Lempeng pisang ni saya buat sebesar pan saya. Mil guna pan sederhana. Saya tak ingat sangat stepnya, tapi lebih kurang macam ni la. Guna pisang berangan.
lempeng pisang - MIL
4 biji pisang berangan - dilenyek.
Tepung secukupnya (secukup pisang)
Air secukup untuk batter lempeng
Gula - jika suka
CARA :
1. Campur semua bahan.
2. Panaskan pan dgn api kecil, masukkan 1-2 senduk mengikut besar pan leper kita.
3. Ratakan, setebal 1/2 inci. Biar sedikit garing.
4. Balikkan.
5. Angkat dan hidangkan.
Kek oren pemberian sahabat Hubby
nasi ambeng ala Melayu, masa tahlil kat masjid dekat rumah MIL. Kata mak, nasi ambeng jawa ada mee.. :)
watak utama, sambal tutok yang MIL buat. cantik, basah, ada warna. Sah2 lebih cantik dari sambal saya. hehe. kena nuntut ilmu lagi neh...
salam kak...banyak lauk...hubby saya kalau mkn nasik lauk cukup sejenis...kalau buat 2...3...jenis sat g dia tak tau nak mkn yang mana satu.....
ReplyDeleteSalam nur...
ReplyDeleteRajin nur masak...selalu banyak hidangan terhidang. Akak kadang kalu datang angin 'mim alif lam sin' tu buat lauk sayur air je pastu goreng ikan pastu cicah2 ngan budu durian :)
salam alimaz,
ReplyDeleteakak pun sama, alimaz. itu gambar2 je. org lain yg masak.kihkih
salam kak fzi,
ReplyDeletehihi. itu gambar menu MIL.
sayur air tu yg sedap tuh.