Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, May 26, 2011

Asam pedas kelantan dan sambal godok Jawa Nza

Salam sejahtera, selamat pagi.

Alhamdulillah. Pagi ni segar je, kan? cuaca cantik jer. Malam tadi, sebab masak tu cuma tumis skit dan berkuah air. Jadi, around 20 minit dah masak. hehe. Mana taknya, asam pedas kelantan tu saya pasang api besar skit. Cuma fokus nak tumis tempe je.  "Eh.. cepatnya masak", kata mr hubby. Muka my hubby yang tadi serius je sebab kena tukar gas malam2, dah jadi berbunga balik. wuhaha.. Alhamdulillah.

Di bawah ni la, asam pedas style kelantan yang saya ambil dari rumah kak Nza. Sedap sungguh nampak gambarnya, saya pun teringin la.  Masa kat tesco, ambik sekor ikan patin. Murah pulak tu.  Cara resipi ni  pula lebih kurang masak tempoyak patin.  Mr hubby kata sedap... cuma dia tak nampak cili.  Garu kepala saya. Mmg problem kalu masak lauk yang cilinya dikisar ni. Lenkali kena tumbuk skit, bagi nampak kot. hehe...  tak larat dah malam tadi. Cili padi, saya oter skit, sebab mr hubby suka pedas.

Yang sambal tu, MIL ada buat kalu tak silap ada campur bilis. Sambal kak Nza ni, ada tempe dan ikan masin. Makan ngan nasi, best, jadi pencicah pun best. Sungguh sedap wo.. makan ngan ubi kayu rebus. Telan air liur seh. Mana ubi kayu nih? hehe...





ASAM PEDAS IKAN PATIN STYLE KELANTAN
Sumber: Kak NZA

Nota nurindah: asam pedas kelantan berbeza dari asam pedas lain. kalu rajin, bahannya boleh tumbuk lumat.

Resepi:
1 ekor ikan patin  (nurindah: saya guna kepala dan 3 keping isi. Ikan dilumur dan dibasuh dgn air limau kasturi)
asam keping (nurindah: saya guna 2 keping)
sedikit garam + serbuk perasa


Bahan A
3 hiris lengkuas
3 biji bawang merah
3 biji cili padi    (nurindah: cili padi ni, ikut citarasa)
sedikit kunyit  (nurindah: guna kunyit hidup)
Nota nurindah: Bleh tambah daun kesum - kalu ada


Cara:
Kisar semua Bahan A.
Masukkan semua bahan dalam periuk + air + masukkan ikan.
Masak kesemuanya hingga mendidih.
Hidangkan.

*bagi yg suka tempoyak boleh masukkan 1 senduk kecil tempoyak ke dalam masakkan ini.



SAMBAL GODOK JAWA
Sumber: Kak NZA

Nota nurindah: cara sambal godok ini tanpa santan, dipanggil juga sambal ikan kering dan tempe.

Resepinya:
BAHAN A
cili padi-lagi sedap kalu ada cili padi warna hijau.
 (nurindah: saya guna 4 cili padi tambah 1/2 sdm cili kisar secukup rasa. Boleh juga menggunakan cili padi semata, campur merah dan hijau. Ikut citarasa)
1 biji bwg besar
1 inci halia
2 ulas bwg putih
sedikit belacan - (nurindah: tak bubuh)
sedikit gula + sedikit garam
(kalu ikan dh masin xperlu letak garam)

BAHAN B
Ikan kering dipotong kecik-goreng
 (nurindah: saya guna 2 ekor ikan gelama, potong 6, buang kepala dan ekor)
1 keping tempe dipotong kecil-digoreng
asam keping ( kak Nza: kalu ada belimbing buluh lg sedap)

Cara:
Tumis bahan A dalam sedikit minyak panas.
Kacau hingga naik bau.
Masukkan bahan B.
Kacau sebati.
Siap untuk dimakan dgn ubi rebus.
Makan dengan nasi panas pun sedap....



Sayur bayam merah goreng

8 comments:

Kak Rosaliza said...

Assalam indah akk suka asam pedas kelantan..mmg berbeza ngan asam pds negeri lain kan....ada ala2 msk tmpoyak gitu...sedspnyas

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

festaim kRina dengar asam godok jawa tu..

Kalau makan dengan nasi panas mesti terangkat tu..

Nieza said...

Assalammualaikum Nur, apa khabar...lama akak tak singgah sini...sedap tgk menu masakan Nur tu..terliur dibuatnya tgk asam pedas kelantan tu..sedap hirup kuah tu..:)

KuNanGKuNanG said...

leh try ni..sy pn suka mskan klate...best..

dZana said...

assalamualaikum nurindah..sekali2 mkn menu jawa mmg best...

Deliah's Deli said...
This comment has been removed by the author.
Deliah's Deli said...

sambal godok..lama x mkn, sedap!!

indahhouse said...

saya jawab sekali harung ya :D

salam kak liza,
saya pun tak tau ni asam pedas kelantan. memang ala2 masak tempoyak. hehe..

salam kak niezaman, sedap menghirupnya kak... dipanaskan pagi esoknya. fuh.. lagi pekat dan menyelerakan!

salam kunang-kunang. hehe.. try la. kita cuba semua.

salam kak zana,
Sambal godok ni, menu jawa yg tak mengecewakan. Insya Allah..

Salam Del,
sambal2 gini, confirm sedap!

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────