Kes nak abeskan stok beger kat esbok. Dah tak rasa nak makan ngan roti. Bebola daging kelmarin pun kurang menjadi. Jadi, saya lenyekkan beger tu, tambah serbuk lada putih, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih. Gaul sebati. Bulat-bulatkan. Pastu, rebus dalam air mendidih. Bila bebola naik di permukaan air, kira masakla tu. Angkat dan tapiskan. Biar sejuk.
Saya buat ni.. Sup bebola daging. Hanya tumiskan bawang putih, bawang merah, halia (semua dicincang halus) . Tambah air , biar mendidih. Masukkan sejemput ikan bilis dan garam. Biar bilis lembut. Tutup api. Tabur daun bawang dan daun sup. Angkat dan hidangkan.
Sayur pak choy sos tiram berdaging.
Salam nur..kretif gak laa nur buat daging burger jadik bebola daging tu...pak choy tiram tuh sedapp nmpk...mesti sedap sgt.hehe
ReplyDeletelauk pauk camni le sedap mkn waktu sejuk atau waktu tak sihat...akak klau mkn sup2 mcm ni tak yah nasi dah laju jer hirup2
ReplyDeleteSedapnye buat bebola daging fresh gitu. Kalau yang beli mungkin tak fresh sangat kan.
ReplyDelete