Popiah sebelum digoreng. Maafla yang dah goreng tak sempat snap. :D. Habiskan balance taugeh yg dah hampir layu. Sedap pulak ngunyah kulit popiah masa berbuka.

Inti popiah versi saya, guna sukatan tangan jeer
INTI POPIAH
3 genggam Taugeh - dibasuh, toskan.
1 genggam udang kering - direndam dgn air seketika, toskan. Lepas tu tumbuk biar hancur sikit.
1/2 biji Bawang besar saiz sederhana -dicincang
2 ulas Bawang putih -dicincang
2 biji Cili merah - dibuang biji, dicincang
Sedikit Minyak untuk menumis
1-1/2 kiub bilis maggi
CARA:
1. Tumis bawang putih, bawang besar, cili merah.
2. Masukkan udang kering tumbuk tadi. Biar udang masak.
3. Baru masukkan kiub bilis maggi dan taugeh.
4. Kacau rata sehingga taugeh sedikit layu.
5. Angkat dan sejukkan untuk digulung dalam kulit popiah.
Saya mencuba puding telur beroti kak rosaliza kelmarin. Tetapi saya masih tak pass lagi buat karamelnya.hihi. Sedap rasanya, manis lemak. Disejukkan dalam peti ais, sungguh menyegarkan tekak. Rasanya akan buat lagi. Terima kasih kak liza. ;)
Nasi lupa tayang, maaflah ya. Saya guna cara MIL, sebab dah selalu tolong MIL buat nasi ayam ni. Nasi ayam MIL selalu dapat pujian dari keluarga. Sukatan saya main agak jer, ikut rasa. Ayam tu hitam sangat sebab saya guna kicap pekat.
AIR REBUSAN AYAM : Ayam 1/4 atau 1/2 bahagian ayam direbus dgn halia ketuk/hiris hingga ayam empuk. Toskan ayam, tapis air rebusan.
NASI AYAM : tumis bawang putih,merah,(hiris) dgn majerin, baru masukkan beras dan air rebusan ayam, dan sedikit garam.
(NOTA NURINDAH: Malam tadi, saya lupa tumis bawang. Jadi, just topup majerin dalam periuk nasi. Saya guna beras siam AAA. Alhamdulillah, rasanya tak byk berubah)
AYAM : Ayam yang ditos tadi, masa panas2 lagi dituang kicap rata sehingga menyeluruh ayam. Guna penapis dan simpan air ayam berkicap dr ayam trsebut. Bole guna kicap masin/masin atau kicap pekat semata, atau campur2. Goreng hingga sedikit garing. Angkat. Toskan. Lepas tu, ketuk ayam tu hingga leper. Chop chop ayam tu. Siap!
(NOTA NURINDAH: Ini versi ayam kicap digoreng. Jgn goreng garing sbb ayam tu dah masak)
ULAM/SAYUR : Tomato hiris bulat, salad, timun. (er.. malam tadi takde timun, lupa beli ;)

Untuk Sup ayam ni, saya tak buat sup kosong, tapi buat sup betul2..sup ayam MIL. Guna bahagian leher, kepak, kaki, dipotong kecil.

SOS KICAP
Guna air lebihan ayam yang disapu kicap tadi. Tambah air sup dan kicap jika perlu.

Cili ni saya tak ingat camana, tapi buat ikut rasa:
SOS CILI NASI AYAM:
5-6 biji cili besar dibuang biji
5-6 biji cili padi
1 sdm sos tomato
1sdm sos cili
sedikit gula
secubit garam
2 ulas bawang putih
sikit air.
CARA: Kisar semua hingga hancur, guna blender kecil tu.

Salam NURINDAH, Wah hidangan yg enak utk berbuka sesuai untuk bulan ramadahan sbb tak pedas sgt.
ReplyDeleteSalam indah...karamel tu boleh di cuba lg....indah guna api yang kecil je. Bila gula dh cair semua...kacau kejap hingga kekuningan...pas tu angkat n ketepikan...puding ni jimat belanja heheh.Tq indah sudi cuba
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteNasi ayam sedap juga buat berbuka ya Indah. Cepat juga nak masaknya.
Popia Goreng pula, Kalau Kak Sweetie dah ada taugeh campur sikit ngan sayur campur (3+1) tu.
salam ramadhan nur...banyaknyer juadah bbuka n bnyk info ramadhan kat sini-suker!3x :) mil/fil nur dah ok,sihat? x balik banting weekend ni-puasa2 balik kampung best kan.. :)
ReplyDeletewah nur...mabeles btl nasi ayam MIL tu ye...nanti sesenang ingat nak mcuba lah...
ReplyDeletesalam kak azian,
ReplyDeletemenu yg sesuai utk berbuka,kan :)
salam kak liza,
ReplyDeleteya kak. saya ikut nasihat kak. :)
salam kak sweetie,
ReplyDeletecampur mix vege? gud idea kak. ms tu, saya cuma fikir nak abeskan taugeh :)
salam deliah,
ReplyDeleteInsya Allah untk kita kongsi. minggu tak balik, Insya Allah akan datang. Deliah, saya rindu besut la.. huhu
salam kak lenda,
ReplyDeleteNasi ayam tu saya cuba2 ikut cara MIL. Tapi guna beras AAA. Alhamdulillah, menjadi walaupun tak sesedap air tangan MIL :)