Yum yum. Kenyang makan ni wat bekfes.
Salam sejahtera, selamat pagi.
Berkenan plak ngan egg paratha roll . Tapi saya cuma ada roti Tortilla dalam esbok. Jadila tortilla roll.....Fuh, pekenan ngan kuah kari memang mengancam. Ada balen kari sotong malam tadi. Hubby cakap rasa macam murtabak. kalu tambah daging, dah jadi murtabak segera...hihihi. Saya copy resipi roll2 ni dari umah Ika, arah. Saya buat 2 keping, guna roti tortilla jenama nature's bake yg dibeli kat Tesco. Izinkan saya share kat sini:
Egg Paratha Roll - (Saya ganti ngan Roti Tortilla. Itu jer yg ada... ;)
Bahan-bahan
5 keping frozen plain paratha - jenama kawan@lain
5 biji telor - dipukul sedikit
sedikit daun bawang - hiris halus
1/2 biji bawang besar - dicincang halus
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
beberapa keping slice cheese - (nurindah: saya guna cheese parut, ditabur atas telur tu masa nak letak paratha)
Cara-Cara
1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4. Masak lebih kurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.
Nur, mintak cikittttt! Love pun plan nak buat egg paratha roll hari ni...tgk camne dulu. Klu ada extra curry! hehehe ;)
ReplyDeletesalam, tgk je dah tau sedap!bak sikit :)
ReplyDeleteko rajin la nor masak sesedap. Kalau dekat ngan kakpah boleh kakpah oder je kan hari-hari... kehkeh..
ReplyDeletehi kak love,
ReplyDeletedah extra kari tak? bak sikit...hihi
salam deliah,
ReplyDeletekami pun suka...;)
salam kak pah,
ReplyDeletegendang gendut tali kecapi, kenyang perut, suka hati...hihihihi