Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, September 3, 2013

Catatan: menjamu nasi planta dan oh, Coklat!


: updated 11/9/13 dengan resipi.
Alhamdulillah,
Dapat jugalah saya menjamu seorang kawan Hubby  sekeluarga. Hubby bagitau last minute, tetapi sempatlah saya sediakan kerana dah rezeki, saya masak special sikit untuk berbuka puasa sunat kelmarin . :)
Buat nasi planta, sup, sambal dan ayam. Ada brownies jugak.

Nak juga catatlah, meskipun dah habis.  :)

1) Nasi  planta ni diubahsuai dari  nasi ayam my MIL juga, cuma saya lebihkan majerin dan guna air biasa je. Saya campur beras basmathi dengan beras super special tempatan.

Resipi Nasi Planta
ubahsuai dari nasi ayam my MIL.
Sumber: http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/

6 cawan Beras basmathi / super special tempatan - dibasuh dalam penapis. Toskan.  (saya campur)
4 ulas Bawang putih - dihiris
5-6 bji Bawang merah - dihiris
2-3 batang Serai yang besar - diketuk
Majerin secukupnya utk menumis
7 1/2 cawan air biasa. 
Sedikit garam
1 helai daun pandan  disimpul atau potong 4.

Guna kuali /tumis terus dalam periuk letrik : Panaskan majerin secukupnya untuk menumis bawang. Tumis bawang putih, bawang merah, serai, sehingga sedikit garing dan naik bau. Masukkan beras dan daun pandan. Tutup api, gaul rata.
Pindahkan semuanya ke dalam periuk nasi. Bubuh air secukupnya untuk memasak nasi. Masukkan sedikit garam. 

2) Sup
- buat sup resipi my MIL jugak (sup daging).  Sebab saya lebihkan kuah,  jadi saya tambah kiub daging knorr.
3) Ayam berempah yang saya goreng tak cukup, terpaksalah cari ayam drummet Ayamas . hehehe ... yang mana sempat jer.

4) Sambal cili nasi planta
combine resipi my MIL
Sumber: http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/
 
- Bahannya:  Cili padi 7-10 biji  + 2 tangkai cili merah + 1 ulas bawang putih.
- Cara: Kisar dgn pengisar kering campur air sikit .  Tuang dalam mangkuk, tambah kicap masin + gula + sos tomato....   Percayalah, yum!.... Saya yg tak tahan pedas pun suka.

5) Brownies Diella.
- Biasanya saya buat menjadi, tetapi malam tadi jadi kering sedikit. Takpelah, sebab saya dah oter kek brownie tu.


Coklat.
Boleh dipelbagaikan.

ALMOND CLUSTER
Saya pernah membuat coklat susu campur dgn badam cincang, Almond Cluster baru-baru ini  . Ramai yg sukakan rasanya.  Resipi kak Ana, mylovelyfamily-ana.


Gambar baru tiba, hehe... kejadian almond cluster setelah keluar dr chiller peti ais.

Keterangannya, saya guna dark chocolate couverture tempatan  + milk compund Beryls dgn sukatan yang agak2 sama .  Kak Ana pula guna dark choc compund + milk compund.  Selain kacang badam, saya bubuh kismis juga.
Campuran coklat susu Beryls + dark chocolate tempatan (jenis biasa) yg saya campur utk buat almond cluster ni, 3 hari di dalam balang, di luar peti sejuk, masih tidak lembik dan kacangnya masih rangup. Gigit pun senang.. :)

Cara memanggang kacang.
Kacang badam cincang panjang2 tu, saya ratakan di atas tray dan bakar di dalam oven suhu 150c, setiap 2 minit, balikkan kacang. Sehingga masak rata, agak-agak  dalam 10 minit. Jangan sampai hangus...nanti kurang sedap.  Biar sejuk dan rasanya mesti rangup , baru digaul dgn coklat cair.



 Kejadian baru dimasukkan ke dalam cup.

Geget.. :)


Resepi Almond Cluster
Sumber: mylovelyfamily-ana.blogspot.com.

Bahan2 :

~ coklat masakan secukupnya (bergantung pada kuantiti almond)
~ 2 sudu besar nutella (takde pun takpe)
~ almond  (nurindah: jenis cincang panjang)

Cara2 :

~ Cairkan coklat secara double boiler.. tambahkan nutella.. dah sebati sila alihkan..

~ tuang aje badam yg dah di sangai td ke dalam coklat masakan tersebut..

dari Nota kak Ana:
Coklat:  Campurkan dua jenis coklat iaitu Coklat Dark Compound dan Coklat Milk Compound..(jenama  Beryls).  Sebab bila kita campurkan kedua2nya rasa coklat tu sedang2 elok je tak manis sgt.. kalau kita guna dark coklat 250gram, kita campurkan milk coklat pun 250gram jugak.. pahamkan.. dan susun cawan kertas siap-siap dalam tray supaya senang nak masukkan coklat ni cepat-cepat.
Nurindah:  boleh tambah kismis, ;)

SEDAP SANGAT... semua orang puas hati dgn almond cluster ni.  Terima kasih kak Ana sebab share resipi coklat ni, dan mohon halalkan saya copy resipi kat sini... :))



TRUFFLE.
Kalau kek crumbs campur dengan coklat lalu dibulat-bulat orang panggil truffle, atau bebola kek. Tetapi saya  gaul je semua sekali dengan coklat .  Brownies Diella  dah siap-siap  saya masukkan kacang badam.... 

Yum... senang jer gigit. :) Sebab ada crumbs kek brownies tu.


Malam tadi semasa menghidang kepada tetamu, saya topping brownies tu dgn coklat.  Jadi, ada lebihan coklat dalam kuali. Kali ni saya guna dark chocolate couverture mahal yang Hubby belikan di bakeri. (Huhuhu... Dia tersilap beli yang mahal jenama dari Indonesia, padahal saya nak couverture tempatan jer. Saya agak kualitinya sama dgn Beryls... sebab coklatnya lambat nak keras, harus masuk chiller. )  Jadi, saya topup jer coklat untuk buat coklat ala truffle.

1) Saya hancurkan kek brownies yang saya buat malam tadi, cairkan coklat couverture import, kemudian masukkan kismis, serta coklat cair setakat yang boleh. Lebihkan coklat.
2) Gaul rata. Susun acuan kertas kecil di atas dulang, dan sudukan satu persatu.
3) Chill (sejukkan) di dalam peti sejuk 15 minit.
4)  Keluarkan dan susun ke dalam balang kedap udara. Simpan dalam peti sejuk bahagian chiller, kerana dark coklat couverture jenis ini tak tahan suhu bilik.


Mengelak coklat 'berpeluh' -
Saya jumpa tips dari pelbagai sumber. Tipsnya, simpan coklat di dalam bekas plastik, baru masuk dalam peti sejuk .  Bila nak keluarkan coklat, biarkan bekas itu sehingga suhu bilik,  Lepas tu, baru keluarkan coklatnya.
Wap sejuk akan berkumpul di dinding bekas sahaja, bukan pada coklat. Coklat akan berpeluh jika terdedah semasa pertukaran suhu sejuk ke suhu bilik .  Saya lihat perbezaannya semasa membuat almond cluster hari tu.


 
Ini coklat ala truffle. Rasa dia? :)  Nak seimbangkan rasa, harus tambah milk chocolate. Tetapi yang ini pun dah sedap!  Tak kalah dgn coklat di pasaran. Bubuh jer bahan sesuka hati.


FIDANI 

Kelmarin saya menonton tv3, 5 rencah 5 rasa. Ah, tak sempat nak rakam pun. Saya melihat cara pembuatan coklat Fidani.
: Coklat susu  + dark chocolate + coklat putih.  Sukatan, entahlah.

Saya melihat cara mereka 'tempering' (untuk mengelakkan lubang udara). Tempering ni guna 3/4 adunan coklat cair sahaja di atas 'marble top'. Kacau sekejap guna scrapper tu. Masukkan balik ke dalam bekas.
Kemudian masukkan filling ke dalam mould. Chill sekejap dalam peti ais.
Lepas tu, tambah coklat lagi sehingga penuh. Ketuk sedikit mould supaya ia coklat betul rata.
Bersihkan dan ratakan mould guna scrapper.
Chill sekali lagi dalam 15-20 minit.
Bengkokkan mould dan ketuk dari belakang untuk keluarkan coklat.
Hum, siap!

My Adik Nura yang masih berada di rumah ni, beria -ia nak belajar buat coklat ni. Saya cuma reti buat coklat campur2 tu saje, tak pernah guna mould coklat (acuan).


UPDATE 12.52am 4/9/13 :  Coklat couverture jenis mahal dr Indonesia ni jadi lembik pada suhu bilik, harus simpan di dalam peti sejuk, namun rasanya tidak kalah dgn Beryls atau jenama besar lain.  Berbeza dgn campuran coklat susu Beryls + dark chocolate tempatan yg saya campur utk buat almond cluster haritu, 3 hari di dalam balang, di luar peti sejuk, masih tidak lembik dan kacangnya masih rangup. Masa tu kami sentiasa buka tutup balang, semua family puas hati dgn rasanya.  Kedua jenama coklat ada pro and cons :)
Sentiasa buat ujikaji. ;)
Panjang bab coklat ni, maklumlah buat rujukan di hari muka... :D .

 
 Copyright © 2013


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

2 comments:

Teacher Basariah said...

sedapnya!!hantar kat cikgu sket nnt..hehe

indahhouse said...

Salam teacher,
:) Kita share resipi dah..;)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────