Salam sejahtera. Malam tadi, kami skip nasi. Buat egg paratha roll ni utk makan malam, berkuah kari oter dr balance ayam msk badang. Saya rasa penat. Seb baik my hubby bukan jenis makan nasi setiap malam. Fiuh... hihi. Dulu, penah buat resipi ni, tetapi menggunakan tortilla. tortilla agak liat skit. Jadi, bila guna paratha, ia lebih lembut dan crunchy macam roti canai telur. Sedap dimakan begitu saja ;). Yum yum.... Alhamdulillah, kenyang... Terima kasih banyak2 buat kakak2 yang membuatkan saya terliur dan empunya resipi. hanya Allah dapat mmbalasnya. Izinkan saya share kat sini ya ;).

Saya copy dari rumah ika, ika pula ambil dr rumah kak hana.kak hana ambil dr rumah kak zai. Ini roti paratha tampal telur ya. Sgera, dan mengenyangkan! :D
EGG PARATHA ROLL
copy dari: ika, bangkok
Bahan-bahan
5 keping frozen plain paratha - jenama kawan@lain
5 biji telor - dipukul sedikit
sedikit daun bawang - hiris halus
1/2 biji bawang besar - dicincang halus
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
beberapa keping slice cheese -
Cara-Cara
1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4. Masak lebih kurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.
KUAH KARI OTER
Saya guna balance ayam masak badang tu. Bahan-bahannya ayam msk badang tu adalah bahan asas dlm kari. Jadi, saya cuma tambah 2 sdt serbuk kari ikan (utk mmberi kelainan rasa), isi ayam dipotong kecil, santan cair, air secukup utk kuah, garam dan cili padi diketuk, sayur berubi (kentang atau carrot dipotong kecil). Masak hingga sebati dan ayam empuk. Hidangkan dengan paratha gulung tadi.

Salam Indah,
ReplyDeleteIni masakan orang Iran nih..Roti paratha gulung ngan telur..
Makan macam tu jer diorang, sorang 1 gulung..hmm kenyang habis.
salam nur...kari cicah apa pun sodap-nak paratha 2 keping-uish,bnyknyer mkn :D
ReplyDeleteopppsss...nnti klu rajen sy update n3 ye-skrang musim2 malas...jln2 tgk n3 msk2 kt blog kwn2 je :)
ReplyDeletesalam kak sweetie,
ReplyDeleteoh, ya ke kak? makanan org iran ya? kira kami makan masakan org arab la. hihihi. makan gitu pun dah sedap kak. my hubby makan 2 gulung cecah kari. itupun nak tambah kuah lagi. cian dia. :D
salam deliah,
ReplyDeletekalu bole nak abeskan sepaket tu. tapi tak larat makan dah. haha
salam deliah,
ReplyDeletetakpe... deliah ni rajin blogwalkin. saya amat hargai. :D