Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Monday, February 22, 2010

Kiyai, kerana RahmatMu, dan bertolak ke Rawang

Tukar plan: FIL nak anta kami ke rumah arini, nak tulun bawa kami ke ospital esok. Kesian FIL. Saya taknak susahkan, tapi FIL yg nak hantar. Hanya Allah dapat membalas kebaikan MIL dan FIL saya.

Salam sejahtera, selamat pagi,

Hm,I'm so sorry. Till now, takde mood nak amik gambar. Cibok ngan urusan maintenance blog dan online store. Insya Allah, jualan Bro-Arts akan berlangsung selama seminggu.

Insya Allah, kejap lagi kami akan bertolak balik ke rumah kami. Ayah akan hantar ke KTM, terus sampai Rawang. Pastu, akan naik cab ke rumah kami. Kereta? Hm, itulah yg buat saya termenung 2,3 hari ni. Plannya nak bawa balik keta. Tapi, bateri kereta dah mati. Dah 2 taun bateri tu, kena beli baru. My Hubby plak bercuti betul2...exercise pun sekali dua je, nak blaja drive apatah lagi. DOC dah bagi izin Hubby drive... Jadi, belum cukup ilmu di kaki nak bawa balik keta dari Banting... ;)

Melepas la, plan saya nak guna keta. Insya Allah, diizinkan Allah kami akan balik Banting bulan depan untuk amik keta. Sebab bulan 4, dah abes cuti. Salah sayakah sebab terlalu dengar cakap Hubby, sampai nak drive pun tak pandai? Saya asyik salahkan diri. Moga2 Allah mudahkan usaha saya...

KIYAI

Sejak malam tadi, saya ada idea nak tulis. Tentang KIYAI...sape tau KIYAI? Angkat keyboard. Kebiasaan orang Jawa, orang alim dipanggil KIYAI. Keturunan mereka lebih fokus kepada orang alim dari Indonesia iaitu WALI SONGO. Sape WALI SONGO? Songo bermaksud 9. Bermakna, wali yang terkenal di seluruh Indonesia, inilah dia. Kalu kita, di Tanah Melayu.. TOK KENALI, dll....Mengikut kepercayaan, Wali Songo ni pun ada kuasa luarbiasa kerana tawadduk mereka kepada Allah. Percaya atau tidak, saya yakin, orang yang dekat dengan Allah dan zuhud , doanya makbul, bertawadduk dan dikasihi masyarakat setempat. Itulah orang alim.

My MIL ada seorang kenalan bernama Abang Han, yang berguru dgan Kiyai di Indonesia. My MIL pun dah melawatnya. Ramai yg minta doa, dan penawar penyakit dr guru itu. Keyakinan My MIL pada kiyai lebih kuat dari kami. Dia membesar dgan keyakinan kepada alim ulamak. Dan MIL amat suka pada Tuan Guru Nik Aziz...
Malam tadi, abang Han datang untuk membawa pesanan gurunya pada mak. Alhamdulillah, diberikan zikir dan doa untuk diamalkan di rumah. Bukan air, bukan makanan, tapi DOA terpilih...

Malah, ada petuanya juga untuk kami, yg belum berzuriat ini.
Zikir Hasbunallahu wa nikmalwakil dan seterusnya..... banyak2...katanya, ramai yg amalkan ayat ni, dapat zuriat. Alhamdulillah, itu lebih meyakinkan saya dr makan beras berjampi...Tak taula pada orang lain.

KERANA RAHMAT-MU

Di meja makan, Hubby yg asyik membaca kisah WALI SONGO, mengutarakan pendapatnya. MIL pun bercrita: kisah seorang lelaki yang beribadat 500 tahun telah meninggal dunia, dan meminta masuk syurga. Allah menimbang amalannya dan kurang satu mata, kerana dia UJUB pada dirinya yg banyak amalan. Jadi, lelaki itu bermaksud mintak SYURGA sebab IBADAHNYA 500 tahun itu. Allah berfirman, kamu bole masuk SYURGA bukan kerana AMALANMU....tetapi keranan KASIH RAHMAT dariKU... Maka dia bersaksi dan amalannya diterima.

Itu jerla, nak bersiap ni...bye.

8 comments:

fmina08 said...

salam indah..nk drive kn kuat semangat..better bljr ng sekolah memandu..kalo bljr ng asben..sure sakit ati...hehehehe..bkn apa..kang keta langgar pape..sakit tinge nk dengar..heheheh

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Nur..
Sokong pendapat fmina..Senang & tenang belajar kat sek memandu..ngan Hubby kena tahan telinga siket...he he he he....
Kuatkan semangat dan tanam keyakinan dalam diri, insyaAllah...

Deliah's Deli said...

salam nurindah, jgn risau2, dia ni mcm berlayar dgn kapal layar, kalau x ada angin naikkan semua layar pun kita x akan ke mana. tp kalau keadaannya semua betul, naikkan layar boleh pusing satu dunia :)

ijan said...

Salam Nur,
semoga semua urusan Nur dipermudahkan ye.. pasal cara bakar kambing yang Nur tanya tue, kite bakar suhu 200 C saja. untuk yang nasi mandhi tu tak perlu rebus pun. cuma perap sekejap dan terus bakar dalam oven lebih kurang 30 minit. alhamdulillah tak keras :)

indahhouse said...

salam kak fmina,
ya ya...saya dengar nasihat teman2 ...hihihi

nurindah said...

salam sue@ninie,
hihi. ya la, saya surrender.

nurindah said...

salam deliah,
ya deliah. Insya Allah...saya try ikut angin. :)

nurindah said...

salam ijan,
thanks ijan atas doa dan info kamben bakar. hikhik. tak penah2 lagi bakar kamben nih. ada angin, nak try.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────