Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, March 30, 2010

Sandwic cendawan dan keju

Sedap intinya yg jadi topping tu...kami mmg suka cendawan. hihi..

Salam sejahtera, selamat pagi,

Memandangkan kat Giant aritu kami dah memborong roti (french loaf, roti sosej, gardenia ), maka hari ini, kita bersarapan roti lagi. hihi. Pagi ni, saya sediakan Sandwic cendawan dan keju atau mushroom and cheese open sandwich. Kelmarin nampak roti yg cheesy kat rumah kak raihan yang nampak sungguh menyelerakan. Di samping tu, saya buat juga egg benedict tuk Hubby ;) Saya kopipes resipi sandwic dr blog kak raihan. Terima kasih byk kak sebab berkongsi resipi...

Sandwic cendawan dan keju - cnp dari kak raihan, sumber gardenia

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 3-4 orang)

4 keping roti sandwic atau boleh ganti roti wholemeal kepada yang menjaga diet
2 sudu kecil minyak masak -utk menumis
1 labu bawang besar Holland saiz sederhana- dihiris (nurindah: saya dadu)
8 cendawan butang- hiris sederhana tebal (nurindah: saya pun guna cendawan kembang, disiat2, dlm 6 batang)
1/4 biji lada benggala hijau - hiris nipis (nurindah:saya tak letak)
1/2 biji cili merah- hiris nipis (nurindah:saya letak 2, buang bijinya)
2 sudu teh oregano kering ((nurindah: takde)
1/2 sudu teh lada hitam- 10 biji lada hitam, ditumbuk halus
1 sudu besar rata tepung gandum
2 sudu besar daging segar dicincang kecil - (nurindah: saya ganti isi daging ayam)
1 sudu besar kicap manis
4 keping keju Cheddar - (nurindah: saya ganti shredded cheese)
1/6 st garam

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar seketika. Masukkan daging dan biar hingga daging masak dan bawang layu.
2.Masukkan cili merah dan lada benggala. Kacau rata. Masukkan cendawan dan sedikit air. Masukkan oregano, lada hitam, garam dan kicap.
3. Kacau sebati dan masukkan tepung gandum. Gaul sebati dan ratakan di dasar periuk. Matikan api dan susun keju di atas inti tadi. Tutup periuk dan biar keju cair.
4. Sementara menunggu keju cair, bakar roti hingga keperangan. Bahagikan inti kepada 4 bahagian dan ratakan di atas roti. Sedia dihidang sebagai sarapan yang sangat mengenyangkan.

Nota nurindah: Saya tak bakar dulu rotinya. Lepas sediakan bahan cendawan, saya panaskan oven suhu 180c api TOP, terus atur roti di atas dulang dan letak bahan cendawan tadi dan tabur keju parut.Bila Oven dah panas, terus masukkan roti. Biar hingga keju agak warna perang.

Sesuai juga dijadikan bekal ke pejabat dan untuk anak-anak ke sekolah....

11 comments:

Noorma Ismail said...

wah..ala-ala pizza gitu..sedapnyer...tp takleh makan slalu laa..akak tgh diet giler ni..hehe.

kin hashim said...

menyelerakan! ;).

Watierman, rmanbkr said...

Sedap bangat tu....tengah diet ni.,......tahan godaan ya ALLAH berilah aku kekuatan!!!Dah nak hantar nama masuk BIGGEST LOOSER TAU!

nurindah said...

salam kak noorma,
oh, diet kak? takpe, dah abes pantang bole makan. hihi

nurindah said...

salam kak kin,
yum memang sedap kak..

nurindah said...

salam kak watie,
diet kak? kak watie nampak comey jer dalam gambar ms pesta buku tu. slim melim lagi. hihi. nampaknya saya yg kena diet nih.

Alimaz-Kembara Terasing said...

nampak sedap la kak...saya nak cuba buat la...mesti anak2 suka nanti....

CatlinaFly said...
This comment has been removed by the author.
CatlinaFly said...

oh keju...ngencesss...

terus rasa nak gi kantin gi beli mamam..nasi goreng pun jadilah wpun takdok keju! hihi..

nurindah said...

salam alimaz,
yum, kalu budak2 suka cendawan. mest dia suka resipi ni.

nurindah said...

salam kak catlina,
suka keju juga? hihi

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────