Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, December 2, 2011

Perubahan tanpa belanja besar - portion and skip

Assalamualaikum,


Minta maafla kalau Menu saya tak menepati citarasa. Saya ikut 'Diet Plan' yg terdaya jer. 'Skip' mana yg tak perlu utk tubuh badan. Yg penting, exercise.... walau banyak mana kita makan pun.


Kata Doc, makan macam biasa, masak macam biasa. Tapi kurangkan portion. Sukat cawan? 

Maaf, kami nak keluar ni. Nnanti2 saya blog walking ya. My Hubby cuti... :))


PERUBAHAN tanpa belanja besar

Target, turunkan kolesterol. Kata Doc, masak macam biasa. Tapi kurangkan amaun, ambil yg tendah lemak. Kalau masak cara 'deep fry' (minyak penuh), campur minyak jagung etc dgn minyak sawit. Jadi, masa kat pasaraya haritu dah beli minyak jagung untuk masak cara 'stir fry' (goreng tumis-tumis). Nanti masak goreng 'deep fry' kena campur 2 minyak tu. Memang mahal... tapi at least, ada daya usaha tekak kita nak kurangkan kolesterol , kan?

^____^



Sayur dan buah.
Protien, banyakkan dari sumber tumbuhan. Buahan 'citrus', limau, oren, lemon (high soluble fiber). Portion sayur dan buah 1/2 dr pinggan. Boleh?

High Soluble fiber
Choose 3 servings high fibre/complex carbohydrates per day. (roti wholemeal, capati, jagung, dll)

Benda yg tak mampu nak telan, tapi beli jugakla sbb nak ikut plan juga. Roti wholemeal, dan ikan sardin besar sebab ada omega 3.

No-no Food?
Kepak ayam, kaki ayam, hati,. Daging part 'tenderloin'.Donut...  dll.


Mkanan tin dan segera
Skrg kena kurangkan 'canned food' and 'instant'. Trmasuk sos spageti? Kat pasaraya haritu juga saya pesan kat My Hubby, 'No maggi!' ;)

Makanan laut.
Doc ada cakap juga, makan kerang, udang, sotong, selalu sangat tinggi kolesterol juga. Tapi kerang, saya selalulah masak, sebab murah... udang mahal! hikhik... Sempat My Hubby usik saya sebab tak ambik kerang masa kat pasaraya haritu.

Makanan kering
Aduh! ikan bilis. Ikan masin. Kurangkan saja.

Kek dll.
Nampaknya 'baking'..... terpaksa ditahan buat sementara ni. Perintang berkurung utk butter, telur dan majerin! Er.. brownies yg guna minyak jagung tanpa telur saya kecualikan.. hehehe.

Susu dan santan.
Masakan bersantan, memang sangat jarang saya buat, sebab kami kan selalu makan bersungguh-sungguh masa 'Dinner'.
Susu... kena ambik, sebab saya nakkan kalsium utk 'pregnant'. :) Pastu Doc suruh jangan amalkan minum paket 'instant'. Katanya krimer tu tak elok. Buat air seperti biasa, lagi murah kan?

Gula
Elakkan sirap gula yg dlm botol tu. Amalkan madu. Kuih muih manis elakkan sementara.

Kekacang.
Kekacang ni, memang payah nak masuk dalam Menu, sebab saya tak suka, kecuali sambal kacang utk sate, jer. Perut berangin la. Hurm...



MENU malam tadi

Menu ni terasa sedap kebelakangan ni. Kata orang, ikan Jaket asrama. (Sape yg pernah duduk asrama, taulah ;) Tapi sejak digaul dgn cili macam ni, memang lauk ikan ni sentiasa habis. Alhamdulllah, my Hubby pun senyum jer kalau saya ambik ikan cencaru ni kat pasaraya, hatta buat ikan sumbat ataupun digaul cili. Bahkan, buat 2 cara sekalipus pun, wahhh... bertambah selera memakannya. Ngam dengan sayur masak lemak atau masak air.

Psst, syukur my hubby tak tanya psl sambal tutok. :D Yalah, semua org Jawa pun tau lauk masak bening/air mesti 'ngam' dgn sambal tutok dan ikan masin. Aiseh, lari 'diet plan'. Dah berkalori macam ni, sepatutnya kena lari 100km kot. :)




2 comments:

puanbee said...

jom tengok resepi ikan kukus lak hehe

indahhouse said...

Salam puan bee,
hehe.. akan ada menunya nanti

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────