Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, August 27, 2010

Ulangtahun pertama mysweetlife-nurindah

Salam sejahtera. Masa post entry ni, kami tgah bersiap2 utk keluar. My hubby ajak saya ke satu seminar. Balik malam, sbb habis seminar pukul 9.30pm. Nak masak pun dah tak sempat ni. Makanan tidak disediakan di seminar tu. Mungkin akan berbuka ringkas je. pastu dinner late night. Saya tak kisah temankan. My hubby pun kurang sihat. :)

Alhamdulillah, dgn izin Allah, ulangtahun blog ini yang pertama, jatuh pada hari nuzul Quran. 17 Ramadhan. Maknanya dah setahun saya berkenal-kenalan dengan teman-teman semua. Dan ingat lagi, pada beberapa hari itu, saya telah hop dari satu blog ke satu blog untuk mencari bloglist. :D Sungguh lucu.

Thursday, August 27, 2009, Our 6 days of Iftar Itu adalah entry saya yg kedua. Entry pertama, saya telah padamkan kerana mahu membina tema dlm pengisian blog ini. Iaitu, minat belajar memasak dan bertukar2 pengalaman family. :D

Akhir kata, Terima kasih buat teman-teman yang sudi bertanya khabar kami, sering berkunjung ke blog ini, yang sudi link, yang sudi follow, yang sudi mencari resipi, juga yang sudi blogwalking ke sini. Sesungguhnya, tiada kata secantik bahasa yang dapat saya ukirkan selain ucapan di bawah. Klik play untuk mainkan kad beranimasi. :D




TERIMA KASIH KERANA SUDI BERSAHABAT DAN BERSAMA KAMI SELAMA SETAHUN INI.
MOGA UKHUWWAH KITA BERKEKALAN DAN DIRAHMATI ALLAH






13 comments:

Ayu said...

Happy 1st Blogvasary to http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com, semuga lagi meriah blog nurindah ya...insyaallah.

kucingorengemok said...

selamat ulangtahun blog! :)

K.Nor said...

happy 1st anni buat sweetlife... moga makin unggul ya nur... :)

mas said...

selamat ulangtahun yang pertama untuk http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/ , moga bertambah unggul dan sukses yer indah....

kedaigambarkami said...

happy first blogniversary nur!

Catlina
(malas nak log out akaun kedai hihihi)

ijayuji said...

Salam indah, happy 1st blogvesary to sweetlife.blogspot semoga terus memberikan bhn2 yg menarik tuk dbaca! n jugak masak2 ehehe...

hana said...

salam nur... alhamdulillah dah setahun dah blog nur nih! tima kasih sudi kongsikan resepi2 dan juga info yg berguna wat kitaorg semua... moga dpt dikekalkan...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Indah,

pejam celik pejam celik; sekejap aje masa berlalu..

Yat Maria said...

Happy 1st bloggersary dear...dah setahun ...cepat jer ya..semoga berterusan hendaknya.. :)

ijan said...

Salam Nur,
Wah dah stahun berbolg ye.. happy birthday Mysweetlife-Nurindah :)
Semoga terus sukses!!!

indahhouse said...

Salam sejahtera buat kak Ayu curlybabe, KOG, Kak Nor secubitgaram, kak masduniaku, kak catlinafly, Ika arah, kak hanamemories, kak azrina0307, kak Yat maria, Ijan blogresipi, kak AM Seroja, kak Nuridah fiqah99, Jiya 14Sept,Mamasya, kak Noorma cendanakasih, kak Maz ilhamdapur, Ros jintanmanis, kak Mas, kak zana . Jutaan terima kasih atas ucapan tahniah. Terima kasih kerana menyerikan hari saya, terima kasih atas tunjuk ajar. I love you ALL...!

Deliah's Deli said...

salam nur...lama gak sy x on9...busy sgt3x...apapun slmt ulang tahun mysweetlife.....smga persahabatan berpanjangan...luv ya :)

indahhouse said...

Salam Deliah,
Takpe deliah. kita serupa. hihi.. trima kasih atas ucapan. Moga persahabtan berpanjangan. Amin...

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────