Paratha roll atau roti paratha segera gulung. Satu keping roti paratha segera yang dimasak kosong, dan ada pencicah, memang tak cukup utk makan seorang. Tetapi kalu dibuat macam ni, 2 keping dah cukup untuk makan 3 orang dewasa, 4-5 kanak-kanak. Kenyang. Jimat, kan?
Dimasak dgn majerin, kerangupannya lagi terserlah. Dari kelmarin, terbayang-bayang paratha roll ni bila lihat ada satu blog yang saya BW buat paratha roll. Malam tadi pula, buat Spagetti Bolognese, sedap.... cuma kehabisan spagetti. Ada balance sos bolognese dalam beberapa sudu makan. Jadi, pagi ni, bermula operasi paratha gulung ni, campurkan dgn bahan yang ada. Tidak membazir..
Tapi satu jer, saya tak sempat nak buat kuah kari. Jadi, pencicahnya takde. Tapi sebab dalam adunan telur tu ada daging kisar, dan ,paratha ni dimakan panas-panas, kehilangan kuah itu tidak terasa sangat. hehe...
PARATHA ROLL 2
Olahan: mysweetlife-nurindah.blogspot
Olahan: mysweetlife-nurindah.blogspot
2 keping roti paratha segera perasa Onion (jenama kawan)
2 biji telur
3 sdm balance sos bolognese (ada daging dan sayur)
Cara:
1. Panaskan non stick pan api kecil.
2. Guna majerin utk masak roti paratha. Lebih rangup dan wangi.
3. Setelah semua roti masak, ketepikan.
4. Telur dikacau bersama sos bolognese tadi.
5. Panaskan non stick pan, tuang sedikit minyak.
6. Masukkan separuh adunan telur, biarkan mendadar.
7. Bila telur separuh masak di atasnya, letakkan roti paratha di atasnya.
8.Biar hingga telur benar-benar masak, baru angkat.
9. Gulung roti paratha tadi. Sesuai dimakan dengan kuah kari.
Step bergambar ada di sini
assalam indah... kreatifnya best nmpk roti pratha gulung ni..x cicah pun dh best tu
ReplyDeleteSalam kak rosaliza,
ReplyDeleteWaalaikum salam kak. hehe.. kalu dicicah laagi umph, kak. rasa mcm ala murtabak lak. hihi..
salam indah - macam2 tau tau je akak teringin buat karipap.. kalau indah berkurun akak beribu tahun kut tak buat karipap..
ReplyDelete