Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, January 7, 2010

Spiral Pasta with carbonara mushroom sauce (from tin...actually)


Versi Orangputih campur melayu, buh cili padi. Hubby punya neh. Sampai tak cukup....Sedap katanya, sos carbonara nih. Saya komen, kurang masin. Hubby cakap, makanan western mane ada masin2. Ahaks...

Salam sejahtera, selamat pagi,

Malam tadi, kami dinner juga. Tapi, bukan nasi. Ngantuk sesangat dah. Hubby cakap, tak yah masak, kenyang makan kek tadi. Huhu, terharu. Tapi, we need to eat something yg ada protein.
Jadi, dgan rajinnya, saya buka tin carbonara mushroom nih. Ntah apa rasanya, tawakkal jer tu. Tengok kat tin, guna Fetuccini. Blom penah beli fetuccini tu. Spagetti , stoknya dah nazak. Spiral pasta ni, banyak lagi. Cuba-cuba la, gaul2 ngan carbonara mushroom ni. Sedap.....! Maceh banyak2, Ijan kat Finland tu.
Inspirasi dari dinner yang penah Ijan buat.


Spiral Pasta with carbonara mushroom sauce - sendiri. utk 2 org makan

Bahan-bahan
2 genggam Spiral Pasta - rebus hingga empuk, tapis. (saya guna jenama San Remo)
1/2 tin sos carbonara mushroom. (saya guna Prego, Campbells)
8 - 10 ekor udang - Rebus menggunakan sedikit air.(dikopek kulit atas sahaja, dan buang kepalanya).
2 sdb Air rebusan udang (utk menambah mencairkan sos, dan tambah perisa)
Sayur - brokoli yang dicelur (jika ada)

CARA:
1. Saya panaskan kuah sos carbonara mushroom tu, ngan 2 sdb air rebusan udang. Biar mendidih seketika. Angkat
2. Tuang sos ke dalam mangkuk berisi spiral pasta tadi. Gaul sebati. Hidangkan.

 
Ni bahan-bahannya. Zup zap je. ahaks...

 
Saya punya neh. Tak bercili tau....

 
Menyelit breakfast kami tadi.


8 comments:

Watierman said...

Salam & selamat pagi Nur...wah dah dapat idea ni....nak wat apa untuk Dak Kecik tu tengahari nanti....spiral pasta memang ada lagi tu....TQ Nur....kan bagus blog world ni ..kasi idea bagi org2 yg kehabisan idea nak masak apa dah!!

Nyum2!!

nurindah said...

salam kak watie, gud monin,
Hihihi. Saya pun suka blog world. Slalu dapat inspirasi mengikut stok kat peti ais......ting!

JC said...

Salam Nur....weiii akak suka tu idea letak cili padi...selalu akak mkn tabur cayenne pepper jer kt pinggan sendiri nk bagi pedas

indahhouse said...

Salam kak JC,
kahkahkah. My Hubby rantah2 jer cili padi wat ulam. Saya tengok pun naik seram. Saya prefer cili boh je..., pepper pun sedap tuh. :)

CatlinaFly said...

salam..

re: bukan pandai nur..mmg sy keje bidang veterinar..same je dgn human medicine..so tahulah benda2 tu sume :)..thanks eh singgah blog sy..eczema lain, dia melibatkan kulit shj...my dotter pun ade eczema on and off...haa..betul2, alergik tak boleh dibiarkan kalo teruk.if gatal2 je ok tapi kalo yng teruk, dia jadi bengkak2 muka, tgn n saluran pernafasan leh tersumbat..tu namenye anaphylactic shock cam kwn sy yang komen kat atas sket dari nur..:)

indahhouse said...

Salam kak,
Oh, risaunya saya. Rupanya ekzema ngan alergic ni lain. Doc cakap macam sama jer. Dia suruh saya amik tau, benda yg saya alergic.
Saya link blog kak ya? Bole blaja, blaja.

blogresipi.com said...

Wah bestnye spaghetti tue Nur... memang mudah buat macam ni kan..sedap pun sedap.. bab cili padi tuh biasa la kite org malesia..kat sini pun kami bantai makan ngan cili gak.hehehe

nurindah said...

Salam Ijan,
kih kih. kami baru first time rasa sos ni, Ijan. Sedap ! Tapi, Hubby saya, terpaksa telan ngan cili padi, saya no problemo. kihkih

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────