Versi Orangputih campur melayu, buh cili padi. Hubby punya neh. Sampai tak cukup....Sedap katanya, sos carbonara nih. Saya komen, kurang masin. Hubby cakap, makanan western mane ada masin2. Ahaks...
Salam sejahtera, selamat pagi,
Malam tadi, kami dinner juga. Tapi, bukan nasi. Ngantuk sesangat dah. Hubby cakap, tak yah masak, kenyang makan kek tadi. Huhu, terharu. Tapi, we need to eat something yg ada protein.
Jadi, dgan rajinnya, saya buka tin carbonara mushroom nih. Ntah apa rasanya, tawakkal jer tu. Tengok kat tin, guna Fetuccini. Blom penah beli fetuccini tu. Spagetti , stoknya dah nazak. Spiral pasta ni, banyak lagi. Cuba-cuba la, gaul2 ngan carbonara mushroom ni. Sedap.....! Maceh banyak2, Ijan kat Finland tu.
Inspirasi dari dinner yang penah Ijan buat.
Spiral Pasta with carbonara mushroom sauce - sendiri. utk 2 org makan
Bahan-bahan
2 genggam Spiral Pasta - rebus hingga empuk, tapis. (saya guna jenama San Remo)
1/2 tin sos carbonara mushroom. (saya guna Prego, Campbells)
8 - 10 ekor udang - Rebus menggunakan sedikit air.(dikopek kulit atas sahaja, dan buang kepalanya).
2 sdb Air rebusan udang (utk menambah mencairkan sos, dan tambah perisa)
Sayur - brokoli yang dicelur (jika ada)
CARA:
1. Saya panaskan kuah sos carbonara mushroom tu, ngan 2 sdb air rebusan udang. Biar mendidih seketika. Angkat
2. Tuang sos ke dalam mangkuk berisi spiral pasta tadi. Gaul sebati. Hidangkan.
Ni bahan-bahannya. Zup zap je. ahaks...
Saya punya neh. Tak bercili tau....
Menyelit breakfast kami tadi.
Salam & selamat pagi Nur...wah dah dapat idea ni....nak wat apa untuk Dak Kecik tu tengahari nanti....spiral pasta memang ada lagi tu....TQ Nur....kan bagus blog world ni ..kasi idea bagi org2 yg kehabisan idea nak masak apa dah!!
ReplyDeleteNyum2!!
salam kak watie, gud monin,
ReplyDeleteHihihi. Saya pun suka blog world. Slalu dapat inspirasi mengikut stok kat peti ais......ting!
Salam Nur....weiii akak suka tu idea letak cili padi...selalu akak mkn tabur cayenne pepper jer kt pinggan sendiri nk bagi pedas
ReplyDeleteSalam kak JC,
ReplyDeletekahkahkah. My Hubby rantah2 jer cili padi wat ulam. Saya tengok pun naik seram. Saya prefer cili boh je..., pepper pun sedap tuh. :)
salam..
ReplyDeletere: bukan pandai nur..mmg sy keje bidang veterinar..same je dgn human medicine..so tahulah benda2 tu sume :)..thanks eh singgah blog sy..eczema lain, dia melibatkan kulit shj...my dotter pun ade eczema on and off...haa..betul2, alergik tak boleh dibiarkan kalo teruk.if gatal2 je ok tapi kalo yng teruk, dia jadi bengkak2 muka, tgn n saluran pernafasan leh tersumbat..tu namenye anaphylactic shock cam kwn sy yang komen kat atas sket dari nur..:)
Salam kak,
ReplyDeleteOh, risaunya saya. Rupanya ekzema ngan alergic ni lain. Doc cakap macam sama jer. Dia suruh saya amik tau, benda yg saya alergic.
Saya link blog kak ya? Bole blaja, blaja.
Wah bestnye spaghetti tue Nur... memang mudah buat macam ni kan..sedap pun sedap.. bab cili padi tuh biasa la kite org malesia..kat sini pun kami bantai makan ngan cili gak.hehehe
ReplyDeleteSalam Ijan,
ReplyDeletekih kih. kami baru first time rasa sos ni, Ijan. Sedap ! Tapi, Hubby saya, terpaksa telan ngan cili padi, saya no problemo. kihkih