Alhamdulillah, marathon Megasale Online Store kami telah berakhir, Jadi, kesibukan makin berkurang. 2 hari ni, saya sibuk kemas rumah. Menyambut our new sofa, book storage, dan dinner table. Insya Allah, sampai next week. Jadi rumah tunggang langgang.hihi.
Sup Fishball ala Chinese style. Saya ada makan kat Restoran Cina Muslim kat sini, sup cenggini. Jadi saya try n error. Alhamdulillah, rasa hampir sama.
Sup Sayur ala Chinese style-sendiri
1 paket kecil Fishball
1 Kiub bilis maggi
1/3 periuk Air (saiz kecil)
5 batang Sawi - dipotong2 (asingkan batang dan daun)
Segenggam taugeh
Sedikit Garam
CARA:
1. Didihkan air.
2. Masukkan batang sawi, fishball dan kiub bilis maggi.Biar sekejap.
3. Masukkan taugeh, daun sawi,sedikit garam. Biar hingga sedikit layu.
4. Angkat dan hidangkan.
Telur masak kicap yang alwiz buat bertambah nasi.
Telur masak kicap - sumber sendiri
4 biji telur - digoreng sebiji2 dahulu
1 cili merah - dipotong serong2
1 ulas bawang putih -ditumbuk
1 biji bawang besar (saiz kecil) - ditumbuk
1/2 inci halia -ditumbuk
1 sdb sos tiram
2 sdb kicap masin / kicap pekat
2 sdb kicap manis
1 keping kecil Kulit kayu manis
2 Bunga cengkih
1 Bunga lawang
Air secukupnya - untuk sedikit kuah
CARA:
1. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bahan tumbuk (bawang putih, bawang besar dan halia) hingga sedikit garing.
2. Masukkan air, kicap masin, kicap manis, sos tiram. Biar mendidih sekejap
3. Masukkan telur dan cili merah. Biar sebati.
4. Angkat dan hidangkan.
Hrm...kena dengan nasi panas maunya 3 pinggan ni!!
ReplyDeletesalam kak watie,
ReplyDeletehihi. nasi panas satu...!