Sambal Sotong - diaplikasi dari Sambal Udang, Buku Chef Ismail Ahmad, Kuisin warisan Melayu.
Bahan-bahan: (saya buat separuh bahan)
6sdb Pati santan - dari 1/2 biji kelapa parut (nurindah: saya ganti santan kotak)
4 sdb Pes cili kering
8 ulas Bawang merah - dikupas dan dikisar kasar.
1sdb Belacan serbuk - (nurindah: saya ganti belacan ketul)
Sotong secukupnya - boleh sekor2 atau dipotong kecil (nurindah : asal resipi 500gm udang)
1/2 sdb Asam jawa - diramas dgn 2sdb air dan diperah airnya (nurindah: saya guna pes asam jawa adabi + sedikit air masak)
Garam dan Gula secukup rasa
Minyak masak 125ml
Cara:
1. Satukan pes cili kering, bawang merah yang dikisar dan belacan serbuk di dalam mangkuk dan kacau rata.
2. Tumis campuran pes cili hingga naik bau di dalam kuali.
3. Masukkan sotong, air asam jawa, dan pati santan. Kacau rata.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kacau hingga masak.
5. Hidangkan panas-panas.

No comments:
Post a Comment