Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Monday, February 8, 2010

Puding jagung, bihun goreng kicap, dan bye bye Thaqif n take care...


Sedap, berlemak. Cubalah. Ini versi adunan kedua, baru menjadi. Adunan pertama, tepung berketul, tak sempat nak letak gula. Tips dia, larutkan tepung tu betul2 ngan santan, tambah gula, dengan api kecil . Lepas gula larut, cepat2 masukkan jagung manis. Baru guna api sedrhana, dan kacau selalu sampai pekat. 

Salam sejahtera, selamat pagi.

Kat sini, dah panas terik. Macam dah tengahari, padahal baru kul 10.00 lebih. My Hubby tengah exercise. Tadi pun, saya masak bekfes dalam fenin2 lalat. Ntahla, macam nak selsema. Risau ngan My Hubby, selsema dan batuk berkahak. Saya nak belikan ubat, dia tak bagi. Buku klinik company, tertinggal kat dalam keta. Keta lak dah dieksport ke Banting.

Malam ni, Thaqif akan bertolak ke Adelaide,Aust. Insya Allah akan stay sana 6 bulan. Mak ngan ayah tentu sibuk arini ngan persiapan Thaqif. Tak sampai ati nak mintak mereka poskan buku klinik.
Selamat menempuh pengalaman baru, dik. Blaja elok2 kat sana, jangan ngurat anak omputih lak. Penat mak nak naik flight gi meminang . hihi. Akak gurau jerla.

Buat bekfes bihun pun cincai jer. tengah fenin lalat memikirkan My Hubby yang tak mau2 makan ubat. Saya nak gi beli, dia sayang duit. Taula ubat mahal. Tapi, nak gi klinik company, kena ada buku klinik,kan? Lepas bekfes, saya bagi dia makan VITAMIN C 1000mg, multivitamin, ngan ubat ospital. Moga reda skit selsemanya. Nanti2, saya nak kuar jugakla, beli MADU HPA.


PUDING JAGUNG - sumber buku Belajar Memasak,Norzailina Nordin dan Hjh Nor Aini Adnan

540ml santan - dari 1 biji kelapa (saya guna 240ml santan kotak + 200ml air masak)
150gm gula pasir
100gm tepung kastad
100gm jagung manis - dalam tin
1/2sdb jeli segera (takde jeli)
sedikit esen vanila (saya tak letak)

CARA:
1. Bancuh tepung kastard dan santan dalam periuk hingga larut.
2. Masukkan gula pasir dan dikacau rata.
3. Kemudian masukkan jeli segera, esen vanila dan jagung manis.
4. Jerangkan di atas api yang sederhana. Kacau selalu supaya tidak berkerak.
5. Setelah kastard pekat, tuangkan ke dalam acuan. Biarkan hingga keras. Kemudian simpan di dalam peti sejuk.

Bihun sempoi

BIHUN GORENG KICAP

2 keping bihun yang siap direndam / dicelur
1sdb sos tiram
2sdb kicap pekat / 4sdb kicap masin
4sdb kicap manis
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
Telur/ daging/ ayam (telur, saya skip)
sayur sawi (kali ni, saya skip sawi)

Kami makan ngan salad dan serunding daging yang masih balen2 tu... :)

6 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Nur, whoa puding jagung! Sukeee, bak sikit. Hehe.

All the best to Thaqif!

JC said...

Yohoooo akak dtg bawak ayam goreng hihii nk skit mihun dan puding jagung tu...

Watierman, rmanbkr said...

Salam Nur...kenapa tah..Hubby Akak pun kena balik selsema dia...napa tah....dia pun susah juga nak bagi makan ubat....pening kepala....! Nur dgn HB sama2 berpantang yer!...moga cepat sembuh...lama tak buat puding!!

nurindah said...

salam kak love,
dah kirim tadi. hehe

nurindah said...

salam kak JC,
saya tak jupe ayam goren, tapi potato chips homemade ok gak tu... hihi

nurindah said...

salam kak watie,
yerke? sama la Hubby kita. bila dah sesak nafas, baru the Hubbies nak makan ubat. huhu. takperla, yg penting, kita slalu ingatkan mereka.

aaa, berpantang skali. yala, bila makan teringatkan Hubby. nanti tak pasal2 saya makan seafood, dia pun ikut makan. jahitan yg dah kering, jadi bentan plak. huhu

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────