AYAM BADANG
Salam sejahtera. My hubby balik rumah kejap tadi. Sebab inform 2 jam lalu, sempatlah saya masak lunch. Alhamdulillah. Ayam tu dah potong siap malam tadi, cadang nak buat kari ayam. Tetapi, tekak takmo kuah kari pulak. Jadi, saya buat ayam badang... sbb kuahnya skit dan pekat. Yum yum.. . Oh! ya, sebab saya nak cepat, saya rebus ayam tu dulu dgn air paras ayam jer. Tutup periuk, dan rebus hingga ayam lembut dan kuah tinggal sikit. Perencahnya buat siap2 termasuk santan. Bila ayam masak, masukkan jer dalam kuah santan tu dan biar sebati dan kuah agak pekat. Siap untuk dihidangkan. ;) Resipi ada kat sini
SAYUR CAMPUR CENDAWAN ENOKI
Sayur ni, pakai potong jer. Kucai, carrot dan cendawan enoki 2 paket. Skali2 tukar cendawan pulak. Hum.. kami suka :). Tak kurang dr cendawan kembang tu. Sayur campur ni, saya tambah air, sbb nak ia berkuah.Kejap jer abis tu... tengok jer menu cendawan yang banyak dlm MENU kat atas. ;)

salam nur...sy dah TAK nak tgk blog nurindah lagi kalau nur x anta kueytiau ngan ayam n sayur tu-acah jer!!! :D
ReplyDeletewoahhh!! ayam badang ni kalo makan jd badang ker kak? akekekekkeeke..
ReplyDeleteSalam Indah,tak pernah rasa lagi ayam badang ni, nampak sedap kena pulak dgn kuah sayur tu..
ReplyDeletesalam deliah,
ReplyDeletela.. camna ni? dah abes da. ayam tu pun dah bertukar hormon jd menu lain. kikiki...
salam jiya,
ReplyDeletea.. betulla tu. jd badang. :D
ikiki... dah namanya camtu, jiya. :D
salam kak TT,
ReplyDeleteayam msk badang ni sesuai di kala rasa nak mkn kuah kari, tapi tak nak kari.. hikhikhik...