BISKUT ALMOND LONDON
Sumber: Chef Hanieliza FP
Hasil 1 adunan : anggaran 100 pcs.
Bahan – bahan
250 gm mentega
1 cawan gula kastor
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
3 cawan tepung gandum .........]
1/2 cawan tepung jagung ........]
1/2 cawan tepung naik sendiri...] ayak semua
1 s/k emplex [optional] ]
Badam yang sudah dibakar - (NURINDAH: Belilah anggaran 125gm untuk satu adunan)
Coklat masakan - cairkan cara double boiling. (NURINDAH: Belilah anggaran 700-750gm utk satu adunan. Saya guna jenis couverture.)
Cara membuatnya
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.
3. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
5. Bubuh badam di tengah - tengah dan buatkan bentuk bujur.
6. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .
7. Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair.
8. Sejukkan dahulu baru disimpan.
NOTA NURINDAH:
1. Double boil = Cara saya, didihkan air separuh periuk dulu. Perlahankan api dapur. Baru double boil coklat dengan api dapur perlahan sehingga cair. Saya guna coklat couverture.
2.Coklat yang dicairkan = Pastikan coklat bar bersuhu bilik. Cara untuk kilatkan coklat ialah menambah 1 sdm minyak masak. Ini dlm bajet saya la. Chegu kelas buat donut yang ajar. Coklat cair yang berjaya ialah coklat yang ringan bila diangkat. Cair dan likat turun dr sudip. Bila kita celup biskut, ia senang dicelup dan licin permukaan biskut tu. Kalu rasa berat, atau kental.. sure ada masalah tu.
3. Jangan lupa cup kecik, lonjongkan cup tu siap2. Juga kertas lapik/ doily paper.
4. Saya guna sudu kecik jer bila mengangkat coklat. Maklumlah, takde pengepit kecil...
( HARI 1 - MENGULI ALMOND LONDON )
Ini la rupa almond london yang kita makan, dalam salutan coklat yang mewah tu. :D
Adunan almond london. Dan siap digentel, masuk biji almond. Almond tu kena sangai dulu..
Versi sebelum dan selepas bakar. Gemuk dempol.. hihihi..
( HARI 2 - MENYALUT DAN MENGHIAS )
Ini la cara saya cairkan coklat bar. Double boil. Cara saya, didihkan air separuh periuk dulu. Perlahankan api dapur. Baru double boil coklat dengan api dapur perlahan sehingga cair. Saya guna coklat couverture. Bajet 1500gm untuk 2 adunan.
Coklat yang dicairkan. Pastikan coklat bar bersuhu bilik. Cara untuk kilatkan coklat ialah menambah 1 sdm minyak masak. Ini dlm bajet saya la. Chegu kelas buat donut yang ajar. Coklat cair yang berjaya ialah coklat yang ringan bila diangkat. Cair dan likat turun dr sudip. Bila kita celup biskut, ia senang dicelup dan licin permukaan biskut tu. Kalu rasa berat, atau kental.. sure ada masalah tu...
Pastikan cup kecik2 semua dah dibuka.
Untuk letak almond ni, semua cawan kertas dibuka sehingga jadi lonjong. Kan almond london tu lonjong.. ngee..
Inilah rupa biskut yang sesidah dicelup. Yang menjadi ialah... yang licin dan berkilat permukaan coklatnya... Er... bagi saya la.. hahaha...
Er.... almond taburan tu angus2 sebab saya sangai dulu. Tak berani nak tabur gitu jer, sebab saya mudah kembung perut. Pastikan salutan coklat betul2 kering, baru masukkan dalam balang. Maknanya, bila sentuh, tak melekat coklat kat tangan...
Dulang london yang menunggu untuk dikeringkan. Ngeee..
Jangan lupa kertas lapik ni, atau doily paper yang lawa kat bakery tu pun boleh.
Dah siap packing... Alhamdulillah
rajinnya dik wat sekut raya..banyak lak tu, sume berasaskan coklat.. kalo wat open house jangan lupa jemput akak yer..tingin beno nk rasa sekut2 tu sume...hehe
ReplyDeleteSalam kak Noorma,
ReplyDeleteyalah kak.. saya pun tak perasan 90% semuanya cekelat. kihkih. abisla gigi saya.. hahaha.
Open house kak? malu saya. :D..rumah kecit jer, sewa. tak penah buat open house. tapi suka nengok org buat open house. mr hubby cakap, kalu rumah sewa tak yah buat open house. kami run to banting esok kak.. :) Selamat hari raya.. :)
Tips x nk bg bskut terlmpau hancur bila ggt cmne yer
ReplyDelete