Malam ni sempat blogging. My hubby ada makan2 dengan teman pejabat. Lepas buat dadih tadi, saya masih lagi bersilat kat dapur. Menyiapkan creamy pudding. Punyala tak sabar, panas2 lagi saya dah rasa. Tengok.....
Dah separuh saya rasa? Ihiks.... creamy pudding ni makan panas2 sangat sedaplah! Nipis jer layer tu. :D Guna bekas pyrex yang besar. Yang kecit2 takde. :)) Sepatutnya ada 2 layer tu, karamel kat bawah , layer pudding kat atas. Tetapi sebab ada masalah teknikal, maka saya tukar bekas pembakarnya. Jadi la, karamel tu bercampur baur dalam adunan puding. Saya taram jer bakar. Alhamdulillah.... menjadi jugak. :))
Kalau ada karamel, memang sejibik rupanya macam Tau Fu Fah! Lihat kat SINI, sumbernya kak Yani MyR .Kak Yani bakar cara steam bath. Saya intai2 resipi ni kat blog kak Nor secubitgaram tadi sambil menyelam dadih kat bawah nun. hihi.. Kak Nor pula guna cara kukus. Tips kak Yani utk cara kukus, kena tutup bekas puding dgn almunium foil utk dpt hasil yg cantik. Saya ulang ya.... saya punya karamel dah bercampur ngan bahan puding, sebab main tukar2 bekas. :)). Sape2 yang suka makan tau fu fah, dan puding telur/ puding karamel.... memang berbaloilah buat creamy pudding ni! :D Alahai.... makin 'sihat' la nampaknya saya!
Creamy Pudding by Yani MyR
Sumber asal: Kak Yani
Copy dari: Kak Nor
* 2 biji telur ( L size )
* 300ml susu segar
* 70g gula
* 3 sudu besar coffee creamer/coffeemate
* 1/2 sudu kecil esen vanila
* #Karamel#
* 50g gula
* 2 sudu besar air
* 2 sudu besar air panas
Nurindah: Utk buat karamel, saya lebih suka cairkan gula dulu, baru masukkan air.
1. Sediakan karamel. Panaskan 50g gula dan 2 sudu besar air sehingga perang. Bila dah perang, padamkn api dan masukkan 2 sudu besar air panas. Kemudian tuang karamel ke dalam pudding cups
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga telur putih kuning bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
3. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan susu dengan api sederhana sehingga suam-suam kuku atau hampir mendidih. Kacau biar gula larut sepenuhnya. Lepas itu masukkan creamer. Kacau sehingga semuanya larut.
4. Kemudian masukkan 3 ke dalam 2. Kacau rata. Tapis 2-3 kali sehingga tak ada ketulan putih telur. Lepas itu bolehlah masukkan adunan tadi ke dalam pudding cups yang ada karamel tadi.
5. Letak air suam ke dalam dulang/ oven plate setinggi 2 cm. Kemudian letakkan pudding cups tadi.
6. Bakar dalam oven selama 20-25 minit dengan suhu 180 degree. Bila dah masak puding tu masih nampak lembik tapi bila dah sejuk dia akan keras sedikit... so don't worry.
7. Bila dah masak, sejukkan dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk.
8. Puding ini lembik. Tak sesuai utk dipotong. Elok letak dalam bekas kecil-kecil.

salam indah, sedappnya tengok puding tu...terliur dah ni...makan sejuk2 mesti sedapp kan...
ReplyDeleteDrooling tengok puding tu Nur!!! :D
ReplyDelete@Mas: salam kak Mas, memang sedap dan creamy puding nih. :))
ReplyDelete@love2cook: hai kak love, hihihi. puding tak bape jadi tu. tapi still buat saya tak berenti makan.