Alhamdulillah, My Hubby telah ke masjid untuk solat Jumaat kat Bkt Sentosa. Rasanya saya lebih prefer ada kawan temankan. Maklum, selalu bimbang.
Tetapi Dalam hati, Alhamdulillah. Masuk minggu ni, dah 5 minggu after operation.
DOC nasihatkan My Hubby lepaskan tongkat, dan brace penyokong lutut bole tak pakai mulai next week. Tapi komen DOC fisio, My Hubby masih belum bole jalan ngan betul. Terdengkot2 je. hihi. Maklum, 2 minggu cuti kat kampung dilayan oleh keluarga pastinya Hubby jadi lebih manja. Saya berleter suruh exercise buat tak layan je. hihihi...
Ada hikmahnya, kami balik banting aritu. Masjid dekat jer ngan rumah MIL. Masa tu, minggu ke 3 after operation. Lagipun My Hubby dah bole solat duduk. Saya minta Hubby blaja2 gi solat Jumaat kat masjid. Lagipun, ayah ada temankan. DOC Rozman pun nasihatkan bole solat Jumaat dok tepi dinding...Alhamdulillah, segalanya baik.
Mulai hari itu, perkembangan Hubby semakin baik. Kakinya dan bole lipat lebih 90 darjah tanpa rasa sakit. Dan dgn bangganya, saya mula melihat Hubby solat secara berdiri.
Kelmarin dulu gi fisio lagi. Skrang dah masuk 5 weeks. 5 weeks lagi, dijangkakan Hubby dah bole lipat kaki 100%. DOC nasihatkan kaki kena banyakkan exercise warm up, dan circuit traning guna threadmill. Sebab tu, kena blanja lebih sikit gi fisio kerap kat ospital, kerana skarang Hubby di tahap keseimbangan. Kaki kena kuat buat semua tu. Dan dia dah bole drive...
Hubby cakap, selagi dia mampu, dia akan drive untuk saya.....saya terharu. skrg saya tumpukan utk pemulihan Hubby saja. Walau tak pandai drive, saya pandai perkara lain. Saya akan pimpin tangan Hubby sampai dia kuat jalan sendiri...
MENU SIMPLE HARINI...:)
MEE GORENG - sendiri jer
1 bungkus mee kuning - basuh dulu, tapis.
1 sdb cili kisar/ cili boh
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 biji bawang putih - ditumbuk
3 sdb kicap manis
1-2 sdb sos tiram
2-3 sdb kicap pekat (secukup rasa dan hitam)
2 sdb sos tomato
3 sdb sos cili
1/2 ikat sawi - dipotong2, asingkan batang dan daunnya
1 paket fishball - dibasuh, belah 2
8-10 ekor udang sederhana besar - buang kepala
Sedikit air masak
CARA: (Udang, dan fishball boleh dimasak dulu sebelum mula menumis.)
1. Tumis bawang hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar. Biar sedikit garing.
3. Masukkan udang dan fishball. Gaul sebati.
4. Masukkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram, BATANG SAWI, dan 1/2 cawan air. Biar fishball masak dan batang sawi sedikit layu.
6. Masukkan mee kuning. Kacau sebati.
7. Baru masukkan sos cili, sos tomato, dan DAUN SAWI. Kacau sebati.
8. Tambah air lagi supaya mee kelihatan likat dan basah.
9. Kacau sebati hingga mee benar2 masak.
10. Angkat dan hidangkan.

Nur, U are such a lovely wife! Keep it up..:)
ReplyDeleteThat mee goreng menggoda love la! aiyookkk! lapar...hehehe ;)
Kak indah, saya seronok baca blog akak. Best!
ReplyDeleteKak indah, sedapnya mi goreng tu. bolehla postkan resepinya. Teruja nak buat ni.:)
hi kak love,
ReplyDeletethank you kak. i'll keep it up. Insya Allah.:)
salam sarah,
ReplyDeleteboleh jer, tapi akak ikut resipi sendiri jer, :)