Selamat malam... layu jer rasa ni. Gas habis. Hubby pula kerja sampai malam. Nak tak nak kena tunggu dia balik. Sekarang mr hubby dah ondaway balik dah. Kesian dia, kena brkejar pergi kedai nak tukar tong Gas dan belikan lengkuas. Bini dia nak makan ikan patin. Tak mo gi pasar malam pulak tu. Ada pasar malam hari Rabu, actually. Tapi, bahan-bahan dah siap dah.... tunggu api keluar je dr dapur tu. Insya Allah, sebelum pukul 11pm, saya siap masak. Doakan saja ya, kedai gas tak tutup lagi. Perut tengah keriut-keriut nak makan nasi nih. Dah pesan mr hubby, belikan roti, buat persediaan... hehehe..
Ini menu kelmarin. First time, saya rasa keJawaan pula. eheh.. menu yang lain.. susah nak cari yg ada nama 'jawa' kan? . Hubby cakap, macam yang dalam nasi bungkus tu.. 'nasi ambeng'. Sambal ni sepatutnya mewah dgn rasa lemak, isi udang dan pedal. Tapi saya pula buat kering, skip santan. Saje nak merasa. Resipi ni, dah ramai try. kak Hana, Ros. Terima kasih buat kak waheedeana. Mohon halal resipi utk share kat sini.
Sambal goreng jawa. Mengikut resipi asal, diletak santan, tapi versi saya tak letak.. Saya punya version merah, kan? Pedas, terlebih cili kot. eheheh..
Resipi: Kak waheedeana77
Olahan nurindah: saya skip santan, pedal, fucuk, isi udang tu. Cili guna cili kisar, udang kering tumbuk je dan saya tambah kiub maggi sedikit.
Bahan2nya:-
2 keping tempe - dihiris n digoreng
2 keping tauhu - dihiris dadu n digoreng
2 biji kentang - dihiris n digoreng
tauhu kering n suun ( ikut suka nk bnyk mana ) - direndam n digunting - 1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
5 tangkai lada kering, segenggam udang kering, 1 inci halia n lengkuas - di kisar
(nurindah: saya guna cili kisar, udang kering saya tumbuk je)
2 biji lada merah n hijau - dihiris -
1/2 cawan isi udang -
hati ayam n pedal - dihiris n digoreng -
1/2 cawan kicap pekat manis - yg nih ikut suka kalo nk gelapkan sambal, biasa sambal org jawa ireng2... ekeke
1/2 cawan santan pekat
garam n gula secukup rasa n jika perlu
Cara2nya:-
1. Tumiskan bhn kisar sebentar n masukkan udang kacau.
2. Masukkan kicap, gaul rata n kemudian masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dulu td bersama bwng besar, putih, tauhu kering n suun, kacau lg sehingga semua bhn2 bergaul rata.
3. Akhir sekali masukkan santan pekat, kacau sebentar hingga rata n akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.
saya sgt suka sambal jawa nie.. kalu time x selera makan mmg sedap je meratah.. ekeke.. saya buat pon x boh santan... sedap nie kalu buat pedas2 skit..
ReplyDeletesalam, musim orang kawin dah mula.. tentu ramai yang teringatkan sambal goreng jawa makan dengan nasi minyak.. ya Allah sedapnya..
ReplyDeleteSalam kak azura,
ReplyDeletehehe.. saya pun baru nak try. suka yg manis-manis skit.
Samlam che mid,
ReplyDeletewah.. memang sedap tu. kalu ada siap dgn pedal, udangnya, mesti saangat sedap.
Saya anak jawa pon jarang masak sambal goreng ni..
ReplyDeleteterliur la tgk sambal goreng indah ni...nak sikit...(tak malu kan)
hahaha... mbah indah!!!... dah pandai wat menu jawanese ora iso ngomong jowo x???... kompon pening pale ek baca ayat tu... haha... means dh pandai wat menu jawa pandai x cakap jawa gak... haha... tengs... dh lama akak x wat, malass!!!.. haha
ReplyDeleteSalam kak nieza,
ReplyDeletehehe.. saya kna blaja style jawa ni.. for hubby. kihkih
Salam kak anawahid,
ReplyDeletehahaha. ora iso.. huhu. masih dlm proses, maceh ya kak. atas resipinya. :))