Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, February 10, 2010

Kisah ditinggal-tinggalkan...

Salam sejahtera, selamat malam,

Kasihan My Hubby. arini terpaksa ditingal-tinggalkan. bak kata orang, sayang suami kena tinggal-tinggalkan, eh! Terbalik ya? hahaha. kalu saya tak tinggalkan, alamat, makan nasi sajerla kami beberapa ari lagi. stok lauk ngan sayur dah kering...

Pagi2, saya gi pasar bukit sentosa. Hubby kena tinggal jaga rumah ingat nak intai ikan haruan. tapii tarakla...esok baru ada stok. jadi, saya beli ikan kembung, ikan aya,ikan sadin, ngan sayur kampung, sepeket kueteow, fisball. tu jerla. tapi, tangan dah naik lenguh bawak. huhu. saya naik apa? Bas....la. kan depan apatmen saya ni, ada bas lalu. hihi.

Ops, BERITA BAIK untuk kami. Kelmarin kan gi ospital. My Hubby dah buka jahitan. Brace hitam penyokong kakinya tu, bole dibengkokkan 70 darjah .(rupanya brace tu bole dibengkokkan, saya ingatkan kaki Hubby akan lurus macam tu jer 2 3 bulan :))
Alhamdulillah, tima kasih DOC ROZMAN.. Jadi DAH BOLE DRIVE.... :) Saya sengih bukan sebab dah senang. takde maknanya, sebab keta kancil kami dah dieksport ke Banting nun... Tapi, ada canla suruh Hubby ajar saya drive. Dia cuti 2 bulan ooo.. Selama ni sibuk keja,langsung tak sempat ajar. Saya malasla nak gi kelas memandu kat Kuala Kubu tuh. Jauh benor dari rumah. Itu satu2nya kelas memandu yg ofis cawangannya kat Bkt Sentosa. Saya nak blaja main gear dulu. Keta Hubby ni, warisan, M.A.N.U.A.L...huhu. Doc Rozman pun terkejut bila tau keta Hubby manual, sebab Hubby kan dah bole drive, tapi keta manual berat skit...huhu.

Pasal Fisio, next appoitment, leh cuba naik beskal. Insya Allah. Dari segi fisio,

First week, blaja warm up lutut yg sakit tu. kena luruskan.
Second week, kena belaja lipat2 sampai 90 darjah.
Third week, Insya Allah, dah bole kayuh beskal yg tak bergerak tuh.

Thaqif plak dah slamat sampai Adelaide. Sebnor tima kasih banyak2 buat kak LG, SALAM 2 BENUA sebab banyak bagi advice. Cuma barang letrik jer yg tak bawak sebab dia tak larat angkut. huhu. Maklum, kena naik turun singgah kat Melbourne. Baru gi Adelaide. Itulah AirAsia yg kosnya mjurah skit. Kalu naik MAS memang terus gi Adelaide tapi kos 2 kali ganda. Malam tadi, kami cuba online chat bervideo ngan Thaqif. hihi, dapat, sebab kat rumah kawannya tu, ada WIFI. laptop dia plak ada WEB CAM. hu, nak beli web cam jugak la...hihihi. Beria-ia dia suruh My Hubby mitak mak bukak Gtalk kat komputer kat umah, tapi Rina lom balik keja. Nanti la kami yg bukak kan bila balik nanti. :)

Sambung citer malam ni. Kul 6 petang tadi, saya bye bye Hubby lagi. Gi Pasar malam Bukit sentosa, cari buah-buahan. Saya gian nak beli pisang...hihi. Saya beli EPAL 12 biji + pisang 2 sikat + sate 15 cucuk + murtabak. Gulp! macam nak tercabut lengan bawak barang. Hambek kau, selama ni jadi MEM, sebab Hubby sanggup jd tukang bawak. Hihi. Alah, saya pun bukan tak biasa. Tangan saya kuat tau, dari kecik dok kaghih AIR TELAGA .. Dolu2 rumah saya takde paip, pakat kaghih (tarik air) guna timba jer tuang dalam besen. Tangan ni berketul jugakla dolu. wakakaka. Takdela ketul2, tapi tahanla macam angkut 10kg beras. hihi. Dah lama tak praktis, dimanja-manjakan. Jadi, dah kurang daya tahan... haha.

Dah dah, layan jerla lauk pauk pasar malam yek...


Sate buatan pasar malam... 
Kuah satenya menjadi, banyak kacang. tapi, kurang manis. kuah sate kan sedap yg manis skit. ;)

Murtabak beli kat tempat biasa, tapi nape ya, kuahnya cair plak malam ni.

Gulp! saya beli 12 biji epal tu, dan 2 sikat pisang. berat tul. hihihi


13 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Uish, lama Love tak gi pasar malam. Takde pun kat tempat Love nih! ish ish!

Sateeeeeeeeeee!!! I likeeee ;) hihihi!

indahhouse said...

hi kak love,
kat tempat kak love takde pasar malam? bagus gak tu, kalu tak...jadi cam saya ni, tiap minggu gian nak gi pasar malam. sampai Hubby saya pun cakap nape la suka sangat gi pasar malam yg sesak tu. ngeee...
hihi. saya pun teringin sangat baru beli tuh.

kakchik said...

salam nur.
besar pengorbanan nur untuk suami. semoga Allah beri ganjaran berlipat ganda.
kakchik tumpang gembira dengar berita terkini suami nur dan thaqif (sedap namanya). syukur.
makanan yg nur beli tu kakchik nak tumpang makan sate je sebab pagi tadi dah makan murtabak.

ijan said...

Salam Nur,
Alhamdulillah, dah banyak perkembangan positif hubby Nur tue...semoga cepat2 sembuh. nanti boleh tolong isteri tersayang angkat barang.hehehe

JC said...

Bestnya gi pasar mlm...akak kalu balik Msia hari2 pergi pasar malam..caya tk hihii..sebab tiap hari ada pasar mlm cuma tempat jer bertukar2 kan....take care nur..nanti Hb dah baik bole jadi "MEM" balik ia..hihihihi

Watierman, rmanbkr said...

Salam Nur....alhamdulillah...nampak Nur semakin bersemangat berdikari ya...tapi ingat bila dia dah sembuh...he might want his old Nur balik tau...yg manja & rely on him.....sebab Akak rasa kita banyak persamaan....yet still hubby jenis yg suka kalau kita bergantung pada dia orang...!!Psst Akak dulu sibuk mengangkut berkotak-kotak limau..dekat raya cina hehehe!

fzi said...

Salam nur...
Akak pun baru balik pasar nih...stok lauk kehabisan...sama ngan nur jenuh bawak barang2 yang beli tuh sendiri, kalu pegi pasar time weekend memang jadi ma'am, ada assistant follow kat belakang...hihi
Nur, takpe, tak lama lagi assistant nur InsyaAllah masuk keje balik...hehe... moga cepat pulih cam sediakala... :)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Nur...
Saya pun dah lama tak gi pasar basah sendiri..
Kak Nur, kelas memandu tu tak leh pick-up ke pelajarnya...? sesetengah tu boleh ambik dan hantar pelajarnya...

nurindah said...

salam kak chik,
terima kasih kak atas doamu. kecil saja pengorbanan saya, berbnding ganjaran di sisi Allah. :)

nurindah said...

salam ijan,
Insya Allah, lama2 saya biasa la. saya yg takkan bagi Hubby angkat brg, takut cedera kat tmpat sakit. hihihi

nurindah said...

salam kak JC,
hihi. seronok kan jadi MEM? tak apa, sedikit pengorbann utk Hubby yg sentiasa manjakan saya nih.

nurindah said...

salam kak fzi,
hihi. baru balik pasar? ya, seronok ada bodyguard kan? haha

nurindah said...

salam sue@ninie,
akak pun sama, rasa mcm sebelah tangan ilang. hihi.
kelas memandu tu mmg leh pick up, tapi tak sampai kat rumah. jarak perjalanan around 1 jam dari rumah. kena tukar2 naik bas awam jugak. huhu.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────