Insya Allah, awal bulan 4, Hubby dah nak start kerja. Esok, masuk minggu ke 7. Sekarang, kami kena kerap2 gi fiosio kat ospital damansara tuh. Hubby saya dah makin rajin exercise, sbb kakinya tak cukup kuat. Bila rajin exercise, otot kaki makin kuat. Tapi, exercise tu, kena warm up dulu, strengthen kaki rapat2 ke lantai...pastu hanging lagi,....baru bole guna thread mill. Tiap kali lepas fisio, saya slalu puji My Hubby yg jalannya dah elok. hati saya pun seronok. kalu tak, Hubby merungut, kakinya macam bengkak dn susah nak bengkok.
sumber. Best sungguh main benda ni. kalaula saya yg buat, mau turun berat 5 kg nih. hahaha.
kalu bab drive, tak yah cakap.Sejak DOC bagi lesen drive, dah laju benenor My Hubby bawa .....tapi, still berhemah. ikut undang2. saya ni, penakut...100km/hr kat highway pun saya rasa macam keta nak terbang...hahaha. al maklum, keta kancil. hati saya ni cepat kecut, lebih2 kalu Hubby main2...sajer nak takutkan saya. haish, ni buat takut nak pegang stereng nih. tapi, masa main2 bawa aritu, saya dah pandai buat U-TURN . Tapi, terkial2 lagi nak tukar gear.
Tiap kali jalan bersama sekarang, saya nak pegang tangan pun dia tak bagi. katanya nak usaha sendiri. hati saya bangga melihat usahanya. Haish...2 minggu lagi nak kerja. risau saya...Cukuplah bagi saya kalau Hubby dah bole berlari, dan berjalan elok. Insya Allah. Moga usaha kami diberkati. :)
Ini jer yg saya sempat amik foto menu kami. Ini menu yg lepas. ulangan juga. sajer postkan sbb dah naik debu dinding blog ni. hihi. nak polish, lap2 skit.
Tofu bersos tiram yang kami gemari :). kali ni, saya tak masuk sos lada hitam. rasanya manis2 skit. Resipi di sini.
Udang goreng oat guna resipi simple macam seblom ni, tapi skit upgrade. Inspirasi dr udang nestum kak maz . thanks a lot kak...
1 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
4 biji cili padi.
Semua dihiris.
Udang - dikopek kulitnya, buang kepalanya
2 sdb majerin utk menumis
sedikit serbuk kunyit
secubit garam
1/2 sdt gula.
2sdb Oat
CARA:
1. Cairkan majerin sebagai minyak penumis.
2. Tumis bawang putih dan bawang besar hg sikit garing.
3. Masukkan udang, oat, gula, garam, serbuk kunyit, cili padi.
4. Kacau sebati hingga udang masak.
5. Angkat dan hidangkan.
Bendi rebus ni, MIL yang ajar saya makan. mula2 tak reti, tapi bila masak asam rebus..sedap plak. kali ni, saya rebus kosong jer. ikan bilis takde. make sure, guna bendi yang muda. Lembut dimakan. yg saya terbeli nih, liat nak makan. hahaha.
ikan senangin ni besar jgk, tapi main goreng jer. malas nak buat asam pedas ker, masak lemak. haish...
nmpk menarik udang goreng oat tu yer, sy penah buat tapi versi yg celup oat tu.. nnti bolehla try yg ni plak..
ReplyDeleteNur, sedapnya dishes kat atas tuh!!! nakkkkkk...uiks dah abis erk! ;)
ReplyDeleteassalamualaikum nur. alhamdulillah... syukur dah banyak peningkatan daya tahan kaki suami nur tu. baguslah nur selalu bagi galakan kat dia lepas fisio. tambah2 kalau disediakan hidangan yang enak2 macam dlm menu nur ni. kakchik pun lapar ni.
ReplyDeletesalam kak zai,
ReplyDeletecubalah, saya dan Hubby suka menu ni. berkhasiat serat, dan mudah. :)
hi kak love,
ReplyDeletehihi. skarang ni, saya asyik tayang last menu jer. kena bagi perhatian kat hubby last2 cuti ni.
salam kak chik,
ReplyDeletethanks kak chik, for your support. i'll do the best