TAUGEH SOYA GORENG HATI
Salam sejahtera. Menu tertunggak 13. First time saya beli taugeh besar atau taugeh dari kacang soya ni. Rasa dia lemak dan keras2 skit. Satu kelainan. Dan sedap juga digoreng dengan hati.
SAMBAL UDANG DAN PETAI
Sambal udang ni sepatutnya entry sebelum sambal oter kerang tu. hihihi. Terbalik pulak,kan? Inilah dia sambal yang habis udangnya dulu, tu. Guna cili kering 20 biji. Ikut cara sambal tumis kak hanieliza (ada di MENU). Saya tumis sambal ni tanpa sos. Tunggu hingga sambal betul2 masak dan pecah minyak. Banyak tumisannya, pedas, kaw.. dan sesuaila buat lebih2 skit, simpan dalam tupperware untuk menumis lainkali. Jimat masa... Tetapi jika nak simpan, elokla skip sos, asam jawa dan belacan, dan guna dlm tempoh 3-4 hari sj. Itu syor saya... :D
IKAN SEPAT MASIN GORENG
Ini dia ikan sepat masin. Mencari kelainan sebab slalu beli ikan kembung masin tu. Sedap.... my hubby pun suka. ;)

salam nur...kecur betul tgk gambo2 ni..klu ade msk lemak laaaagi sodap :)
ReplyDeletesalam nurindah....
ReplyDeletemenu2 tu buat pecah lioq jer ... tambah2 dah nk hampir masa untuk kita sama2 bersahur ramadhon nie ...
sedapnyer lauk Nur hari ni...berselera makan..tambah2 tang ikan sepat masin tu...
ReplyDeleteikan sepat masin...memang boleh gu dgn mana2 lauk pung! hihi
ReplyDeletesalam deliah,
ReplyDeleteaa..a.. lupa nak buat masak lemak. ikiki. sebenarnya saya malas.. nge..
salam kak ummi,
ReplyDeleteya kak. menjelang ramadhan rasa ligat pulak tekak ni nak makan macam2. dah tak mo gi pasar ramadhan dah. ;)
salam kak noorma,
ReplyDeleteaduh kak. ikan sepat masin ni, kalulah bertukar jd ikan sepat idup... hu, lama tak makan tau :)
salam kak catlina,
ReplyDeletehu, berselera tekak makan ikan masin kan? hihihi