Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Sunday, February 14, 2010

Kabel TM kena curi...tapi kami ada ONG..

Ikan masak taucu resipi kak Hanieliza

Salam sejahtera, selamat pagi,

Ehem, ada info ni, saya kuar gi Putra jap.  MAMA nak datang umah. Cian dia naik bas. Saya gi amik MAMA guna KTM. tapi bukan saya yg drive...hahaha.


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah, syukur kepada Allah atas kemudahan yg diberikan.

Start hari Khamis, kan....line internet kami takde. bukan sajer line internet...skali ngan phone rumah skali takde bunyi. Kami rasa ada org usik kabel TM kat bawah. rasa berasap idung ni, ngan TM. Dulu penah jadi, technician TM tu tersilap potong wayar tepon umah kami, padahal dia nak potong wayar rumah DEPAN rumah kami. al maklum, depan umah kami, takde penghuni, kabel telekomunikasi mmg dah siap pasang dr awal rumah ni dibuka. Masa tu, saya tak marah, kesian kat budak technician tuh.

Sebagai peniaga internet, bila line problem, memang saya fenin. check email payah, update blog, online store....huhu. jadi, terasa sebahagian dr diri dah ilang. My Hubby, bukan cam saya, sbb dia control lagi walaupun hatinya meronta2 nak check STOCK MARKET. hihihi. al maklum, stock naik turun stiap ari. ;)

My Hubby call 2 kali, buat aduan. Last, saya call, sbb dalam hati fikir lepas raya Cina nih baru diaorg ada line tepopn dan streamyx. rasa nak confirm betul2 dah. Akhirnya, dapat tau KABEL KENA CURIK....! uwwaaaaaa. saya lekas2 tepon jiran terdekat. katanya memang tepon rumah dia takde bunyi, termasuk jiran2 lain. Saya dah pasrah...

Kelmarin, kami ada ONG, sebab ada kawang Hubby datang bawak berbungkus makanan pasar malam. Terbeliak mata saya. katanya, takde orang kat rumah,isterinya balik kampung. jadi, nak makan2 ngan My Hubby. Saya pun tumpang sekaki. Alhamdulillah. Pastu My MAMA nak datang jengok Hubby. Malam tadi, naik bas. Pastu, tengah malam tadi, abang azraie (sepupu Hubby) dan kak Naina datang singgah. Alhamdulillah, TETAMU pun REZEKI, kan?

Mungkin berkat tetamu yang datang....MALAM TADI LINE DAH OK! Hooorei! Hubby ngan saya berebut nak pakai internet...hahahaha (takdela, saya la yg mengalah :) Alhamdulillah, TM dgn rela hati pasang kabel tepon tu cepat skit. Terharunya saya. Padahal, mereka alami kerugian dengan kecurian kabel tu. Thank you TM... :)

Ini jer sebahagian menu kami kelmarin2... :)



sambal tutok
daging beger bersambal
ulam kacang botor
kue teow goren fishball
hasil dari pisang yg dibeli... lempeng pisang gebu aka penkek pisang :)

16 comments:

ummi humaira said...

salam..

waaa, berselera sungguh makanan yg dipaparkan.

sian kan kat org TM . selalu kena kutuk , he he he terasa gak coz hubby akak pun org TM ,tp dia kt ibu pejabat bkn kt ibu sawat.

jgn marah lak , kita tetap kawan kan.

Deliah's Deli said...

salam nurindah,hal2 TM ni mcm2 citer kan :( ikan masak taucu tu my feveret.kalau ada taugeh goreng lagi laju :)

fmina08 said...

TM oh TM..line umah akk da setahun xleh pakai!!! tiap2 bln byo wit sewa jek!! nk g potong xnyempat2 aje..sebulan 30lbh..kalo setahun da bape dah sedkah kt TM tuh..huuuu...

wah!!!! ssambal TUTOK!!!! indah ni org jawa ke??? ke hubby jek org jawa..lgik2 kalo indah masak sup ayam tuh..stail mal metua akk masak..campak2 jek...heeeee

fzi said...

Salam nur...
Ohh patut laa...akak tertanya2 mana nur pegi nih...senyap je...ada tanya kakak kat bookworm chik wan ada datang tak? Takde nampak, katanya...hehe
Rite nur, selamat kembali ber on-line...sedap nampak hidangan kat atas tu, yang paling berkenan lempeng! :))

ijan said...

Salam Nur,
Alahai kena curik ke.. mujur la diorang datang pasang cepat jugak... jangan berebut rebut lagi tau.hehehe

nurindah said...

salam kak ummi,
kabel kena curi bukan salah TM. hihi, takkan saya nak marah. :)

nurindah said...

salam deliah,
saya first time buat ikan bertaucu nih. sedap jugak.
kabel yg kena curi. kesian TM

nurindah said...

salam kak fmina,
la, nape jadi gitu kak? tepon rosak kak?
sambal tutok Hubby. saya orang teganu. hikhik

nurindah said...

salam kak fzi,
huhu. saya risau la, kalu pencuri tu curi kabel lagi. huhu. harap2 ada safety kali ni.
bookworm? hihi. saya tak larat nak gi. singgah kat pasar, seblah sini, bookworm seblah sana. hu, jauh jalan kaki. hihi

nurindah said...

salam ijan,
ha..memang tgah berebut. tapi, la ni, cibok, mama datang. Hubby jer guna. hihihi

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi dear Nur...hru doing now???

Sedapnya semua dishes kat atas tuh! ;)

Nur, silakan ambik award dari Love ye...tks for being my friend!

kakchik said...

assalamualaikum nur.

kes kabel kena curi ni selalu je berlaku kat kampung MIL kakchik. entah berapa kali TM ganti yg baru akhirnya TM tak ganti dah. MIL kakchik terpaksa pakai telefon wireless tapi kualiti talian mmg hampeh la.

woah... banyak juga nur masak ya. bertuah suami nur.

Fa'e said...

sedap la nampak daging beger bersambal tu... nak rasa skit! kfae lupa bawa roti la... tidak kan sodap cicah ngan sambal daging beger tu...

alahai, siannye....mcm2 dengar citer pasal internet tu sume yea... apa la org2 tu buat ekk! deyrang dpt apa dok curik2 tu! dpt dosa je... huhuhu...

nurindah said...

hi kak love,
saya dah amik awards .thank you kak :)

nurindah said...

salam kak chik,
oh, macam tu ke? kesiannya, skarang ni, penduduk apt dah mula amik guard baru.

nurindah said...

salam kak fae,
huhu. moga2 tak kena curi lagi.
ada bawa roti arini? hihi

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────