Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, September 30, 2010

Done.... Alhamdulillah

Salam sejahtera, 21 Syawal 1431H.
30 Sept, birthday adik Nura, anak ke lima. Happy Birthday adikku sayang...

Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan Allah. Saya akhirnya berjaya juga menghias sedikit ruang tamu, dgn mengalih susun atur perabot, alas meja, menyusun balang kuih dan akhirnya barulah menyediakn sedikit hidangan.


My hubby berjaya carikan alas meja makan yg cantik. Pandai Mr hubby pilih. Tikar buluh dekat sofa tu RM 45.00 jer . Beli kat GM Klang. Alang2 rumah dah berhias skit ni, baru rasa feel beraya. Alhamdulillah...


Idea menu malam tadi datang tiba2 jer. Pukul 6.30pm, barulah saya dapat idea apa nak dibuat dgn ayam beku yang telah dicairkan. Akhirnya, menu jamuan utk keluarga kawan2, juga officemate my hubby malam tadi ialah Ayam Bakar ala Kenny Rogers dan Kentang goreng. Sosnya pula, sos thousand island beserta sos cili thai. Air teh O, dan air laici bersoda. Jangan tanya sayur ya, tak sempat nak beli. ;)

Syukur, dalam masa singkat membuat, ayam bakar tu terasa rempahnya, dan rasanya sedang2.. tak masin atau tawar sgt. Kawan2 my hubby datang pukul 10.00 pm, jadi sempatlah 2 jam dihabiskan utk membakar ketul2 ayam tu. Air Laici bersoda pula atas keinginan my hubby. Akhirnya itulah yang bertambah2 mereka minum. Katanya sedap ada laici. Teh Ceylon yg dihidangkan tak luak. Tapi tak apalah.Sekurang2 saya tau apa taste keluarga abang Shahris dan abang Hanazli. Mereka teman2 rapat jer. Sebab itulah saya dan suami tak ralat sangat kalu hidangan sempoi2 jer.. :D Terima kasih sudi menziarah pondok usang kami.

Oh! Tak lupa ucapan terima kasih buat Che Mid atas resipi ayam kenny rogers tu. Sedap.... ada yg puji resipi che mid ni. :) Saya buat guna sos lada hitam, campur lada hitam tumbuk n kicap pekat skit. Resipi kat sini ya...



AYAM BAKAR ALA KENNY ROGERS
Aik? Mana hidangan? Oh... ini ayam baru lepas masak, belum touch-up apa lagi. Masa nak ambik gambar ayam yang siap touch-up, bateri Canon dah kong... huhu. Bila charge, tiba2 charger meletup pulak. Alahai... maknanya, tiadala tayangan menu saya buat masa ni dan seketika.


Inila dapur Open-air saya....Dengan Ikhlas saya buat tayangan ni.  Rasa nak menangis bila tengok dapur ni... huhu... Untuk tak bagi sesak, sometimes saya sorokkan jer barang2 kat atas kitchen cabinet tu. Tapi, still akan nampak sesak juga. Dan tercari2 bila nak guna alatan letrik. Memang kena jaga betul2.

Nampak peti ais saya tu? Fenin jugak nak muat sayur mayur utk seminggu. And, pintu kat sebelah kiri........ Itulah Pintu Masuk Rumah.  Memang rasa nak menangis kalu lepas masak banyak2 atau buat sambal tumis.  Habis merecik2 sekeliling... Memang penat nak bersihkan.
 Nanti kalu ada yg tersinggah ke rumah saya, janganlah terkejut ngan dapur saya, ya....  ;-)



7 comments:

lemongrass said...

Salam Indah,
Apa khabar? Dah guna pinggan mangkuk Corelle tu? MIL suka tak dgn pinggan mangkuk Corelle dia?
Kalau kat rumah I ni pun, klu masak sambal tumis, memang kena bukak segala tingkap n pintu so bau dia tak terkumpul dlm rumah aje.
Memang pening kepala kan fikir mcm mana nak susun barang2 kat dapur utk bagi nampak sedap mata memandang :-)

Ummi Humaira said...

salam nurindah....

makanan yg dihidangkan tu mesti enak sekali,maklum ler hasil dr air tangan tukang masak yg pro...he he he jgn marah

apa2 jenis rumah n besar ke kecik ke saiz nya , yg penting isi dlm rumah nya tu bahagia kaaaaaaan, kalu rumah sebesar padang bola pun, penghuninya porak peranda , tak guna juga...

Nina Suria said...

Salam Aidilfitri(masih sempat kan?)
Dah lama kakmOn tak ziarah kemari. Walau dapur ngan bilik tamu berkongsi ruang, takpa. Yang penting keselesaan dan kasih sayang keluarga di dalam rumah itu. Moga DIA sentiasa memberi barakah ke dalam rumahtangga mu :)

maaf zahir dan batin

Deliah's Deli said...

salam nur...rmh comel senang kemas n blh gak tunjuk skill memasak *wink *wink...mcm bw kapal terbang suis bkn main bnyk tapi yg pnting semua kena mudah capai :))

Peri PiA said...

Salam :)

kemas nya rumah,dapur comel tersusun jer..kagum :)

ijan said...

Salam Nur,
Cantik rumah Nur ni... kemas je berhias. Dapur open air macam tu pun takpe. cuma bab kena sental dinding kalau terpercik tu yang leceh kan. kalau tak open air pun jenuh juga Nur. hehe... :)

indahhouse said...

Salam kak LG, pinggan corelle belum rasmi lagi kak. 4 ketul pinggan makan jer, tak cukup lg nak buat jamuan. hihihi. Oh, MIL beli kuali Tefal. Kuali Tefal best kan? Tak yah letak minyak byk dan senang nak basuh. ;) Itulah, kak. Pernah saya nampak jiran buat kitchen bar. Teringin nak tutup bahagian dapur tu. :D

Salam kak Ummi, Alhamdulillah, kak, resipi dah penah try, jadi lebih senang bila membuatnya. Oh, bagi saya rumah kami ni dah besar, jenuh nak ngemas.. hihi. Cuma bab dapur tu jer selalu diintai2 orang. :D

Salam kak Mon, Terima kasih kak sudi ke mari. Saya pun dah jrg blogwalking. Ada masalah skit. Insya Allah, akan ada kelapangan. Amin atas doamu, kak. Moga dimakbulkan Allah dan Rahmat ke atas kak Mon juga. :)

Salam Deliah, :D betul3x.... haha. macam suis kapal terbang. ;)

Salam peri pia, trima kasih dik. yang mana mampu terbuat jer. ;)

Salam Ijan, hihi. Memang bab menyental mmg penat. Saya tak kisah ruang open-air camtu, cuma segan dgn suami dan tetamu yg bertandang. Maklumlah, dapur yg brselerak dekat pintu masuk rumah. hahaha..

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────