Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, May 25, 2011

Sambal Goreng Jawa

Salam sejahtera,

Selamat malam... layu jer rasa ni. Gas habis.  Hubby pula kerja sampai malam. Nak tak nak kena tunggu dia balik. Sekarang mr hubby dah ondaway balik dah. Kesian dia, kena brkejar pergi kedai nak tukar tong Gas dan belikan lengkuas. Bini dia nak makan ikan patin. Tak mo gi pasar malam pulak tu. Ada pasar malam hari Rabu, actually.  Tapi, bahan-bahan dah siap dah.... tunggu api keluar je dr dapur tu. Insya Allah, sebelum pukul 11pm, saya siap masak. Doakan saja ya, kedai  gas tak tutup lagi. Perut tengah keriut-keriut nak makan nasi nih. Dah pesan mr hubby, belikan roti, buat persediaan... hehehe..

Ini menu kelmarin. First time, saya rasa keJawaan pula. eheh.. menu yang lain.. susah nak cari yg ada nama 'jawa' kan? . Hubby cakap, macam yang dalam nasi bungkus tu..  'nasi  ambeng'.  Sambal ni sepatutnya mewah dgn  rasa lemak, isi udang dan pedal. Tapi saya pula buat kering, skip santan. Saje nak merasa. Resipi ni, dah ramai try. kak Hana, Ros. Terima kasih buat kak waheedeana. Mohon halal resipi utk share kat sini.


Sambal goreng jawa. Mengikut resipi asal, diletak santan, tapi versi saya tak letak.. Saya punya version merah, kan? Pedas, terlebih cili kot. eheheh..


SAMBAL GORENG JAWA
Resipi: Kak waheedeana77

Olahan nurindah:  saya skip santan, pedal, fucuk, isi udang tu. Cili guna cili kisar, udang kering tumbuk je dan saya tambah kiub maggi sedikit.

Bahan2nya:-
2 keping tempe - dihiris n digoreng
2 keping tauhu - dihiris dadu n digoreng
2 biji kentang - dihiris n digoreng
tauhu kering n suun ( ikut suka nk bnyk mana ) - direndam n digunting  - 1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
5 tangkai lada kering, segenggam udang kering, 1 inci halia n lengkuas - di kisar 
(nurindah: saya guna cili kisar, udang kering saya tumbuk je)
2 biji lada merah n hijau - dihiris   -
1/2 cawan isi udang  - 
hati ayam n pedal - dihiris n digoreng -
1/2 cawan kicap pekat manis - yg nih ikut suka kalo nk gelapkan sambal, biasa sambal org jawa ireng2... ekeke
1/2 cawan santan pekat 
garam n gula secukup rasa n jika perlu


Cara2nya:-
1. Tumiskan bhn kisar sebentar n masukkan udang kacau.
2. Masukkan kicap, gaul rata n kemudian masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dulu td bersama bwng besar, putih, tauhu kering n suun, kacau lg sehingga semua bhn2 bergaul rata.
3. Akhir sekali masukkan santan pekat, kacau sebentar hingga rata n akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.




8 comments:

::Azura Rahman:: said...

saya sgt suka sambal jawa nie.. kalu time x selera makan mmg sedap je meratah.. ekeke.. saya buat pon x boh santan... sedap nie kalu buat pedas2 skit..

Che Mid said...

salam, musim orang kawin dah mula.. tentu ramai yang teringatkan sambal goreng jawa makan dengan nasi minyak.. ya Allah sedapnya..

indahhouse said...

Salam kak azura,
hehe.. saya pun baru nak try. suka yg manis-manis skit.

indahhouse said...

Samlam che mid,
wah.. memang sedap tu. kalu ada siap dgn pedal, udangnya, mesti saangat sedap.

NiezaMan said...

Saya anak jawa pon jarang masak sambal goreng ni..
terliur la tgk sambal goreng indah ni...nak sikit...(tak malu kan)

Anawahid said...

hahaha... mbah indah!!!... dah pandai wat menu jawanese ora iso ngomong jowo x???... kompon pening pale ek baca ayat tu... haha... means dh pandai wat menu jawa pandai x cakap jawa gak... haha... tengs... dh lama akak x wat, malass!!!.. haha

indahhouse said...

Salam kak nieza,
hehe.. saya kna blaja style jawa ni.. for hubby. kihkih

indahhouse said...

Salam kak anawahid,
hahaha. ora iso.. huhu. masih dlm proses, maceh ya kak. atas resipinya. :))

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────