Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, September 8, 2010

Biskut Almond London - last cookies...

Salam 29 Ramadhan 1431H. :D. Yang menguli london2 ni kelmarin tau. Hari kerja topping ajer, itupun dah lenguh berdiri. Dah malas dah ni. Ikutkan hati, tak larat nak post. Tapi, sebab nak buat catatan. Moga2 lenkali nak buat, bole rujuk. Maklumlah, biskut setaun SEKALI. hahaha.. Terima kasih banyak2 buat teman2 yang buat Ucapan Hari Raya dan yang masih ingat pada saya. Saya masih mereka2 ayat yang sesuai. Jap2 lagi nak buat ucapanla...ngeee... Cuti kali ni agak lama. Alhamdulillah, dapat seminggu. Kira oklah ek.. (Termimpi2 tok guru mengaji yg lumpuh kena strok kat kampung. Dlm mimpi tu..siap suh saya balik, ngajar ngaji kat kmpg.. hurm...) Terima kasih kepada kak hanieliza yang share resipi ni. Mohon halalkan resipi ya kak.. :)


BISKUT ALMOND LONDON
Sumber: Chef Hanieliza FP
Hasil 1 adunan : anggaran 100 pcs.

Bahan – bahan
250 gm mentega
1 cawan gula kastor
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
3 cawan tepung gandum .........]
1/2 cawan tepung jagung ........]
1/2 cawan tepung naik sendiri...] ayak semua
1 s/k emplex [optional] ]

Badam yang sudah dibakar - (NURINDAH: Belilah anggaran 125gm untuk satu adunan)
Coklat masakan - cairkan cara double boiling. (NURINDAH: Belilah anggaran 700-750gm utk satu adunan. Saya guna jenis couverture.)

Cara membuatnya
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.
3. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
5. Bubuh badam di tengah - tengah dan buatkan bentuk bujur.
6. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .
7. Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair.
8. Sejukkan dahulu baru disimpan.

NOTA NURINDAH:
1. Double boil = Cara saya, didihkan air separuh periuk dulu. Perlahankan api dapur. Baru double boil coklat dengan api dapur perlahan sehingga cair. Saya guna coklat couverture.
 2.Coklat yang dicairkan = Pastikan coklat bar bersuhu bilik. Cara untuk kilatkan coklat ialah menambah 1 sdm minyak masak. Ini dlm bajet saya la. Chegu kelas buat donut yang ajar. Coklat cair yang berjaya ialah coklat yang ringan bila diangkat. Cair dan likat turun dr sudip. Bila kita celup biskut, ia senang dicelup dan licin permukaan biskut tu. Kalu rasa berat, atau kental.. sure ada masalah tu.
3. Jangan lupa cup kecik, lonjongkan cup tu siap2. Juga kertas lapik/ doily paper.
4. Saya guna sudu kecik jer bila mengangkat coklat. Maklumlah, takde pengepit kecil...


( HARI 1 - MENGULI ALMOND LONDON )


Ini la rupa almond london  yang kita makan, dalam salutan coklat yang mewah tu. :D


Adunan almond london. Dan siap digentel, masuk biji almond. Almond tu kena sangai dulu..


Versi sebelum dan selepas bakar. Gemuk dempol.. hihihi..


( HARI 2 - MENYALUT DAN MENGHIAS )


Ini la cara saya cairkan coklat bar. Double boil. Cara saya, didihkan air separuh periuk dulu. Perlahankan api dapur. Baru double boil coklat dengan api dapur perlahan sehingga cair. Saya guna coklat couverture. Bajet 1500gm untuk 2 adunan.


Coklat yang dicairkan. Pastikan coklat bar bersuhu bilik. Cara untuk kilatkan coklat ialah menambah 1 sdm minyak masak. Ini dlm bajet saya la. Chegu kelas buat donut yang ajar. Coklat cair yang berjaya ialah coklat yang ringan bila diangkat. Cair dan likat turun dr sudip. Bila kita celup biskut, ia senang dicelup dan licin permukaan biskut tu. Kalu rasa berat, atau kental.. sure ada masalah tu...


Pastikan cup kecik2 semua dah dibuka.


Untuk letak almond ni, semua cawan kertas dibuka sehingga jadi lonjong. Kan almond london tu lonjong.. ngee..


Inilah rupa biskut yang sesidah dicelup. Yang menjadi ialah... yang licin dan berkilat permukaan coklatnya...  Er... bagi saya la.. hahaha...


Er.... almond taburan tu angus2 sebab saya sangai dulu. Tak berani nak tabur gitu jer, sebab saya mudah kembung perut. Pastikan salutan coklat betul2 kering, baru masukkan dalam balang. Maknanya, bila sentuh, tak melekat coklat kat tangan...


Dulang london yang menunggu untuk dikeringkan. Ngeee..


Jangan lupa kertas lapik ni, atau doily paper yang lawa kat bakery tu pun boleh.

Dah siap packing... Alhamdulillah

2 comments:

Noorma Ismail said...

rajinnya dik wat sekut raya..banyak lak tu, sume berasaskan coklat.. kalo wat open house jangan lupa jemput akak yer..tingin beno nk rasa sekut2 tu sume...hehe

indahhouse said...

Salam kak Noorma,

yalah kak.. saya pun tak perasan 90% semuanya cekelat. kihkih. abisla gigi saya.. hahaha.

Open house kak? malu saya. :D..rumah kecit jer, sewa. tak penah buat open house. tapi suka nengok org buat open house. mr hubby cakap, kalu rumah sewa tak yah buat open house. kami run to banting esok kak.. :) Selamat hari raya.. :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────