Salam sejahtera,
Dessert lagi. Puding roti. Roti wholemeal yang dikisar beserta kepingan roti yang bahagian hujungnya sekali. Siapa kata takde nilai? Bahkan saya guna hanya 3 keping roti yang lembut, 2 keping lagi roti bahagian hujung. Rasa..... umph! Tak muak, ada rasa serat2 gitu and new taste!
Ini versi tibai saya: Gula pandai2 la ikut taste ya.
PUDING ROTI WHOLEMEAL
servings: 4-5 orang
5 keping roti wholemeal (termasuk roti hujungnya) -disiat-siat
soft brown sugar (gula perang)
2 biji telur saiz B
Susu segar 3/4 tinggi (secukup roti - sampai boleh kisar)
1/2 sdt Esen vanila
1/2 sdt Coffee flavour
1. Masukkan roti ke dalam blender. Jangan mampatkan.
2. Masukkan telur, gula dan susu sehingga roti boleh dikisar sempurna.
3. Akhir baru masukkan esen vanila dan perasa kopi. Rasa manisnya jika perlu.
4. Sapu bekas pembakar dengan majerin. Masukkan adunan tadi.
5. Bakar dalam 50-60 minit suhu 180c. Cucuk puding menggunakan lidi untuk uji sama ada sudah masak atau belum.

salam indah...sihat ke...sedappnya tengok puding tu......mesti sedapp kan sebab nampak dah nak abiss tu..he..he..
ReplyDeleteSalam kak mas,
ReplyDeletesaya sihat kak.
Cedap! New taste. menghabiskan balance roti wholemeal. maklumlah roti hujungnya lagi keras, jadi buat cenggini memnag tak membazir. ;)
Salam,
ReplyDeleteindah tau tak?Makbonda suka makan kulit roti?hi hi hi
Salam makbonda,
ReplyDeletehihi.. saya pun. Tapi kulit roti wholemeal tu liat skit la makbonda.. itu yang selalu tak termakan. :D