sebijik macam megi, tapi more healthy. Yeah! Oklah, nak blogwalking skejap. Kang kawan2 merajuk plak. ;D

indah, masa ain kecik, k.mas selalu masak mee suah mcm ni tau...jadi teringat lakk..
ReplyDeletesalam akak.. dah lapar sy ni.. mcm mana ni?... >_<
ReplyDeletemai nak rasa mee suah la....sedap tu....mee dia halus dan lembut je kan bila dah masak..hehehehe...ieta wat tambah fishball sama..he3
ReplyDeleteAssalam, nampak mcm mee hoon yer...saya pun tak pernah tgk ni tq for sharing:)
ReplyDeletesalam nur.. akak selalu masak mee suah nie.. hari cuti je.. akak akan masak utk breakfast. asben dari x tau ape itu mee suah skrg dh addicted... ekeke.. kzura ikut cara mak.. just tumis bawang merah, halia dan udang kering then masukkan air.. pehtu masukkan mee suah.. pecahkan telur.. siap.. perghh sedap.. tp kena makan cepat.. mee suah mudah kembang..
ReplyDeleteakak pn suka mee suah ni cz lemak2 masin cikt rasanya...mmg sedap.
ReplyDelete@Mas: salam kak mas, Wah... saya tak pernah rasa mee suah ni. kat selangor ni baru jumpa. :))
ReplyDelete@mariah: salam mariah, alahai... sabar dik.. ;D
@putera2puteri: salam kak ieta, aha.. memang lembut giler. bubuh macam2 memang sodap :D
@nieza: salam nieza. Rupa dia macam mihun. tapi bukan mihun nih. mihun dr beras. mi suah pula dari tepung. walaupun kering, tapi cepat lembut.
@kak azura: salam kak, Ok, noted! hehe.... tambah resipi baru.
(( just tumis bawang merah, halia dan udang kering then masukkan air.. pehtu masukkan mee suah.. pecahkan telur.. siap.. perghh sedap.. tp kena makan cepat.. mee suah mudah kembang..))
@ NzA: salam kak, ihi.... ala macam mee juga, tapi lembut sangat bila masak.