Di bawah, koleh kacang yang saya buat. Mohon maaf, sebab tak cukup sifat. Maknanya gula merah tak cukup. Dan tak cukup santan nak buat 'Tahi minyak'. Yang saya buat ni, sedulang. hehe.. banyak betul. Tak perasan servings untuk 40 orang. hahaha. Jadi, dalam 3 hari ni, asyik mengulang makan. Alhamdulillah, dah berhari, masih sedap dan tak basi. Agaknya sebab masak betul. Rasanya... cukup sedap! Mr hubby yang payah nak makan kuih lembik-lembik ni, berjaya habiskan 5 potong sekali hadap. :D Tak kisahla kalu tak cukup sifat pun, kan?
Ampun maaf. Memang koleh kacang ni warna asal semata. Gula merah/gula melaka tak cukup. Dan hanya menggunakan sedikit gula melaka yang siap dicairkan. Tahi minyak pun tak buat sebab tak cukup santan. Tetapi rasanya tetap sedap.Tak muak memakannya.
KOLEH KACANG
Sumber: FZ catering, Subang Jaya, majalah Rasa Dis 06.
Servings: 40 orang.
Tempoh masak: 45 min -1 jam.
Cara saya, guna kuali. Mula-mula api sederhana, bila pekat baru api kecil sikit.
BAHAN-BAHAN:
240gm tepung kacang hijau (nurindah:saya guna jenama Alagappas)
120gm gula pasir
240gm gula merah (nurindah: Hanya guna sedikit gula melaka yang dicairkan)
2 liter santan (saya guna 1 liter pati santan yang dibeli di pasaraya + 1 lit air)
2 helai daun pandan
sedikit garam
nurindah: saya tambah perasa pandan
Cara Memasaknya:
1. Masukkan semua adunan ke dalam kuali dan dikacau hingga pekat. Sama seperti membuat dodol.
2. Jika telah nampak berminyak, masukkan adunan ke dalam loyang.
3. Biarkan sejuk.
4. Dalam pada itu, masak satu cawan pati santan sehingga kering.
5. Kemudian taburkan di atas kuih yang telah sejuk tadi dan sedia dihidangkan.

kak mas pun tak pandai2 lagi buat kole kacang ni..
ReplyDeleteselalu beli jer..he..he..
assalamualaikum indah...
ReplyDeletedah abis ker sedulang tu,kalo ada lagi,akak nak 2-3 ketui...hehehe.
assalammualaikum Nur, akak suka mkn kuih ni tapi tak pernah buat lagi...bila2 nk cuba jugalah...mee goreng kat bwh tu pun sedap...:)
ReplyDeleteSalam kak mas,
ReplyDeletehehe.. jenuh nak buat neh. saya pun selalu beli gak
salam kak lizahanum,
ReplyDeletehahaha. memang dah abes pun. expired dah. nak bagi rasa kat jiran2 pun cover senyap, malu la.. kuih tak cukup sifat. hehe..
salam kak nieza,
ReplyDeleteresipi ni menjadi. kompom. heheh. mee kat bawah tu selalu dah buat. secukup rasa tekak saya. hehe..