Yang mana satu pilihan,
resipi kat blog atau buku resipi.
Malam kelmarin, ambil resipi dari blog.
Alhamdulillah, Hubby bawak balik nasi hujan panas beserta kuah dalca. Katanya ada majlis makan kat kilang, tapi lauknya dah habis.
Kebetulan saya pula dah cairkan daging batang pinang.
Wah, siangnya terjumpa resipi Daging Bistik kat blog. Subhanallah.
Hubby yang dah makan, makan satu round lagi dgn saya. hehe.
Saya tak ikut 100% resipinya. Suka-suka hati.
DAGING BISTIK SAYA
Daging dgn halia dan bawang putih tumbuk direbus bersama sehingga dagingnya empuk.
Kisar bawang besar, tumis.
Masuk sedikit cili kisar.
Saya tambah kulit kayu manis, cengkih dan bunga lawang.
Masukkan kicap manis dan kicap masin cap kipas udang (sama sukatan).
Masukkan semua daging dan air rebusannya tadi.
Sedikit lada sulah/blackpepper. Gaul
Perlahankan api, biar ia sebati sehingga kuahnya sedikit pekat.
Malam tadi membelek buku resipi Planta,
Aih, dah banyak buku resipi, kita belek-belek buat pemanas sebelum masuk dapur. :)
Nampak nasi goreng planta.
Ada udang siap dikopek kat dapur, wah! Ini sudah bagus.
Malam tadi masak nasi, pagi ni jengok dapur, terus mula mengggoreng nasi.
Alhamdulillah, perancangan awal membuatkan kita tenang di pagi hari.
Sarapan nasi goreng planta!
Ini, ada daging kambing beserta sedikit tulang dalam esbok.
Beli sedikit masa kat pasar basah haritu.
Kelmarin nampak Chef Ammar masak nasi cuscous dan kambing Tajin kat tvalhijrah.
hehe, rasa macam senang....tapi hentam jerla.
Kambing Tajin dari FB chef ammar. Tapi chef, rasanya belum complete lagi nih. Saya tak sure yang mana resipi utk nasi couscous/ kambing tajin.
Bahan-bahannya
1. Kambing bahagian.bahu(di buang tulang) 500 gm
2. Stok kambing/air 100 ml
3. Minyak zaitun 50 ml
4. Apricot kering 100 gm
5. Kacang badam di panggang 40 gm
6. Bawang di cincang 1 biji
7. Serbuk kunyit 1 suduteh
8. Serbuk ketumbar 2 suduteh
9. Serbuk kayu manis 1 suduteh
10. Serbuk cili 1 suduteh
11. Madu 1 sudu makan
12. Daun ketumbar dihiris halus 1 sudu makan
13. Beras Couscous 200 gm
14. Stok ayam 260 gm
15. Garam dan lada secukup rasa
Direction Ingat-ingat lupa:
Daging kambing ketul-ketul digaul dgn serbuk kulit kayumanis, ada blackpepper kalu tak silap, dan garam. Susun daging atas kuali leper yg ada minyak dan biar ia dimasak.
Kuahnya, panaskan minyak zaitun, tumis bawang . Ada carrot, kentang dikupas sehingga bulat. Masukkannya. Serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk kunyit. Rasanya ada saffron sekali. Itu yg membuatkan kuah ni merah. Masuk air. Biar sebati. Lepas tu susun daging atas sos tu, aprikot, madu. Biar hingga sedikit kering, baru tutup periuk tajin. Biar sebati semuanya.
1 jam kambing tajin ni baru masak. Adeh.
Rasanya gitulah.
Tengoklah nanti saya berani buat tak!
:D
Copyright © 2012

╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────
No comments:
Post a Comment