Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, February 3, 2010

Siakap bakar bersos lada hitam, sos lada hitam homemade, kacang buncis goreng, sup ayam.


 
Siakap bakar bersos lada hitam

Salam sejahtera,

Pertama skali, terima kasih banyak2 buat teman2 yang sudi bertanya khabar dan mendoakan kami. Saya amat hargai. Buat yang menyokong saya, saya amat terharu. Jika Allah nak bagi saya pahala menjaga suami yang sakit, kenapa pula saya nak tolak, kan? Moga saya mohon dipermudahkan Allah, dan saya tak terasa susah, malah sentiasa menggembirakan hati suami.

Kelmarin, My FIL (father in law) baru menjalani operation hernia di hospital Klang. Alhamdulillah, berjalan lancar dan bole kuar wad hari ni. My MIL (mother in law) mengajak My Hubby dan saya tinggal di Banting selama tempoh My Hubby bercuti ni, tapi kami tolak. Bukan tak sudi, tetapi, takut menyusahkan. My FIL juga perlu jagaan. Sedangkan fokus saya, pada treatment My Hubby yang berterusan. Biarlah kami di rumah kami saja. Dekat skit nak gi hospital pakat damansara.

Di bawah ada, gambar makanan yang baru saya snap malam tadi. baru ada mood nak amik gambar. :)

 
Sos lada hitam homemade. Saya guna resipi berinspirasi dari  sos lada hitam buat ayam bakar tu. Cuma tumbuk lada hitam, bawang besar, halia, sampai halus. Tumis ngan skit minyak, campur sedikit air.  Lupa tulis tadi, saya tambah tepung gandum skit dan 1/2 kiub ayam. Biar pekat2. Tapis, dan ambil sos lebihannya saja. 


 
Ikan siakap yang saya buang tulangnya. Ikan siakap disapu asam jawa dulu, untuk buang hanyir. Hiris isinya saja, macam fillet. Tuamg skit minyak atas pan leper. Bakar ikan sampai masak. Yang bahagian dekat2 sirip tu, saya punya...hikhik.

 
Hasilnya lepas dituang. My Hubby cakap, menu ni macam menu yang kat hospital aritu. Sedap...padahal saya main campak2 jer. hihi

 
kacang buncis goreng


 
Tauhu bersambal. 

 
Sup ayam yang sentiasa membuka selera

 
My New gadget. Alat  ni, bole kisar bawang, daging, jadi ala-ala chopped gitu. Tak hancur, tapi hasilnya macam dicincang...

 
RM 15.00. made in japan. cara guna pusing2 jer guna ibu jari. tak penat. Amat membantu saya untuk chopped bawang banyak. :)


12 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Best jugak gadget yg tak guna letrik ni kan...kan tariff dah naik lagi baru2 ni....boleh usha gak ni!!..

Nur...ada hikmah disebalik semua yang berlaku....!

Salam buat Hubby juga ya!Take care dear!

Alimaz-Kembara Terasing said...

sedapnya sup tu kakkkk....

fzi said...

Salam nur...
Akak doakan Allah mudahkan segala urusan...sabar dengan ujian ya nur...

Sue @ Nenie said...

Salam....
Semoga akak tabah hadapi dugaan..Harapan semoga suami akak cepat sembuh

nurindah said...

salam kak watie,
tarif dah naik? dah lama saya tak tgok berita. tima kasih kak, atas perhatian. :)

nurindah said...

salam alimaz,
:) sejak akak tgok MIL akak masak sup, akak dah biasa ikut cara dia. sedap, penuh ngan rempah.

nurindah said...

salam kak fzi,
terima kasih kak fzi, insya Allah, saya kena sabar. maklumla, orang sakit ada karenahnya. nasib baikla, senang nak jg Hubby saya ni. cuma dia susah dgar cakap. asyik nak bergerak je. huhu. maklumlah, orang dah biasa keja...

nurindah said...

salam sue,
tima kasih atas perhatian sue. Insya Allah, amin....

cikmanggis said...

lama tak singgah..semoga cepat sembuh..

Ijan said...

Salam Nur,
Maaf lama kite tak sempat nk jenguk umah Nur nie.. dan baru dapat tahu pasal hubby Nur yang buat operation. Kite doakan hubby Nur makin sihat sekarang... harap2 Nur pun tabah menjaga suami :)

Semoga FIL Nur jugak cepat2 sembuh. Take care!

nurindah said...

salam cik manggis,
tima kasih kak. :)

nurindah said...

salam ijan,
tima kasih ijan. operation dah plan lama. baru j buat.FIL dah makin smbuh. amin atas doamu... :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────