Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Sunday, March 14, 2010

laporan masakan dan kisah kami

Salam sejahtera,

Insya Allah, awal bulan 4, Hubby dah nak start kerja. Esok, masuk minggu ke 7. Sekarang, kami kena kerap2 gi fiosio kat ospital damansara tuh. Hubby saya dah makin rajin exercise, sbb kakinya tak cukup kuat. Bila rajin exercise, otot kaki makin kuat. Tapi, exercise tu, kena warm up dulu, strengthen kaki rapat2 ke lantai...pastu hanging lagi,....baru bole guna thread mill. Tiap kali lepas fisio, saya slalu puji My Hubby yg jalannya dah elok. hati saya pun seronok. kalu tak, Hubby merungut, kakinya macam bengkak dn susah nak bengkok.


sumber. Best sungguh main benda ni. kalaula saya yg buat, mau turun berat 5 kg nih. hahaha.

kalu bab drive, tak yah cakap.Sejak DOC bagi lesen drive, dah laju benenor My Hubby bawa .....tapi, still berhemah. ikut undang2. saya ni, penakut...100km/hr kat highway pun saya rasa macam keta nak terbang...hahaha. al maklum, keta kancil. hati saya ni cepat kecut, lebih2 kalu Hubby main2...sajer nak takutkan saya. haish, ni buat takut nak pegang stereng nih. tapi, masa main2 bawa aritu, saya dah pandai buat U-TURN . Tapi, terkial2 lagi nak tukar gear.

Tiap kali jalan bersama sekarang, saya nak pegang tangan pun dia tak bagi. katanya nak usaha sendiri. hati saya bangga melihat usahanya. Haish...2 minggu lagi nak kerja. risau saya...Cukuplah bagi saya kalau Hubby dah bole berlari, dan berjalan elok. Insya Allah. Moga usaha kami diberkati. :)



Ini jer yg saya sempat amik foto menu kami. Ini menu yg lepas. ulangan juga. sajer postkan sbb dah naik debu dinding blog ni. hihi. nak polish, lap2 skit.


Tofu bersos tiram yang kami gemari :). kali ni, saya tak masuk sos lada hitam. rasanya manis2 skit. Resipi di sini.


Udang goreng oat guna resipi simple macam seblom ni, tapi skit upgrade. Inspirasi dr udang nestum kak maz . thanks a lot kak...

1 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
4 biji cili padi.
Semua dihiris.

Udang - dikopek kulitnya, buang kepalanya
2 sdb majerin utk menumis
sedikit serbuk kunyit
secubit garam
1/2 sdt gula.
2sdb Oat

CARA:
1. Cairkan majerin sebagai minyak penumis.
2. Tumis bawang putih dan bawang besar hg sikit garing.
3. Masukkan udang, oat, gula, garam, serbuk kunyit, cili padi.
4. Kacau sebati hingga udang masak.
5. Angkat dan hidangkan.


Bendi rebus ni, MIL yang ajar saya makan. mula2 tak reti, tapi bila masak asam rebus..sedap plak. kali ni, saya rebus kosong jer. ikan bilis takde. make sure, guna bendi yang muda. Lembut dimakan. yg saya terbeli nih, liat nak makan. hahaha.


ikan senangin ni besar jgk, tapi main goreng jer. malas nak buat asam pedas ker, masak lemak. haish...


6 comments:

ZaiY said...

nmpk menarik udang goreng oat tu yer, sy penah buat tapi versi yg celup oat tu.. nnti bolehla try yg ni plak..

♥LOVE2COOK♥ said...

Nur, sedapnya dishes kat atas tuh!!! nakkkkkk...uiks dah abis erk! ;)

kakchik said...

assalamualaikum nur. alhamdulillah... syukur dah banyak peningkatan daya tahan kaki suami nur tu. baguslah nur selalu bagi galakan kat dia lepas fisio. tambah2 kalau disediakan hidangan yang enak2 macam dlm menu nur ni. kakchik pun lapar ni.

nurindah said...

salam kak zai,
cubalah, saya dan Hubby suka menu ni. berkhasiat serat, dan mudah. :)

nurindah said...

hi kak love,
hihi. skarang ni, saya asyik tayang last menu jer. kena bagi perhatian kat hubby last2 cuti ni.

nurindah said...

salam kak chik,
thanks kak chik, for your support. i'll do the best

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────