Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, February 4, 2010

ayam masak stim dan azamku...


 
Ini menu kelmarin tau. Guna resipi ikan stim. Saya cuma tumbuk bawang putih, dan halia. Gaul ayam dengan bahan tumbuk beserta garam. Perap sekejap. Panaskan pengukus. Kukus hingga masak.

Salam sejahtera,

Hari ni, kami agak kepenatan. Stelah menempuh jem kat area ke tol Damansara, akhirnya kami sampai ke Hospital Pakar damansara. My Hubby kena tukar dressing. Lepas tu wat fisio skali. skali fisio RM60. Pening, seme nak kena GL (guarantee letter dr company). Alhamdulillah, bole fakskan. Jadi, tak pelu bayar dulu.

Yang paling fenin....saya tak pandai drive...huhu. Dah 3 kali Thaqif datang amik kami. Pompuan zaman skarang rata2 pandai drive. Saya ni tergolong dalam 1% yang tak pandai drive. Dah berbuih mulut mintak My Hubby ajar drive. Tapi, dia tak sempat. Mana taknya, balik keja dekat Isyak, hampir tiap hari. kasihan My Hubby...

Pasal fisio ni, saya fikir, abes operation, kira dah abesla semua. rupa-rupanya kena hadiri fisio dgn terapi khusus, baru cepat boleh berjalan elok. Ya Allah, saya betul2 tak tau....huhu.

Huhu. camana tu? dari motosikal sampai la keta. tak berani bawa. Cuma BESKAL jer, memang terer la... For our next fisio, rasanya kena amik TAXI. sayangnya duit... Saya nak tanam azam ni, nak blaja drive cepat2.......Insya Allah, moga dipermudahkan Allah..kuatkan semangatku....

Saya bukanlah isteri yang manja. kalu ke mana-mana, saya sanggup naik bas yang hanya lalu depan apt ni. masa keja kat tadika dulu pun, saya naik bas. Itupun Hubby masih risau2. My Hubby pun susah nak izinkan saya kuar walaupun ke kedai yg jarak 1/2 km. Dia akan mintak saya tunggu dia belikan barang dapur bila balik keja. saya kena patuh. tapi kadang2 dia bagi juga, bila terpaksa. bagi saya itu bukan mengongkong, tapi tanda kasih. lagipun, lebih baik saya dengar cakap, dari My Hubby berkecil hati...

Tetapi, skarang My Hubby takleh drive n belum sembuh, maka saya bakal diizinkan keluar untuk beli barang dapur, dll. saya mula sengih ni.. baru terasa jadi isteri yang berdikari. hihi. tapi, bukan jauh2 sangat...kat Bkt sentosa jer. :)

8 comments:

fzi said...

Salam nur...
betul tu nur, akak rasa kena belajar drive dan ambik lesen pasni... bawak keta sekarang ni satu keperluan bih2 lagi rumah kita ni nur jauh sikit dari orang...hehe...
Apa2 hal nur boley e-mail akak, InsyaAllah akak boleh bantu kalu ada masalah...

Watierman, rmanbkr said...

Salam Nur...Akak tak tahu pulak Nur tak boleh drive....Ya Dik...it's amust you have to get the driver's licence..Akak dulu pun Hubby tak bagi belajar driving...sebab Akak jenis yg cepat melatah,melompat...kalau terkejutkan benda yg menggelikan..nampak lipas ke cicak ke...mudah menangis....tapi bila Hubby Akak jatuh sakit...itulah turning point..get the licence Dear!....Moga Allah mudahkan segalannya buat Nur sekeluarga!

psst...NEVER learn how to drive from Hubby....boleh gadoh....baik bayar kat driving school...sekejap jer ....!

Fa'e said...

hahaha... nur nmpknye kena cepat gi amik lesen tu... mmg amat penting utk kita kaum ibu ada lesen memandu tu... nak2 time anak2 sakit demam, mr hb pulak xde kat umah!

k fae kat cni pon drive sendirik gak! mr hb gi campus, kita nak kena gi jemput anak sekolah la... nak gi beli brg dapur la...bukannye dekat2...dh tu kat cni bukannya ada kedai runcit yg blh gi jln kaki je...hehehe, terpaksa gak drive sendiri...

kuatkan semangat! gi amik lesen cepat! hehehe...

Deliah's Deli said...

salam nurindah.saya tahu apa nurindah rasa.sy pernah mengalami situasi x reti drive wlpun dh ada lesen mmandu masa tu...ayah saya x benarkan drive langsung.sayang anak2 :)ACL recontruction mmg ambil masa dan x berakhir serta merta selepas operation...after the operation is over, the hard work really begins.this whole process requires a lot of work and patience on your part esp pesakit la kan.hr tu saya nak ckp tp x nak nurindah bimbang...sabar n tabah ya...bt sementara dptkan taxi.tetapkan hari/waktu apa taxi mesti dtg ambil nurindah n hubby, mungkin cara itu lebih mudah.x pasti ada lagi ke perkhidmatan mcm tu.at the same time, belajar memandu tau.kalau thaqif blh bantu alhamdullilah. :)

nurindah said...

salam kak fzi,
huhu. saya terharu. wah, kita serupa...:) saya nak ushar2 ps samy tu nanti. harap2 bolelah brive dlm sebulan. :)

nurindah said...

salam kak watie,
saya pun cepat panik, kak. lagipun dah biasa naik bas. itu yg tak terasa nak amik lesen. huhu. tima kasih atas sokongan kak. Saya akan usaha..

nurindah said...

salam kak fae,
betul tu kak. kami keta ada satu je, tupun slalu rosak. seram saya nak pegang. hihi. Insya Allah, kak. tima kasih atas sokongan :)

nurindah said...

salam Deliah,
oh, gitu.
saya pun ada kawan yg ada lesen, tapi sbb jarg bawa keta, jadi lupa dah camana drive. huhu. susah gak tu,kan? cam saya ni, keta pun ada satu jer. Hubby bw gi keja. time camni la, baru kena guna skill.
oh, DOC cakap, acl memang amik masa staun sembuh betul. tapi Hubby bole drive dalam sebulan ni. Insya Allah.
Tima kasih atas sokongan. Insya Allah, saya akan usaha drive...

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────