Sedap intinya yg jadi topping tu...kami mmg suka cendawan. hihi..
Salam sejahtera, selamat pagi,
Memandangkan kat Giant aritu kami dah memborong roti (french loaf, roti sosej, gardenia ), maka hari ini, kita bersarapan roti lagi. hihi. Pagi ni, saya sediakan Sandwic cendawan dan keju atau mushroom and cheese open sandwich. Kelmarin nampak roti yg cheesy kat rumah kak raihan yang nampak sungguh menyelerakan. Di samping tu, saya buat juga egg benedict tuk Hubby ;) Saya kopipes resipi sandwic dr blog kak raihan. Terima kasih byk kak sebab berkongsi resipi...
Sandwic cendawan dan keju - cnp dari kak raihan, sumber gardenia
Bahan-bahannya: (hidangan untuk 3-4 orang)
4 keping roti sandwic atau boleh ganti roti wholemeal kepada yang menjaga diet
2 sudu kecil minyak masak -utk menumis
1 labu bawang besar Holland saiz sederhana- dihiris (nurindah: saya dadu)
8 cendawan butang- hiris sederhana tebal (nurindah: saya pun guna cendawan kembang, disiat2, dlm 6 batang)
1/4 biji lada benggala hijau - hiris nipis (nurindah:saya tak letak)
1/2 biji cili merah- hiris nipis (nurindah:saya letak 2, buang bijinya)
2 sudu teh oregano kering ((nurindah: takde)
1/2 sudu teh lada hitam- 10 biji lada hitam, ditumbuk halus
1 sudu besar rata tepung gandum
2 sudu besar daging segar dicincang kecil - (nurindah: saya ganti isi daging ayam)
1 sudu besar kicap manis
4 keping keju Cheddar - (nurindah: saya ganti shredded cheese)
1/6 st garam
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar seketika. Masukkan daging dan biar hingga daging masak dan bawang layu.
2.Masukkan cili merah dan lada benggala. Kacau rata. Masukkan cendawan dan sedikit air. Masukkan oregano, lada hitam, garam dan kicap.
3. Kacau sebati dan masukkan tepung gandum. Gaul sebati dan ratakan di dasar periuk. Matikan api dan susun keju di atas inti tadi. Tutup periuk dan biar keju cair.
4. Sementara menunggu keju cair, bakar roti hingga keperangan. Bahagikan inti kepada 4 bahagian dan ratakan di atas roti. Sedia dihidang sebagai sarapan yang sangat mengenyangkan.
Nota nurindah: Saya tak bakar dulu rotinya. Lepas sediakan bahan cendawan, saya panaskan oven suhu 180c api TOP, terus atur roti di atas dulang dan letak bahan cendawan tadi dan tabur keju parut.Bila Oven dah panas, terus masukkan roti. Biar hingga keju agak warna perang.
Sesuai juga dijadikan bekal ke pejabat dan untuk anak-anak ke sekolah....
wah..ala-ala pizza gitu..sedapnyer...tp takleh makan slalu laa..akak tgh diet giler ni..hehe.
ReplyDeletemenyelerakan! ;).
ReplyDeleteSedap bangat tu....tengah diet ni.,......tahan godaan ya ALLAH berilah aku kekuatan!!!Dah nak hantar nama masuk BIGGEST LOOSER TAU!
ReplyDeletesalam kak noorma,
ReplyDeleteoh, diet kak? takpe, dah abes pantang bole makan. hihi
salam kak kin,
ReplyDeleteyum memang sedap kak..
salam kak watie,
ReplyDeletediet kak? kak watie nampak comey jer dalam gambar ms pesta buku tu. slim melim lagi. hihi. nampaknya saya yg kena diet nih.
nampak sedap la kak...saya nak cuba buat la...mesti anak2 suka nanti....
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteoh keju...ngencesss...
ReplyDeleteterus rasa nak gi kantin gi beli mamam..nasi goreng pun jadilah wpun takdok keju! hihi..
salam alimaz,
ReplyDeleteyum, kalu budak2 suka cendawan. mest dia suka resipi ni.
salam kak catlina,
ReplyDeletesuka keju juga? hihi