Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, March 5, 2010

akan kupimpin tanganmu..sayang (updated resipi)

Salam sejahtera, selamat tengahari,

Alhamdulillah, My Hubby telah ke masjid untuk solat Jumaat kat Bkt Sentosa. Rasanya saya lebih prefer ada kawan temankan. Maklum, selalu bimbang.

Tetapi Dalam hati, Alhamdulillah. Masuk minggu ni, dah 5 minggu after operation.
DOC nasihatkan My Hubby lepaskan tongkat, dan brace penyokong lutut bole tak pakai mulai next week. Tapi komen DOC fisio, My Hubby masih belum bole jalan ngan betul. Terdengkot2 je. hihi. Maklum, 2 minggu cuti kat kampung dilayan oleh keluarga pastinya Hubby jadi lebih manja. Saya berleter suruh exercise buat tak layan je. hihihi...

Ada hikmahnya, kami balik banting aritu. Masjid dekat jer ngan rumah MIL. Masa tu, minggu ke 3 after operation. Lagipun My Hubby dah bole solat duduk. Saya minta Hubby blaja2 gi solat Jumaat kat masjid. Lagipun, ayah ada temankan. DOC Rozman pun nasihatkan bole solat Jumaat dok tepi dinding...Alhamdulillah, segalanya baik.

Mulai hari itu, perkembangan Hubby semakin baik. Kakinya dan bole lipat lebih 90 darjah tanpa rasa sakit. Dan dgn bangganya, saya mula melihat Hubby solat secara berdiri.

Kelmarin dulu gi fisio lagi. Skrang dah masuk 5 weeks. 5 weeks lagi, dijangkakan Hubby dah bole lipat kaki 100%. DOC nasihatkan kaki kena banyakkan exercise warm up, dan circuit traning guna threadmill. Sebab tu, kena blanja lebih sikit gi fisio kerap kat ospital, kerana skarang Hubby di tahap keseimbangan. Kaki kena kuat buat semua tu. Dan dia dah bole drive...

Hubby cakap, selagi dia mampu, dia akan drive untuk saya.....saya terharu. skrg saya tumpukan utk pemulihan Hubby saja. Walau tak pandai drive, saya pandai perkara lain. Saya akan pimpin tangan Hubby sampai dia kuat jalan sendiri...


MENU SIMPLE HARINI...:)


MEE GORENG - sendiri jer

1 bungkus mee kuning - basuh dulu, tapis.
1 sdb cili kisar/ cili boh
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 biji bawang putih - ditumbuk
3 sdb kicap manis
1-2 sdb sos tiram
2-3 sdb kicap pekat (secukup rasa dan hitam)
2 sdb sos tomato
3 sdb sos cili
1/2 ikat sawi - dipotong2, asingkan batang dan daunnya
1 paket fishball - dibasuh, belah 2
8-10 ekor udang sederhana besar - buang kepala
Sedikit air masak

CARA: (Udang, dan fishball boleh dimasak dulu sebelum mula menumis.)

1. Tumis bawang hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar. Biar sedikit garing.
3. Masukkan udang dan fishball. Gaul sebati.
4. Masukkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram, BATANG SAWI, dan 1/2 cawan air. Biar fishball masak dan batang sawi sedikit layu.
6. Masukkan mee kuning. Kacau sebati.
7. Baru masukkan sos cili, sos tomato, dan DAUN SAWI. Kacau sebati.
8. Tambah air lagi supaya mee kelihatan likat dan basah.
9. Kacau sebati hingga mee benar2 masak.
10. Angkat dan hidangkan.




4 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Nur, U are such a lovely wife! Keep it up..:)

That mee goreng menggoda love la! aiyookkk! lapar...hehehe ;)

Sarah said...

Kak indah, saya seronok baca blog akak. Best!
Kak indah, sedapnya mi goreng tu. bolehla postkan resepinya. Teruja nak buat ni.:)

nurindah said...

hi kak love,
thank you kak. i'll keep it up. Insya Allah.:)

nurindah said...

salam sarah,
boleh jer, tapi akak ikut resipi sendiri jer, :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────