Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, October 10, 2013

Hidup kami; memiliki atau tidak, kemudahan, future, kuasa membeli, rezeki yg berbeza, harapan.


Hubby bekerja syif, jadi saya meluangkan masa. :)

Memiliki atau tidak memiliki

Awal2 kawen dulu, mr Hubby, kalu mengajak saya keluar ialah ke mall yang besar sprt  Klcc, one utama, midvalley.  Mula-mula tu, mmg saya susah nak terima.  Sbg anak kampung, tempat berjalan yg saya sukai  tentulah tempat yg sunyi dan mendamaikan.
Tetapi  akhirnya... saya menerima hakikat bahawa tempat meluangkan masa bagi mereka yg dok bandar besar ialah pasaraya, window shopping. Rentak gaya hidup yg berlainan. :)

Selalu saya tanya Hubby, kenapa kita harus window shopping sedangkan kita tidak membelinya?  Kata Hubby..... kita suka sesutu  benda, TAK semestinya harus membeli.   Jadi, ( terpaksalah ;) saya kekang keinginan membeli bila nampak itu dan ini. Nasib baiklah kegemaran kami sama, iaitu  BUKU. Hubby tak kisah nak berbelanja kat kedai buku  sebab katanya boleh tolak cukai...


Kemudahan

Kelmarin, kami membuat rawatan gigi kelmarin di klinik Tiew, di Banting. Klinik Tiew ni, sedikit mahal dr klinik biasa  sebab ia pakar kosmetik gigi.  Tampalannya cantik, dan dibuatnya berhati-hati.  Kami boleh claim  rawatan gigi dgn company.  Rezeki  kami, bahkan kuota rawatan suami isteri pun asing-asing. Alhamdulillah, utk tahun ini itulah baru guna sekali. Nak buat lagi... tunggu kuota tahun depan la.... :)
Dulu, jari saya pernah tumbuh ketuat. Rasa tak sedap kat tangan..Hubby dpt info klinik panel, pakar kulit (dermatologist) kat Rawang . Wah.. tak perlu keluar sen pun! Rezeki.... Kata orang, selagi boleh pakai kemudahan tu, kita pakai! Kan?   JIMAT duit. :)


Future

Perkara di sebalik pakai kemudahan company ni, kalau Hubby dah tak kerja situ, tiadalah kemudahannya. Sebab itulah, sebagai keluarga swasta, kami juga membeli insurans medical . Masa umur belum sampai 40 ni, masih murah bayaran bulanannya.

Hubby pun beli rumah dan kedai sebagai pelaburan, juga utk kemudahan masa dah pencen nanti. Orang kerja swasta mana ada duit pencen bulan-bulan kan.

Takutkah kita kalau takde duit nak makan nanti?
Duit KWSP, cukupkah nak tampung hidup?
Nak tunggu anak-anak bagi duit, sampai hatikah kita? Ranjau hidup di zaman kita ini pun, dah penat nak lalui dgn bermacam inflasi, minyak naik dsbg... zaman anak-anak kita ntah apa lagi desakan hidup yg PERLU mereka lalui.

Macam Mama saya yg ada tanah kampung, kalu sesak-sesak, boleh lagi cagar tanah harta pusaka, tetapi anak-anak...  terpaksalah cari harta sendiri. Takkan nak bergantung pada tanah sebidang yg tak cukup sekar tu?

 Jadi,  taraf hidup anak-anak akan bermula dr zero;  nak bayar pinjaman pelajaran, nak beli tanah, nak buat rumah, nak kawen lagi.... beli kereta, simpan duit gi Haji.  Kesiannya anak-anak kita...
Berbekalkan ijazah  sekalipun, ia BUKAN MUDAH.


Kuasa Membeli.

Tak ramai orang mempunyai 'Kuasa Membeli'. Kuasa membeli BUKANLAH berdasar kad kredit, itu duit pinjam namanya.

Ia berdasarkan pendapatan tetap kita. Kuasa membeli, kadang2 digunakan atas alasan utk kemudahan anak-anak, untuk hari raya, ataupun kerana dapat duit bonus dsbg. Apepun, janganlah berlebihan menggunakan alasan.  Meski apapun alasan kita....kalau ia memerlukan belanja sedikit besar dr belanja sehari, cthnya sebulan kita dapat RM2000,  jadi sehari kita hanya boleh guna min RM66 secara kasar.   Adakah patut kita nampak sebuah jag berharga RM150 di Mall, dan terus kita beli sebab dah lama kita mahukannya? Mahu atau tidak mahu, kalau duit poket just cukup2.... TAHANLAH perasaan itu.

Meskipun Hubby belikan 'barang rumah' sempena birthday atau anniversary... TAK romantik kata orang. :)  Ttpi, bila saya fikirkan balik, itu dah cukup utk mngetahui bahawa dia mahu belikan barang letrik yg memudahkan saya memasak atau mmbuat kerja rumahtangga.Lebih ada, dr tak ada. Tak gitu? :)


**   Dah 2 tahun saya tak balik beraya kat Besut tau, sbb berjimat  utk rumah kami ni. Belanja jalan jauh kan, banyak sikit.  Hubby berkorban duit utk renovate rumah kami tahun lepas ... apa salahnya saya berkorban keinginan saya juga . Harap2 tahun depan, adalah rezeki utk saya balik beraya . :)


Rezeki  kita yang berbeza-beza.

Saya ada adik yg rezekinya mudah. Ada yg cuba banyak kali, tetapi masih gagal.

Saya SELALU tekankan pada diri sendiri mahupun adik-adik, bahawa rezeki setiap orang itu berlainan.  Ada yg mudah, ada yg sedikit payah.  Dah banyak kali, gagal juga... cubalah bidang lain pula,  jangan putus asa.

Allah tetapkan rezeki sebuah family itu juga berlainan.
Ada Anak yang dilahirkan dalam keluarga senang. Perjalanan hidupnya mudah, hidupnya lebih terjaga dan mudah mendapat apa yg diinginkan. Takkan sama dgn anak yg lahir dalam keluarga orang susah, perkara basic sprt nak beli buku sekolah pun, ibubapa terpaksa bersusah-payah.

Satu lagi, kita tak tahu SIAPA jodoh kita, orang kayakah, orang miskinkah? Kdg2 kita tak mampu memilih.  Ada Wanita yg mendapat jodoh orang senang dan berharta. Jd hidupnya tidaklah sesusah, orang yg suaminya yg tiada pendapatan tetap atau kais pagi makan pagi, yg harus memikirkan perjuangan hidup dan masa depan pelajaran anak-anak.


Itu ATURAN Allah. 

Berbelanja pula, belanjalah mengikut kemampuan pendapatan kita, bukan mengikut-ikut saudara/ adik beradik kita yg lain. Kita pun, janganlah mendesak-desak saudara mengikut cara kita.... tak semua orang yg berkemampuan kan?
Begitulah kalau kita mintak sesuatu dr suami.  Berminat sesuatu barang itu... boleh saja, tetapi nak beli, simpanlah duit sedikit dan kena tunggulah SALE! hahah.


Harapan

Berbincang-bincang dgn Hubby, bukan mudah kita nak membayar itu dan ini.... Perancangan itu penting. Kawalan juga penting.  Saya lihat, apabila saya menemani Hubby utk sesuatu hal, saya lihat Hubby lebih mudah memutuskan sesuatu, sebab saya ada di situ utk mmberi buah fikiran, dan boleh mengingatkan. Itulah suami isteri, saling melengkapkan.
Kelmarin, singgah di rumah apartment di Botanic,  kami memandang harapan yg tidak pudar. Moga harga rumah di Klang itu semakin naik. 


Bushra la.... qasidah semasa majlis selawat darul murtadza.


 Copyright © 2013


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

3 comments:

Teacher Basariah said...

salam jumaat indah..semoga dipermudahkan segala urusan..(^_^)

Teacher Basariah said...

salam jumaat indah..semoga dipermudahkan segala urusan..(^_^)

indahhouse said...


Salam teacher,
Aaamin...
Terima kasih teacher. Hati2 dalam perjalanan balik kmpg, ya. :)
Selamat berhariraya.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────