Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, January 6, 2012

Lapang

Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah pertunjuk)?
Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam)
Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?
Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?
Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran ada disertai kemudahan,
(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran ada disertai kemudahan.    
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal salih), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal salih yang lain),
Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).
   
Surah Al Insyirah . Terjemahan: http://www3.pmo.gov.my/webNotesApp/RqrMainM.nsf/WebQuranBannerMalay?OpenFrameSet



Assalamualaikum,

Moga semua teman dalam keadaan sejahtera dan rahmat Allah. Bulan ini, tahun ke 6 perkahwinan kami. Banyak dah perubahan hidup yg dialami.


Namun, meskipun kami berdua bukan tahap duduk semeja untuk mesyuarat keluarga, kerap juga saya buat kertas cadangan lalu tunjukkan pada suami untuk meluluskan ataupun tidak. Dari kertas lebih besar dr A4 yg bertulis marker, sampaila buat kira2 bodoh lalu saya usulkan pada suami utk melihatnya melalui E-mail.

Saya masih ingat, dari awal kahwin lagi my FIL selalu ingatkan saya untuk check surat penyata hutang dan bil my hubby. Meskipun masa tu, saya masih "blur" ttg kedudukan kewangan hubby, sebab saya bukanlah orang yg mmpu mmbeli Aset apapun. Bagi saya berhutang bank itu menyusahkan! :) Sedangkan prinsip orang lelaki yg baca buku donald trump ni, berbeza yg amat .

Namun, utk mengurus Aset adalah satu cabaran yg besar. Apatah lagi, Aset pun ada yg aktif, ada yg tiada penyewa. Lepas tu, bank sini mintak, bank sana mintak. Itu belum campur bil-bil keluarga. Mula2 saya tertekan juga. Namun perlahan-lahan saya mula biasakan diri. Masa tu saya redha Hubby dahulukan bayaran bulanan Aset dari belanja rumah. 

Itu saat yg getir. Namun, Hubby yakinkan saya utk melepasi tahap getir itu.


IA BERMULA

Aset juga harus diuruskan.
Masalah besar,  berpunca dari  Aset LOT KEDAI  di damansara yg tidak aktif dan tiada penyewa. Dari awal kami nikah.

Bayaran saja 1k setiap bulan trmasuk maintenance.  Aset ini, memang makan banyak duit dan belum mmberi pulangan. Allah yg menguji...   Alhamdulillah. Setakat ini, rumah apartment dah disewa. Itupun kena layan karenah penyewa yg liat nak bayar sewa. Lot kedai pula, sampai sekarang belum maju dan tidak ada penyewa. Itulah aset kami. Saya tak mahu katakan ia liabiliti. :)

Rasa nazak, tapi pengorbanan demi pengorbanan yg kami lakukan. Dah tak peduli apa kata orang yg suka mengkritik cara kami yg dah tahap kedekut nak beli baju baru. :) Tapi asal saja ada rezeki lebih, kami suka berkongsi dgn ibubapa dan oranglain.  Itu satu rahmat dan mmberi semangat buat kami...

Kata orang, kalau tak cukup duit, kerjalah part time. Tapi kami tak guna cara tu.  Kerja kilang saja dah rasa penat yg amat, mana larat lagi nak part time.  Saya pula sejak Hubby operation ACL dulu, saya dah tak kerja tadika. Dgn gaji RM 350 sampai jam 2 ptg, saya rasa tak berbaloi berada di luar.  Kemudian,  menjadi  PA (personal assistant) tak bergaji. Belum campur kerja2 rumahtangga lagi..

Alhamdulillah, dengan masa yg ada, saya manfaatkan mengurus masalah dari rumah. Asal saja ada plan baru, target baru, saya akan usulkan pada suami. Dan my Hubby lah yg menapis sama ada ia sesuai tak dgn caranya.  Dan biasanya, kami berjimat sehingga masalah itu segera berkurangan. Kerna utk melunaskan hutang bank, belanja rumah terpaksa dikurangkan.

Lagipun, saya tak perlu pakaian yg cantik sangat utk ke tmpat kerja, atau tudung dan handbag utk sama trend dgn teman2. Ataupun maintenance kenderaan atau duit minyak ke tempat kerja.  Jadi, saya dah kurang belanja di situ.  Dan saya tidak perlu meminta cuti dari sesiapa utk menemani suami yg kerap cuti pada  weekdays (hari kerja, bukannya weekend atau cuti umum? Saya tambah ya, jadi guru tadika susah nak cuti woo :)

Biarpun, kadang2 saya mmbandingkan diri dgn isteri kawan2 Hubby yg lain jugak. Mereka yg trendy, vogue, berduit, nampak ada 'kelas' bercakap ttg kerja dan life mereka. Dari pramugari, sampaila yg kerja bank. :) Nak bercakap dgn mereka pun saya malu dgn diri sendiri yg takde apa-apa.
 Cuma apalah nak fikirkan orang... memang hidup kita kan tak sama? :)



ALHAMDULILLAH

Sekarang ni, Alhamdulillah rasa pengorbanan berbaloi. Alhamdulillah, dengan usaha dan izin Allah, kami bebas dari hutang kad kredit yg bertimbun. Sebab Gaji dah naik pun, ya jugak.  Lebih lega rasanya. Sekarang ni pun, minyak kereta pun FREE selagi belum sampai limit. :) Tahun2 yg lalu, minyak keretalah yg banyak guna kad kredit. :) Allah yg Maha Pemurah..

Sekarang, kad kredit hanya utk bayar Autopay. Autopay, yg jenis bayaran tolak terus dari kad. Utk bil-bil asas. Er.. Kenapa tak bayar semua cash? :)
Sebab zaman ini CASH sangat bernilai. Tak semua tempat boleh guna kad.
Saya tambah ya, nak elak guna kad kredit masa brbelanja memangla sukar. Memang ada, tapi kami limitkan. Tapi kami masih amalkan yg satu ini sejak tahun lepas. Bayar CASH di pasaraya, utk keperluan rumahtangga. Jadi, kita tahu, apa yg mahal atau murah, dan yg perlu atau tidah perlu sangat. :)

Tak lama lagi, Insya Allah, naik rumah baru. Rumah teres setingkat saja. Tak besar, tak kecik sangat. Rasa tak malupun, meski teman2 sejawatan Hubby, semuanya rumah tahap banglo. hehe... Rezeki orang. Dahulu pun, nak cari rumah macam tu. Tapi teres 2 tingkat pun dekat 200K.  Menambah Aset baru bukan bermakna dah banyak duit. Tapi mengelak kerugian menumpang aset oranglain. Rugi, kerana selama ini menyewa, bagi duit kat orang. Membeli rumah, adalah membayar utk masa depan sendiri. Betul tak? :)

Nikmat Allah yg mana kita nak dustakan?

Saya catatkan di sini, sekadar renungan kami berdua. Membangkitkan semangat juang lagi utk mncapai TARGET SETERUSNYA. Allah... terasa kerdilnya diri ini. Mudahkanlah dgn rahmat dan RahimMu!



 

2 comments:

littlehumblelynn said...

nurin;

biar kita x bergaya.asal kita tidak papa :-)

indahhouse said...

Salam littlehumblelynn,

Ya kak, Dalam maksudnya tu. :) Insya Allah, kita akan mndapat kejayaan :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────