Mood tak rajin sangat. Saya nak tayang cucur dulu,ek? Nak buat keja remeh2 edit gambar lauk malam tadi. ;) Cucur ni... jadikla buat kudap-kudap masa 'teabreak'. hahaha.
CUCUR SENANG MESRA
cucur lembut dan berongga yang tak perlu tambah penaik pun.
sumber: mysweetlife-nurindah
Tepung gandum (nurindah: tak sukat pun. bayangkan saja 1- 1 1/2 cwn)
Secekak Kucai - dipotong-potong sepanjang 1 ruas jari (nurindah: bayangkan saja cekak rambut kecil tu. Kira kucai banyak ni. heheh)
Segenggam Udang - siap kopek kulitnya.
1/2 biji Telur - dikacau rata.
Sedikit serbuk kunyit - sebagai pewarna
Garam secukup rasa (nurindah: cara saya 'test' mesti kena rasa sedikit adunan tu. tak puas, kalu tawar. tapi pastikan kacau sebati-sebati)
Air masak secukupnya sehingga jadi adunan untuk membuat cucur.
CARA:
1. Masukkan tepung dulu dalam bekas.
2. Masukkan kucai, udang, telur, serbuk kunyit.
3. Baru masukkan air masak.
4. Sebatikan adunan.
4. Goreng sehingga sedikit garing.
5. Angkat dan hidangkan dengan sos cili.
6. Sedap dimakan panas-panas.

indah, kak mas nk join la makan cucur tu..cicah ngan sos memang sedapp kan..
ReplyDeletebr ada time on9 ni..x dan nk bw sll skrng ni..sedapnyer cucur ngan kole kacang tuh..lg bnyk tahi minyak lagi sedap kan nur..n lg banyak lemak btambah :p~
ReplyDeleteHmm mesti sedap,tapi yang Makbonda musykil kenapa telur tu setengah je,susahlah nak sukat.
ReplyDeleteSalam kak mas,
ReplyDeletehahaha. Dah terbiasa cicah sos.
Salam Deliah,
ReplyDeletedesyum! hehehe. makan kuih muih bersantan ni memang kena kontrol, silap-silap 'cik manis' pun datang skali. tahi minyak tu, tak sempat buat. nasib baik, kan? ;D
Salam makbonda,
ReplyDeleteCucur biasa-biasa jer makbonda, hehe. Sukatan agak secawan tu, sesuai letak sedikit telur. Kalau 2-3 cawan, baru elok letak sebiji telur. Saya kacau dulu telur tu dalam gelas, lalu tuang dalam 1/2.