Pagi tadi sempatlah saya buat sarapan. Ini asalnya lempeng tepung kak Ummihumaira. Dah 2-3 kali saya buat. Bentuk dan rasa lempeng ni macam penkek, cuma tiada rasa susu dan majerin jer, versi Tradisi.
Madu HPA dah lama tiada stok kat BS. Ni jumpa madu lebih murah kat kedai HPA, madu dgn campuran habbatusauda. Harga RM15.00. Ia dimakan dengan penkek tradisi.. sedap...:) My Hubby yang dalam kelam kabut nak pegi kerja pun makan sampai 2 keping. Nak masak pun, sekejap jer.
Versi pagi ini, saya guna serbuk penaik 1 sdt. Guna soda bikarbonat pun boleh, tapi 1/2 sdt
PENKEK TRADISI
VERSI NURINDAH
Sumber asal: kak ummihumaira/lempeng tepung
Diolah semula: Nurindah
1) Telur 2 biji + Gula 2 sdm. Blend (kisar) keduanya sehingga nampak berbuih-buih.
2) Masukkan 1/2 cwn air + 1/2 sdt garam + 1/2 sdt Soda bikarbonat + Esen vanila . Kisar lagi.
3) Masukkan tepung gandum. ( Saya tak sukat. Masukkan tepung sedikit-sedikit, supaya adunannya sprt gambar di bawah di bawah.
4) Bakar dalam pan leper.
Buat adik-adikku, akak tak sukat air dan tepung. Likat adunan macam ni la, di belakang sudu. Ia menyalut sudu, tak cair, tak likat sangat. Adunan masih menitik, tapi ia tersalut elok kat sudu.
Teringin koko Radix. Dah lama takde kat pasaran. Terjumpa koko E-man ni kat kedai HPA. Versi 4 in 1, ada campuran kurma tapi jenis pukal punya, takde paket kecik. Sedap rasanya, setanding koko radix yang lama tu.. Rasa coklat lemak2. Harga RM15.90
Kelmarin, lepas buat pengat pisang, ada sedikit balance pisang. Pisang tu pisang abu, tapi hentamla buat muffin. Belek-belek buku ni..
Resipi asal, tapi saya dah buat perubahan sebab takde mentega.
VERSI NURINDAH
MUFFIN PISANG
Asal: resipi mufin pisang manja
Diolah semula: Nurindah
100 gm minyak jagung ( dalam Gram )
160 gm gula perang (soft brown sugar)
2 biji telur - (asalnya A, saya guna saiz B) - dipukul sedikit guna whisk
1 sdt esen vanila
2 biji Pisang ( saya guna pisang abu jer)- dilenyek
315gm tepung gandum
1 1/2 sdt serbuk penaik
1/2 sdt soda bikarbonat
1 sdt serbuk kulit kayu manis
1/2 sdt garam.
Susu cair - ( Penambahan saya. Adunannya agak likat dan berat , mungkin sebab penggunaan minyak masak. Jadi saya TAMBAH Susu cair. Rasanya dekat setengah cawan, tapi saya masukkan sedikit-sedikit.... (Jadi, sediakan tin susu cair di sebelah kita siap2 ya, ;)
CARA:
1. Panaskan oven
2. Satukan gula, telur, esen, pisang dalam mangkuk. kacau sikit.
3. Masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
4. Ayak tepung, sebuk penaik , soda bikarbonat. Tambah serbuk kulit kayu manis dan garam.
5. Masukkann campuran tepung ke dalam adunan basah tadi. Masuk sedikit, kacau, lepas tu masukkan lagi dan kacau.
6. Saya masukkan Susu Cair ni LAST , sebab ia penambahan dr resipi asal. Saya tak sukat, cuma masukkan sedikit, kacau. Kemudian masuk susu lagi, dan kacau, sehinggalah kita rasa kurang berat bila mengacau adunan tu. ( biasanya adunan muffin, ia tak berat sangat bila kita kacau dgn sudip kayu atau whisk).
7. Bakar muffin dengan suhu 180-190. Saya bakar suhu 160c sebab menggunakan Acuan tidak lekat macam di sini, tanpa cawan kertas. Saya sapu juga sedikit mentega pada acuan.
Acuan tidak lekat. Sumber: Egg benedict
Adunan muffin resipi sebelum ni. Sumber: Adunan muffin scholzy
Hasilnya..... mengembang. :D
Isinya, lembut dan elok jer isinya. Hampir semualah, sebab saya dah potong semua muffin besor tu, untuk bekal Hubby pagi tadi. Untuk teman2 ofisnya.. :)
Copyright © 2012
╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────
Assalam Dik Nur....wah sedapnya menu hari ni..ada pankek & mufin yg gebus gebasss gitu....lama Akak tak buat ni!!
ReplyDeleteSalam kak watie,
ReplyDeletehaha.. muffin gebush, sekali dgn kebas dah kedua kaki saya dah ni. hehe..
Saya dah lama tak merempit baking. :D
Alhamdulillah, mufin scholzy tu jadi inspirasi saya. ;)