Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Monday, September 27, 2010

Want to share my happiness...

Salam sejahtera. Tiada apa yg menarik, except, my new rice cooker,  and my corelle. :D. Dalam hati risau2 juga ttg my hubby. kawasan kilang ada masalah skit. Ada tanah runtuh dah 3 hari. Saya pun selalu pesan hubby supaya hati2 bila melalui jalan tanah runtuh tu.

Saya post, bukan sbb boring. Mencari balik semangat saya. Kot ada yang boring, hop2 la ke blog teman2 lain yg rajin memasak. Tak apa, tiada paksaan. :D

My hubby juga dah izinkan saya balik kampung weekend ini utk lihat prkembangan adik. Alhamdulillah. Bukan duit yg adik saya minta. Sebab dia sudah ada elaun dan simpanan. Cuma, kasih-sayang dan perhatian. Siapalah saya utk membantu. Cuma dgn kasih-sayang saya jer mampu memberi semangat utknya.
Qanaah dan ikhlas amat penting dalam hal ni. Kena buang jauh2 sifat mengharap balasan. Harapan saya, ialah pahala di sisi Allah. Moga Allah prmudahkan jalan hidup kami berdua, berkat dari membantu keluarga, tidak kira keluarga Suami, ataupun keluarga sendiri. Takpela kalu ada yg cakap saya membodek bila tolong MIL di dapur. Trhiris rasa. Tapi, Allah cerahkan hidup saya sehingga saya mampu memasak dgn lebih baik, berkat kasih-sayang MIL di DAPUR. Keyakinan diri sbg isteri jg bertambah. :D

Oh! Ya, di bawah ni,ada gambar hadiah birthday, dan sebagainya. Kalu sudi, lihatlah. Saya post hanya untuk kenangan...


My present. Dari Thaqif. Khas dari Aust. Terima kasih, dik...

Bole tulis resipi kat sini... :D

Birthday present. Jangan gelak a... mr hubby jenis rambo punya. Tak main bagi bunga. haha.. Terima kasih bang.. Dah lama nak rice cooker baru ni. Maka, dah ada dua periuk nasi saya. Best! Isteri mana yg menolak dapat barang letrik baru,kan? kalu bole semua nak ganti baru. Huish.. tamak tul saya ni. :D.

Comel kan? Yang kecik, ssuai utk kami. Cuma rugi skit, sbb kami masih ada point Smiles, juga kupon parkson. Tak perlu guna duit sebenarnya, bole jimat. Belum rasmi lagi periuk tu. Moga Allah murahkan lagi rezki suamiku. :D

Teh Ahmad London. Inila teh yang my hubby sibuk minum kelmarin. Katanya jadi ubat. Sebab tu badannya seram sejuk jer. Angin tu. Tapi takpela, dia nak cuba keberkesanan teh ni. Ada macam2, darjeeling, jasmine. Bole tengok kat sini juga: http://www.ahmadtea.com/our_products/speciality_black/teabags/

Ear Grey Tea. Sesuai utk mengurangkan demam, tekanan.

Ini ubat tambahan kami. Baru cuba. Keluaran Hiraq dan GNC. Saya lebih prefer makanan tambahan dr ubat. Takut sebenarnya. Macam2 effect dan semua produk kata bagus. Saya pilih yg sedrhana.

Akhirnya.... My Corelle. :D . Alhamdulillah, sampai juga. Semuanya elok, dan macam dlm gambar tu. Walau sampai lepas raya, sbb penghantaran by kontena tak dapat dijangka. Syukur, kak n pun dah dapat corellenya. Jenis pinggan pun yang warranty 3 taun, break and chip resistant. Cuma jangan guna atas api la. Menumpang rezeki orang yg dpt gi Australia, syukur sangat dah.

My hubby suruh test. Campak jer... pecah tak? huhu... No.....! walaupun tau takkan pecah. :D

Cawan tu stoneware. memang skali ngan pinggan corelle. Mug ni, takde warranty. Memang akan pecah.

Pinggan corelle. Made in USA. Original.


Bihun goreng yang hancuss dgn sayur taugeh. Udang besar sbg penarik selera.

First time merasa Indocafe perasa capuccino. Ada cop halal dari majlis ugama Indonesia. Paket free dalam paket besar Indo cafe. Sedap dan berbaloi.

Ayam drummet ayamas pembantu di kala trdesak. Sedap dan menjilat jari. :)

Kasut baru? Tak mahal sangat. RM 35.00. Ganti sandal yang dah rosak.Takut kena gi open house.  Cantik pada saya dan mr hubby. Beli kat Grand union jer. Kalu kak fzi pergi grand union, mesti jumpa kasut yg sebijik macam ni. haha...

Oh! Ya, dapat kupon RM 5 bila beli kasut RM30  ke atas...

Beli kali kedua, sandal RM6.90 2 pasang. Memang perlu tu. Dapatla harga RM 8.80 lepas tolak voucher. Jimat, kan?

10 comments:

hana said...

wahhh tumpang hepi ngan adiah nur.. best2! syokkkk... jaga diri lek lok yer nur... untung adik dpt kakak baik macam nur.. kim salam adik mudah2an betambah sihat.. juga utk ur hubby..

kakchik said...

assalamualaikum nur. happy belated b'day. semoga nur dan suami bertambah-tambah bahagia. biarkan apa org nak kata nur, MIL pun mak kita juga. kakchik pun pernah dilaser oleh biras tapi MIL kakchik sangatlah cool dan understanding. tak rugi kita baik dgn MIL kita. bahagia kakchik rasa kalau kakchik ni jadi adik nur.

Deliah's Deli said...

salam nur...bestnyer dpt hadiah mcm2 :))) smg bahagia sll...jaga diri ya :)

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Nur, wahhh mesti tersenyum lebar dpt hadiah2 tuh kan! Congratz! :D

U r not only a sweet wife but a kind sister too! U r right, Ur sister now needs lots attention and care from U!

U take care too! ;)

HomeKreation said...

Salam Indah,
Wah, macam2 rezki... along tumpang seronok & senyum. Bagus apa kalau ya pun kita nak bodek MIL, kan wajib kita buat baik & ambil hati kedua org tua kita & suami. Along puji sikap Indah tu... stay cool.

JC said...

Happy belated b'day dear....bestnya dpt rice cooker baru....akak pun bru jer beli rice cooker bru sebab yg ada tu pun kecik jek..nk msk open house payah sikit.....cantik set correll tu...take care dear

JC said...

Happy belated b'day dear....bestnya dpt rice cooker baru....akak pun bru jer beli rice cooker bru sebab yg ada tu pun kecik jek..nk msk open house payah sikit.....cantik set correll tu...take care dear

fzi said...

Salam nur...
Hepi belated befday...moga nur sentiasa bahagia...aminn

Woah banyak nya barang2 kat atas tu nur... rasa cam masuk kedai lak...hihi... wah corelle cantik bunga dia, tentu mahal tuh!

... yang paling akak terpesona, tengok seliper yang nur beli kat bawah sekali tu...nak cari gak le... dah siap2 promote kat anak2 pompuan yang berdua tuh 'mama nak belanja sliper satu sorang!' hehe

..kasut tu pun cantik, nnt akak gi intai kat grand ek... :))

Peri PiA said...

Salam ziarah

saya penah minum cuppucino indocafe,sedap ;)

indahhouse said...

Salam kak Hana, Tima kacih kak. Insya Allah saya sampaikan salam. Peluk cium juga buat darwish yg dtg skali ni. :D

Salam kak Chik. Trima kasih. :)
Ya kak. Kita ngan mertua dah muhrim shg akhir hayat. jadi, kenalah layani macam ibubapa sendiri. Mmg tak rugi dalam berkasih-sayang. Syukur, kak. Adik saya ada kakak. Saya kena ambil berat.

Salam Deliah,
Hadiah bajet tu. Alhamdulillah. ;) Mr Hubby sanggup brsusah utk saya. Kita sbg wife musti hargai. :)

Hi kak Love,
A..a.. masih lagi senyum lebar ni. Insya Allah, saya buat yg termampu. Dekat2 bole tgok slalu. Tapi dah jauh ni, kena buat cara lain spy dia berasa disayangi.

Salam kak Roz,
Memang wajib kak. Stay cool too. :D

Salam kak JC,
Terima kasih kak. Oh.. kita sama2 dpt rice cooker baru ek. :D Corelle tu adik ipar tulun belikan. kalu nak beli sendiri kat sini mmg tak mampu. hihi..

Salam kak Fzi,
Terima kasih atas doa kak.
Macam kedai ya kak.. saya pun rasa camtu. hikhik..
Corelle tu dapat murah je, tumpang adik yg gi australia aritu.
Selipar? haha... banyak selipar camtu kat grand. Uit... nak beli kasut sama ya kak? haha.. beli wane itam tau, jangan coklat. hihihihi..

Salam Peri,
Memang sedap! Berbuih2 tu pun, tak musykil. Sebab ada cop halal majlis ugama islam.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────