Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, May 10, 2011

Terpikat tudung rose

Salam sejahtera,

Kami lakukannya secara part time. Tak dapat buat secara full time kerana saya tidak berkereta. Susah nak keluar sana ke mari. Cuma logiknya, post office terlalu dekat dgn tempat operasi kami. :))

I'm the manager. Mr hubby the boss. Saya mengurus, hubby yang mengomen dan buat keputusan. Jumaat lalu, kami perbaharui sijil SSM kami. Sepanjang ini, banyak bisnes yang jadi, banyak juga yang gagal. Yang paling mengurangkan kerugian ialah konsep kami pada awal berniaga ialah Konsep Pre-Order. Bila dah ada duit lebih, barulah kami beli stok sprt skarang ini.

Ok, tutup bab tu.

Sekali dalam sebulan, kami akan ke KL untuk ke National Library. Trust me, di sana ada banyak buku berbahasa Inggeris yang berkualiti. Terutama buku masakan.

Anabel Karmel, penulis yang banyak fokus kepada menu untuk kanak-kanak.Setiap page memang menarik hati. So tempting.

Once a month too, kami balik kampung yg jaraknya 2 jam dari tmpt tinggal kami. Kadang-kadang singgah KL juga.

Dan saya tersangkut dgn tudung-tudung yang menarik di jalan TAR, berhampiran Sogo.

Dan saya baru saja menjelajah di situ. Padahal dah berkali-kali singgah Sogo. Saya mana la kenal bandar.  Mr hubby la yang suka bawa saya 'window shopping'. Selalu sale handbag dan pakaian kat Sogo memang menarik.

Walaupun yang saya beli around RM50 after discount sahaja. Hubby punya la baik hati promot yg ratus. Katanya, beli 5 tahun sekali dahla. Aiseh, bang. Pompuan suka tukar design la. Murah skit takpe. Ihiks...

 Er... jalan TAR tu dekat je ngan Sogo... rupa-rupanya. hahahaha.... Memang pusat memborong kain dan tudung kat situ. Harga Retail sama jer ngan kedai kat kawasan rumah kita. Cuma boleh tawar-menawar lagi. Sebab mereka orang kedua iaitu Pemborong.

Aiseh.. cerita ni untuk BUKAN ORANG  KL macam SAYA . :D. Yang dah terer kat situ jangan nak gelak.

Sorry, tak dapat letak gambar tudung sebab rata-ratanya hak milik orang, blogshop. takut kena saman. ;)

Boleh tawar-menawar. Boleh juga membeli sekodi/20 pcs dgn harga borong.  Harganya, berbeza bagi setiap kedai. Saya tak boleh tentukan harganya. Boleh saja  sediakan bajet mengikut harga pasaran, datang ke jalan TAR ini,  pilih sepuas hati .
Jangan lupa, kualiti kain, kualiti Jahitan adalah tidak sama. Jangan rembat saja, bila ada tudung murah.  Paling mudah, pakai saja tudung kesayangan anda yang boleh dijadikan tudung contoh untuk beli, tunjuk saja pada penjual tu. Macam ni ada? hehe...

Penjual?  Memang rata-rata penjualnya kebal dgn tawar menawar. Tinggi saja suaranya. Jangan terkejut lak. 'Saiko jer tu...'  Yang baik layanannya, er.. cik pon dan yang macam bangla/ mamak tu jer. Tapi jangan lekas terpikat. Kadang-kadang yang layanan 'kebal' dan 'dingin' tu, kerana kualiti kain, mereka amat jaga.

 Tips penting juga, memboronglah bersama Suami anda. As bodyguard. Bukan takut penjahat, tapi perempuan mudah sangat termakan pujukan. Lelaki pula, kalau pilih barang, sederet kedai kat situ, dia suka round dulu. :D

Tudung sekarang mahal?  Tips saya mudah saja. Beli saja tudung yang boleh dipadankan dgn 2-3 helai baju kita. Satu lagi, ada juga orang yang tak suka ada Baju kurung banyak-banyak. Jadi, setiap kali kenduri, asyik ulang baju yang sama. Eh.. eh... apa salahnya kalau atasnya tudung yang baru, kan? Tak perlulah beli satu set lengkap untuk badan kita. Jimat belanja.

Satu lagi, dah beli tudung, jangan lupa kerongsangnya. Kerongsang nak buat apa kalau dah pakai Tudung Instant? Aiseh, kenapa agaknya orang perempuan suka jahit manik dan labuci kat baju? :)))  Ciri kerongsang jua begitu. Menaikkan seri. Sebab tak semua tudung yang ada batu manik. Lagipun yg tiada batu manik, lagi murah harganya. 

Trust me, saya paling tak pandai pakai shawl atau tudung Syria, atau tudung leper tu. Semua nak jenis muncung.

Ha.... bagi yang nak buat persiapan untuk Hari Raya tahun ini.  Bolehlah ke jalan TAR, beli 1 jenis tudung sekodi, contohnya Syria, cukup 3 pcs sorang,  for all family. Nampak betul2 macam family Gathering gitu... hikhikhik..

Saya ada koleksi tudung ni. Alhamdulillah, pembantu kat kedai tu, pandai mengurat saya. hakhak. Adalah dalam setengah kodi saya beli buat test market kat Website kami. Insya Allah. Koleksi Tudung Bunga Rose timbul.

 Er.... sape tahu, tudung yang berenda-renda tu, memang kena ada bonggol  baru cantik pakainya ya?

Baru balik dari Banting.
Sharing is caring.


6 comments:

Ummi Humaira said...

salam nurIndah...

wah belum puasa lagi nie,he he he

akak paling malas gi KL ,bukannya apa2, anak2 yg lebihnya nk beli macam2.

indahhouse said...

Salam kak ummihumaira,
hehe.. plan..plan..
saya pun malas harung traffic jem kat KL, lebih2 bab nak cari parking. meskipun hubby yg drive. ;)

Wanieyra said...

tudung kat sini mmg melambak kat sini...ira pun kadang2 kelabu mata jadinya...

NiezaMan said...

Kalau p Jln TAR mmg la mata berpinau nak pilih yg mana..
pilih je yg mna sesuai dgn budget kita..

indahhouse said...

salam kak wanieyra,
hehe.. betul tu.

indahhouse said...

salam kak niezaman,
saya baru jelajah situ. agak2 nanti nak cuba 'jajah'. dgn kemampuan. ;)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────