Salam sejahtera,
Lepas sediakan nasi goreng jagung...saya sediakan ayam bersos oren ni. nak dijadikan citer, minggu lepas kami gi Giant. ada la beli 5-6 biji limau. wane kuning..tak sabar kami nak merasa. Tapi, keciwanya...huhu, teramatlah masam, sampaikan nak buat JUS pun mungkin kena taruk gula sebanyak2nya...huhu. Dari tak termakan...saya cari resipi lauk menggunakan Limau. Teringat kak JC yang ada kebun limau kat florida nun. mesti manis2nya limau kak JC semanis orangnya. :) Masa belek2 blog dan FP, saya jumpa Ayam bersos oren kak hanieliza. Nice trying. Terima kasih banyak2 kepada chef hanieliza sebab berkongsi resipi. Saya kopipes jer resipi dr blog kakak kita ni.
Ni ayamnya yang telah siap digoreng ngan minyak banyak.
Ni plak sos oren yg masam2 manis tu. saya tambah gula byk skit sbb limau2 saya ni masyam...
AYAM SOS OREN/LEMON - sumber kak hanieliza FP
Bahan
400 gm ayam tanpa tulang, dipotong ke 2 kepingan sama
2 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI (nurindah : saya guna 1 kiub pati ayam, dihancurkan)
lada sulah secukup rasa
1 biji telur, dipukul sedikit
1 cawan tepung jagung (untuk menyalut ayam)
minyak untuk menggoreng ayam
2 ulas bawang putih (cincangkan)
A
1 cawan Jus Oren sunkist [2 biji]
1 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI (nurindah: saya guna 1/2 kiub pati ayam dihancurkan)
1 c/k gula atau secukup rasa
1 s/k minyak bijan (jika suka)
2 s/k tepung jagung dicampur dengan
2 s/b air
1 biji oren, dihiris [boleh gunakan lemon]
2 biji tomato, dipotong berbaji - (nurindah: saya tak bubuh, da abes)
pasli & cili merah
Cara
1. Buat hirisan pangkah di atas permukaan daging ayam.
Perapkann ayam dengan Pati MAGGI dan lada hitam selama 10 minit.
2. Sadur nipis ayam dengan telur, kemudian dengan tepung jagung
Goreng terendam ayam hingga kekuningan dan tuskan.
3. Keluarkan minyak hingga tinggal 2 s/besar dalam kuali.
4. Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan bahan A dan masak hingga mendidih.
5. Pekatkan sos dengan campuran tepung jagung.
6. Potong ayam ke kepingan yang disukai dan senduk sos ke atasnya.
Hias dengan hirisan oren, tomato, pasli dan cili.
No comments:
Post a Comment