Nasi daging ni buat masa Lunch kelmarin. saya guna beras biasa, dan kurangkan sukatan susu, dan tak guna minyak sapi. Resipi guna beras basmathi, ada disertakan di bawah. Walaupun bgt, kesedapannya tetap terasa...:)
Salam sejahtera
Actually, nasi daging ni, sedap dimakan ngan dalca, dan ayam masak merah. Tetapi, saya buat yg mana ada dalam esbok...;) Nasi LUNCH kelmarin ni. Ada balance daging batang pinang,sikit basmathi,susu cair ada,rempah kurma, daun kari, gajus ngan kismis pun ada.. Wah..kali ni, hampir lengkap walaupun tak cukup syarat. Bolehlah....buat special skit, sbb tak breakfast. hahaha.
NASI DAGING - Sumber majalah
500gm daging -dipotong kiub, dibersihkan dan direbus dengan sedikit garam menghasilkan 1 liter air rebusan daging . Seeloknya guna daging batang pinang.
960gm beras Basmathi -dibasuh bersih dan toskan
1 liter air rebusan daging tadi
1 labu bawang besar -dikisar
4 ulas bawang putih -dikisar
2cm halia -dikisar
sedikit bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih
1 helai daun pandan
1 tangkai daun kari
4 sdm rempah kurma
1 sdm serbuk lada hitam -
250ml susu cair
250ml tomato sup
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Gajus secukupnya
Kismis secukupnya
125ml minyak masak + 2sdm minyak sapi
CARA MEMASAKNYA:
1. Panaskan minyak masak brsama minyak sapi
2 .masukkan bahan kissar, bunga lawang, cengkih, pelaga, kulit kayu manis, dan daun kari. Goreng hingga kuning.
3. Masukkan rempah kurma, dan serbuk lada hitam.
4. Masukkan air rebusan daging, susu cair, tomato sup, sikit garam, gula serta daun pandan. Biarkan mendidih.
5. Masukkan daging dan beras. Tunggu hingga masak.
6. Kemudian, baru masukkan kismis dan gajus.
Sukatan Saya: (sbb guna bahan yang ada)
2 cup Beras biasa + 1 cup beras basmathi
Daging batang pinang - direbus
1/3 labu bawang Besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
4 rempah
sdm rempah kurma
daun kari
1/2 sdm serbuk lada putih
1 cup Susu cair
Air rebusan daging secukupnya utk memasak nasi
garam
gula
gajus
kismis
2 sdb majerin
Mango lassi . Buat macam mango lassi kak love juga, tapi saya sukat dan kurangkan bahan. Inspirasi dari kak Love.
MANGO LASSI - inspirasi dr kak Love
Sediakan blender/pengisar
2 biji besar mangga masak - dikupas dan ambil isinya, letak dalam blender
4 sdm yogurt
Susu cair - tuang 1/2 paras mangga dlm blender
2-3 sdm gula pasir
1 sdm susu pekat
2 papan Ais kiub (masuk kemudian)
CARA:
1. Kisar dahulu semua bahan kecuali ais kiub.
2. Baru masukkan ais kiub. Kisar lagi hingga jd hancur.
3. Tuang dalam gelas jus. Siap dihidangkan.
Kari Sotong ni, ganti dalca. Buat kuah. Saya cuma guna 1 ekor sotong besar, tumis 1/2 biji bawang besar dan 2 biji bawang putih, 1sdm serbuk kari, daun kari, Air secukupnya, dan sedikit susu cair. Biar masak.
Timun ni macam acar, tapi guna kuah air masak jer. carrot ngan cili dah abes. Saya cuma kacau air masak ngan gula dan garam, masukkan timun yg dipotong nipis tadi.
Nur, came for ur Mango Lassi...! Uwaaa...hausnyaaa! panas kan hari nih...uish! :)
ReplyDeleteTks for completing the tag ya!
sedapnya makan nasi daging pastu potong dgn lassi hehe
ReplyDeletehi kak love,
ReplyDeletesama-sama. hihi. saya dan hubby suka mango lassi ni. thanks kak.
salam cik manggis,
ReplyDeletememang sedap dan mengenyangkan...hihi