Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, February 2, 2010

6th day after the Acl operation

Salam sejahtera, selamat pagi,

Hari-hari mendebarkan telah berlalu. Firstly, saya mohon maaf sebab tak sempat update blog. Hari ini, My Hubby sudah tersenyum,berselera makan dan saya bakal melayani Hubby yang bercuti selama 6 minggu lebih. My Hubby dalam proses rawatan. Hubby buat exercise kaki dan masih letak ice pack 20 mnt before and after exercise.  Lappy (laptop) juga jadi teman setia My Hubby yang berkurung kat rumah ni. Saya terpaksa kurangkan online. :)

Sepanjang Sabtu dan Ahad, kami ke bank, national library, dan pulang ke Banting seblom kami bercuti 2 bulan ni. Sempat menemani adik My Hubby, Thaqif untuk membeli sedikit persiapan dia berangkat ke Australia. Dia akan buat exchange student kat UNISA for 6 month. Kami tumpang gembira, kerana dia akan menempuh pengalaman di negara 4 musim. Moga segala berjalan lancar, dik. :)

Seperti post seblom, hari Isnin, kami menghadiri pengebumian dan tahlil untuk suami kepada Cik Tijah, mak sedara My Hubby di Shah Alam. Belum ada confirmation dari pihak insurans untuk GL( gurantee letter). Operation ACL My Hubby dijadualkan 27 January.

26 January, kami telah dimaklumkan pihak Prudential telah fakskan GL.Petang, Kami ke Hospital Pakar Damansara, untuk berjumpa DOC Rozman, pakar Orthopedic. Surat masuk wad diberi, dan operation akan dibuat pagi. Jadi, kami mesti masuk wad seblom
12 malam untuk berpuasa. Dapat bilik 2 bedded.

27 January, 8.45 am, Hubby masuk OT (operation theatre). Siap hampir kul 11 am. Malam tu Hubby demam skit. Perlu letak ice pack atas lutut, untuk elak bengkak. Epidural diberi sepanjang malam. Saya amalkan bacaan Mathurat. Thaqif, mak, ayah, Umi, Daus sampai. Malam tu, abang Azmi dan isteri menziarah Hubby.

28 January, epidural dihentikan. Ice pack masih diberi. Petang, doc fisioterapi datang untuk melatih kaki, dan ajar Hubby bangun ke tandas menggunakan bantuan. Alhamdulillah. Malam tu, My Hubby demam lagi. Maklumlah, epidural dah habis. Terpaksa minta ubat tahan sakit. Saya amalkan bacaan Mathurat pagi dan petang, juga Yasin untuk tenangkan hati. Agen Prudential datang melawat. Juga teman Hubby, Shahris.

29 January, DOC Rozman datang untuk dressing luka. Dia tampal dressing kalis air. Lepas tu, My Hubby dibawa ke bilik rehabilitation, untuk fisio. Banyak yg saya belajar tentang terapi orang sakit ni dr DOC fisioterapi. fisio menyakitkan bagi My Hubby, tetapi penting untuk menggerakkan otot lutut. Hari tu, buat sesi pagi dan petang. Malam tu, My Hubby demam lagi. Saya tidur sebelahnya supaya dia selesa. Nasib baik bole tutup langsir, takde segan sangat ngan patient kat seblah. :). Pasal Solat, saya spray air kat anggota wuduk Hubby, dan Hubby ratakan sambil duduk.
Saya makin sibuk berulang alik ke bilik air sebab My Hubby takleh ke tandas. Cuma baru blaja2 jalan.

30 January, My Hubby dah tak demam. ubat dikurangkan. Berselera makan. Pagi, masih ada satu sesi fisio. My Hubby krem kat lutut. Menyakitkan masa fisio. Kami banyak kali tambah ice. Thanks a lot pada nurse yang sabar ngan kami. :).Petang, Che Rosli datang melawat. Malam tu, My Hubby demam lagi. Saya tidur sebelah My Hubby lagi, supaya dia selesa.

31 January, Ahad. Hubby dah tak demam. DOC Rozman datang tukar dressing jahitan. Katanya dapat balik hari ini. Saya bersiap2.Kul 4 pm, Thaqif datang ambil. Saya tak bole drive. Kami terus balik ke rumah.

16 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam Nur...Moga Nur tabah...dan moga Hubby Nur cepat recover..jalani terapi dengan cekal...Insyaalah Allah akan memudahkan segalanya buat Nur berdua!@Amin!!!Take care ya!!

fmina08 said...

salam nur indah..(kompius nk panggey apa dr dulu nih..)moga hubby cepat sembuh..mga indah dpt mjaga hubby ng sebaiknya..

♥LOVE2COOK♥ said...

U r a WonderWife la Nur. With such a wife by the side, I'm sure ur hubby will recover and get back to active life soon.

Keep up ur good responsibility and take care!

Jc said...

Salam Nur...semoga ur HB cepat sihatnya ia...u take care of ur self too dear

lindafendi said...

salam kak Nur...1st takziah wat keluarga arwah & moga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman ..alfatihah..

Moga Kak Nur tabah & cekal dlm hadapi dugaan serta moga Hubby kak cpt sembuh.......

dan juga...disebalik tu akak kena jg kesihatan diri sendiri ok.. =)

HaSue said...

salam nur...semoga hb nur cepat sembuh sepenuhnya yer..kena laa korbankan masa dan segalanya utk hb yg memerlukan..kuatkan semangat dan semoga sentiasa tabah menghadapi dugaan...
nur jaga diri yer

Deliah's Deli said...

salam nurindah.rindu lame x dgr berita.baca enrty nurindah ttng ACL (Anterior Cruciate Ligament) terasa ngilu dan terharu...dpt merasa kesakitan yang ditanggungi dan layanan kasih isteri mithali :).biasanya org yang aktif martial arts (karate kayu/batu) masa muda, bila dah meningkat umur sakit mcm ni...minum susu dan jaga calcium intake...insyaAllah :)take care!

CatlinaFly said...

semoga hubby nur cepat sembuh amin..

nurindah said...

salam kak watie, terima kasih,kak. Amin, moga dipermudahkan Allah.

nurindah said...

salam kak fmina,
Terima kasih, kak. tak susah jg Hubby saya ni. tapi dia kerap nak berjalan. risau saya. :)

nurindah said...

hi kak Love,
thanks kak. Tuhan nak bagi saya pahala jaga Hubby sakit. :)
i will keep my best job.

nurindah said...

salam kak JC,
terima kasih, kak. saya terharu.

nurindah said...

salam linda,
terima kasih, dik. Amin, terima kasih atas perhatian linda. :)

nurindah said...

salam kak hasue,
terima kasih banyak, kak. saya terharu. amin atas doa kak...

nurindah said...

salam Deliah,
Terima kasih Deliah. oh, deliah tahu pasal ACL? My Hubby kena masa futsal. huhu. sakit katanya. Amin atas doa...

nurindah said...

salam kak catlina,
terima kasih kak. Amin atas doa kak :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────